Lavpriskjedene har dumpet prisen på smågodt til 2,90 kroner per hekto. Dette er fra Rema 1000 på Værste i Fredrikstad. Foto: Gisle Oddstad/VG Foto: Gisle Oddstad ,

Matilsynet: Ikke særlig hygienisk: Frykter godtekrigen kan gi bakteriebonanza

Mye folk og plukking med hendene i smågodthyllene: Mattilsynet advarer nå mot at den pågående priskrigen på smågodt kan føre til økt spredning av helseskadelige tarmbakterier.

 • Øystein Larsen-Vonstett

Artikkelen er over fire år gammel

– Denne type kampanjesalg av smågodt skjer på en måte som ikke er særlig hygienisk, sier senorrådgiver i seksjon for hygiene og drikkevann i Mattilsynet, Atle Wold.

De rekordlave prisene på smågodt og det voldsomme trykket som har vært rundt landets smågodthyller får Mattilsynet til å mane butikkene til å være ekstra nøye. Ifølge han kan smågodt være en kilde til spredning av både bakterier og virus hvis ikke hygienen er god.

Les: Kundene hamstrer rekordbillig smågodt

Tirsdag denne uken dupet lavprisgiganten prisen på sitt smågodt til rekordlave 2,90 kroner per hekto. Etter dette skjedde har både lavpriskjedene Extra og Kiwi fulgt opp med like lav pris på de søte fristelsene i løsvekt. Det har resultert i at folk nærmest har gått mann av huse for å sikre seg bilig smågodt stablet i både hyller og plastbokser.

Mer om kjedenes priskrig: Priskrig i dagligvarebransjen: Se hvordan Kiwi la felle for pristester

Enkeltbutikker har meldt om at de har solgt mer enn 1,6 tonn smågodt på en dag.

– Det kan dreie seg om alt fra harmløse sykdomsvirus til mer alvorlige magesjau-bakterier. Selv om sjansen for å bli syk som regel er liten, er det ikke særlig hygienisk hvis publikum legger igjen etterlatenskaper i form av kroppsvæsker og fingermerker på godsakene.

Glemmer å vaske seg skikkelig på hendene etter dobesøk

Les også: VGs store matbørs – Her handler du maten billigst!

I en undersøkelse som Adresseavisen og Trondheim kommune foretok i fire tilfeldig valgte butikker i byen i påsken ifjor, ble det funnet spor av det som kan være tarmbakterier i to av butikkene.

Den vanligste måten tarmbakteriene sprer seg er at noen plukker i smågodthyllene etter å ha vært på do uten å ha vasket seg skikkelig på hendene.

Les: – Vil få flere spinnville påskepriser

– Butikkene er veldig flinke i 11 av årets 12 måneder når det gjelder utstilling og salg av denne type matvarer. Vi forventer at de har like gode rutiner når omsetningen skjer i ekspressfart som nå. God hygienisk tilrettelegging og tilsyn fra betjeningen er et minimumskrav, sier senorrådgiver i seksjon for hygiene og drikkevann i Mattilsynet, Atle Wold.

Les også

Mer om

 1. Mat og drikke
 2. E.coli-bakterien
 3. Personlig økonomi

Flere artikler

 1. Ny priskrig hos kjedebutikkene: Kundene hamstrer rekordbillig smågodt

 2. Smågodtkrigen: Nesten 50 kroner skiller disse godteposene

 3. Pluss content

  Blir det ny smågodtkrig i påsken? Slanker smågodt-posen

 4. Lavpriskjedene: Solgte 575 tonn mindre smågodt denne påsken

 5. Dagligvareekspert: Vil få flere spinnville påskepriser!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder