Her er folkets favoritthytter!

FORBRUKER

I løpet av sommeren har det norske folk kåret den norske fjellheimens beste hytter. Har du lyst på inspirasjon til neste tur? Sjekk vinner-hyttene her!

  • Monica Bring Estensen
Publisert:

– Jeg ville definitivt brukt disse hyttene som en guide for morsomme steder å oppleve og besøke! sier Mette Øien Habberstad, kommunikasjonssjef i DNT, til VG.

Nå er det klart hvilke hytter som har havnet på folkets topp-ti-liste! Hele 1100 hytter rundt om i Norges land har kunnet bli med i kåringen som gikk av stabelen i sommer. Blant dem er hytter fra Den Norske Turistforening (DNT), private hytter, friluftsrådene og Statskog. Og alle er de tilgjengelige for Ola og Kari nordmann.

455 nominasjoner trillet inn til ti ulike kategoriene, deretter plukket en jury ut seks hytter til hver kategori. Og nå har altså folket sagt sitt. DNT håper resultatet vil inspirere nordmenn til å snøre på seg turskoene eller kanskje teste nye turer.

– Noe av hensikten med denne hyttekåringen er å løfte frem hytter folk aldri har hørt om, og inspirere folk til å dra på turer til nye steder. Jeg vil oppfordre folk til å våge seg inn på nye områder. Jeg tror ikke man blir skuffet, sier Habberstad.

Vil ha det enkelt

Habberstad forteller at stadig flere nordmenn benytter seg av turmulighetene i den norske naturen. Hytteopplevelsen blir stadig viktigere for turglade nordmenn, mener ekspertene.

– Jeg mener hyttene har blitt en viktigere del av opplevelsene, ofte er men på jakt etter det autentiske som blir en kontrast til hverdagen. Hytter som er spartanske er blitt mer og mer populære. Man vil sove enkelt, hente vann og hugge ved, sier Terje Slåtten, reiselivsekspert og førsteamanuensis ved Høyskolen i Lillehammer (HiL).

Han får støtte av Mette Karlsrud Stene-Johansen, redaktør i magasinet Hytteliv.

– Det som er spesielt for oss mordmenn er at vi er veldig opptatt av tilknytning til naturen, vi skal føle at vi kommer tettere på naturen og man skal føle seg som en ekte friluftsperson, sier hun.

Favorittene

Om du vil du tilbringe en natt eller to i en morsom hytte for barnefamilien eller en hytte langt unna folk fe? La deg inspirere av folkets ti hyttefavoritter:

** Norges mest historiske hytte: Fieldfarerhytta

Hytta, som ligger i Tafjordfjella på Sunnmøre, stakk av med over halvparten av stemmene kategorien. For ikke bare ligger den unikt til, nederst ved det isblå vannet i Heimste Veltdalsvatnet, som en forlengelse av fjellet. Den representerer også en liten del av Norgeshistorien; hytta er nemlig en tro kopi av krigskvarteret blant annet Kompani Linge-offiserene bygde våren 1944. Den ble gjenreist i 1990.

** Norges artigste barnehytte: Breisjøseter

Med et barnevennlig terreng, i tillegg til sandstrand og fiksemuligheter like ved, har Breisjøseter sikret seg titlene «Norges artigste barnehytte». Breisjøseter turisthytte ligger midt i Alvdal Vestfjell – mellom Rondane og Østerdalen.

** Norges vakreste kysthytte: Guvåghytta

Plassert nede ved havet på Oksneset i Bø kommune er Guvåghytta en populær kystperle.

– Guvåghytta er bare 25 år gammel, men den er raskt blitt en av våre mest populære kysthtytter. Beliggenhete gjør den til et yndet reisemål for mange langs kysten av Nordland, sier Habberstad.

** Norges mest fremtidsrettede hytte: Rabothytta

Rabothytta er et arkitektonisk landemerke med en spektakulær plassering like ved Okstindan i Nordland kommune, sier Habberstad.

** Norges beste sjekkehytte: Gjendebu

– Helt siden Edvard Grieg møtte Gjendine her, har Gjendebu vært en arena for romanser og flørting. Mange par har giftet seg på Gjendebu etter å ha møttes her, og mange kommer tilbake år etter år med stadig flere barn på armen, sier Habberstad.

** Norges mest utilgjengelige hytte: Tåkeheimen

– Selv om turen opp er noe utfordrende, er utsikten fra Tåkeheimen noe man lever lenge på. Hytta, som runder 20 år i år, er en svært godt besøkt hytte, sommer som vinter, sier Habberstad.

** Norges skumleste spøkelseshytte: Flisberget

– Ved hytta Flisberget på Finnskogen blir det overnaturlige naturlig. Skogfinnene som innvandret hit på 1600-tallet tok med seg mye av mystikken og stemningen som preger både hytta og området den dag i dag, sier Habberstad.

** Norges mest originale hytte: Skålatårnet

1843 meter over havet, på toppen av Skåla ved Jostedalsbreen, ruver Skålatårnet. Til tross for at et besøk i Skålatårnet innebærer en ganske så bratt tur, både opp og ned, er det flere tusen som besøker det hvert år. Og nå har det altså blitt kåret til Norges mest originale hytte!

** Norges råeste toppturhytte: Snytindhytta

Hytta, som ligger i hjertet av Vesterålsalpene, er like populær blant brattskikjørere som hos turgåere.

** Norges nydeligste mathytte: Mogen Turisthytte

Er du ute etter en tradisjonell matopplevelse, kan det være verdt å ta turen til Mogen turisthytte. Her er de kjent for å bruke lokale råvarer og gamle mattradisjoner med en liten vri.

Her kan du lese mer om