Her «stjeler» VG en sykkel. Over 100 forbipasserende så oss. Én reagerte.

Så lett er det å stjele en sykkel

OSLO SENTRUM (VG) Første halvår i år ble 46 sykler i snitt anmeldt stjålet hver dag. Det er trolig bare toppen av isfjellet.

Artikkelen er over fire år gammel

– Jeg gikk ikke bort, for jeg så at du var norsk, sier en 18 år gammel jente når vi spør henne om hvorfor hun ikke grep inn da hun så vårt «sykkeltyveri».

En VG-reporter kledd i joggedress står og klipper over en sykkellås med en stor avbitertang. Selv om det hele er et skuespill og sykkelen ikke blir stjålet i virkeligheten, ser det ut som det er nettopp det som skjer. Skjult i en busk like ved ligger en journalist med videokamera.

Det er formiddag ved Nationaltheatret midt i Oslo sentrum. Flere forbipasserende kaster nysgjerrige blikk, andre stopper og stirrer. Ingen griper inn.

– Jeg blir målløs, det sivile samfunn må jo reagere, sier Hulda Tronstad i Syklistenes landsforening.

LES MER:Du kan blir dømt for heleri om du kjøper en stjålet sykkel.

– Nordmenn er naive

I fjor betalte forsikringsselskapene ut 70 millioner kroner i erstatning for stjålne sykler.

– Dette er nok bare toppen av isfjellet, bare en liten prosent blir anmeldt, sier Sigmund Clementz, kommunikasjonsrådgiver i forsikringsselskapet If.

Se politiets reaksjon i VGTVs sending:

Kåre Stølen, stasjonssjef ved Grønland politistasjon, er ikke overrasket over at folk på gaten hverken griper inn selv eller ringer politiet.

– Folk er for godtroende, sier Stølen etter å ha sett videoen med sykkeltyveri på åpen gate.

Han mener det generelt er for lett å stjele på åpen gate i Oslo.

– Vi slapper mer av her hjemme enn når vi er i utlandet, det må vi skjerpe oss med. Jeg kan nesten ikke gå i byen uten å legge merke til mye rart, sier Stølen.

To bistår i «tyveriet»

Ettersom ingen reagerer på VGs sykkeltyveri, bestemmer reporteren seg for å henvende seg til forbipasserende selv. En 18 år gammel mann stopper når reporteren spør om hjelp til å klippe over låsen. Sammen bryter de den av på sekunder.

– Hvordan føltes det å hjelpe meg å stjele denne sykkelen? spør reporteren.

– Er den ikke din?, svarer mannen fra Nesodden.

En noe eldre mann blir mer mistenksom. Han spør hvorfor han skal hjelpe til å klippe over låsen.

– Nei, jeg trenger en ny sykkel i dag i alle fall, svarer vår reporter.

Da svarer mannen raskt nei og går, før reporteren roper at han kommer fra VGTV.

– Jeg begynte jo å lure når en kjekk gutt som deg skulle ha hjelp til noe sånt, hadde du sett litt annerledes ut kan det være jeg hadde reagert på en annen måte, ler mannen med kona i bakgrunnen.

Like etter hjelper en ung kvinne til med å klippe over en ny lås, igjen uten å spørre hvem sykkelen er sin eller hvor nøkkelen er.

Tronstad i Syklistenes landsforening kan nesten ikke tro det er mulig.

– Det er jo åpenbart bistand til en kriminell handling å hjelpe noen å klippe av en lås. Det bør jo ringe en bjelle når personen ikke har nøkkel til låsen, sier hun.

TEST AV SYKKELLÅSER:Halvparten får stryk (VG + krever innlogging.)

«Ser ikke ut som sykkeltyv»

VG stopper folk og spør hvorfor de ikke reagerer på sykkeltyveriet. Flere av dem sier de ikke synes reporteren ligner på en sykkeltyv. Den 18 år gamle jenta som allerede er nevnt forsikrer VG om at hun ikke er rasist, men sier at man fort kan tenke slik.

– En indikasjon bør kanskje være det store redskapet, ikke fargen på huden, sier Sara Aghili Taslimi.

Taslimi ser når videoen sammen med Amadou Moumouni Idé. Hun har iranske foreldre, han er født i Niger. De skjønner ikke hvorfor folk antar at sykkelen er reporteren sin når han ikke har nøkkel og reagerer på at flere sier det ville vært noe annet om sykkeltyven så annerledes ut.

– Det er drøyt, sier Idé.

Sint nordlending

Politistasjonssjef Stølen er oppgitt over fordommene VGs filmopptak får frem.

– En sykkeltyv kan likeså godt være kjekk norsk ungdom som noen andre, her har vi ingen typer eller én spesiell gruppe, sier politistasjonssjef Stølen.

Mot slutten av opptaket skjer det endelig.

– Unnskyld! Tok du bare den sykkelen? sier en sint nordlending som blir vitne til at låsen klippes av.

– Hun der likte jeg, nordlending vet du! Men jeg vet ikke om jeg hadde gått bort selv. Jeg håper det, sier Taslimi etter å ha sett klippet.

Se video for å få tips til hvordan du vør låse sykkelen din:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder