SMARTERE?: Effekten av amming kan ha stor betydning for barnets intelligensnivå, viser ny forskning.
SMARTERE?: Effekten av amming kan ha stor betydning for barnets intelligensnivå, viser ny forskning. Foto:Frank May,NTB Scanpix

Forskning: Amming gir høyere IQ

FORBRUKER

Barn som blir ammet får også høyere inntekt som voksne, ifølge en studie som er publisert i tidsskriftet The Lancet.

Publisert:

Studien, som er gjort i Brasil, er basert på data fra 3.500 personer som er fulgt fra de var nyfødte og 30 år fremover. Den viser også at mødrenes sosioøkonomiske status i liten grad påvirker betydningen av amming.

LES OGSÅ: Amming kan hjelpe mot overvekt

Eksperter sier, selv om resultatet ikke er fastsatt, at anbefalingene om å amme i seks måneder opprettholdes.

Du kan lese mer om studien her.

Betydning for hjerneutvikling

– Effekten som amming har på utviklingen av hjernen og barns intelligens, er solid, sier rapportens ledende forfatter, Bernardo Lessa Horta, fra Universidade Federal de Pelotas i Brasil.

LES OGSÅ: Amming reduserer risiko for fødselsdepresjoner

Horta tror mors brystmelk gir fordeler i form av viktige fettsyrer som er essensielt for hjernens utvikling, skriver BBC. Funnene i forskningsresultatet sier lite om denne hypotesen.

Det som har vært mindre klart, er hvorvidt effektene også påvirker personene når de er voksne.

– Gir bedre inntekt

– Vår studie gir de første bevisene på at langvarig amming ikke bare øker intelligensen i hvert fall fram til en person er 30 år, men at den også har betydning for både det individuelle og sosiale nivået ved å fremme utdanningsprestasjoner og inntektsevne, sier Horta.

LES OGSÅ: – Barnevakten ammet babyen min

Forskerne påpeker at det er flere faktorer, i tillegg til amming, som kan ha betydning for barnets intelligens. Men de forsøkte å se på andre bidragsytende effekter enn mors utdanning, familiens inntekt og barnets fødselsvekt.

En annen faktor som forskere har sett på, er hvorvidt morens sosialøkonomiske status eller utdanningsnivå påvirker hennes ammevalg. Konklusjonen er at det gjør det ikke. Valget om å amme er like vanlig uansett hvilket sosiale lag moren tilhører.

VG/NTB

Her kan du lese mer om