Bruktbilselger dømt - solgte samme bil til 11 kunder!

Rogalending lurte kjøpere til å betale forskudd på biler han aldri hadde tenkt til å selge.

Sverre Holm-Nilsen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Bedrageriene ble gjennomført høsten 2013 og vinteren 2014 står det i dommen fra Stavanger tingrett.

Mannen i 40-årene, som ifølge Brønnøysundregistret har en bilforretning i Rogalands-området, skal ifølge dommen ha lurt en rekke kunder til å kjøpe den samme bilen – uten at han noen gang levere den.

Les også: Falsk politietterforsker rundlurte pensjonister

Svindlet fra utlandet

I dommen fremkommer det at 11 personer ble lurt til å føre over et depositum på en 1994 Toyota Hi-Ace. Bilen ble annonsert på nettsidene Autodb.no og Finn.no.

Politiadvokat Emilie Netteland i Rogaland politidistrikt sier til VG at Rogalendingen satt i utlandet mens bedrageriene ble gjennomført.

– Han ble pågrepet da han kom hjem til Norge. Vi hadde mottatt noen anmeldelser på ham, og da vi gikk over kontoopplysningene hans så vi flere mistenkelige overføringer, sier Netteland til VG.

LES OGSÅ: Slik skal Oslo-mannen ha lurt netthandlere for titusener

Politiet tok da kontakt med personene som hadde ført penger inn på kontoen til mannen, og fant ut at også disse hadde forskuddsbetalt for bilen.

Forskuddsbetalte

VG har snakket med en av de fornærmede i saken. Han var en av dem som politiet kontaktet.

– Vi avtalte at jeg skulle betale inn 5000 kroner på kontoen hans, og at jeg skulle komme og hente den noen dager senere, sier en av de fornærmede til VG.

Mannen ønsker ikke å bli navngitt. Han overførte penger til rogalendingen i januar 2014. Det offeret ikke visste, var at bilen på dette tidspunktet allerede hadde blitt «solgt» til tre andre, kommer det fram i dommen.

Sett denne? Tiltale: Disse minibankene ble utsatt for svindel

Da dagen var kommet og bilen skulle hentes, ble det vanskelig å komme i kontakt med selgeren. Offeret sier han aldri hørte noe mer fra ham.

– Jeg ringte ham sikkert 30 ganger, men kom aldri igjennom. Telefonnummeret hans var registrert på en bruktbilforretning, men da jeg oppsøkte den var det ingen tegn til virksomhet der, sier mannen til VG.

– Jeg syns det var frekt og freidig gjort, men summen jeg betalte var så lav at jeg ikke ville lage noe stort oppstyr, sier offeret til VG.

– Forbrytersk forsett

Da saken kom opp for retten innrømmet mannen forholdene.

LES OGSÅ: Advarer mot iPhone-svindel etter annonser på finn

– I skjerpende retning vises det for så vidt gjelder bedrageripostene til at dette dreier seg om mange forhold, begått over en forholdsvis lang periode, og siktede har gjennom dette utvist et fast forbrytersk forsett, står det i dommen fra Stavanger tingrett.

I tillegg til bedrageri ble mannen også funnet skyldig i brudd på våpenloven og legemiddelloven og dømt til fem måneder i fengsel, hvor 60 dager ble gjort betinget med en prøvetid på to år.

Mannen ble også dømt til å betale erstatning til de fornærmede i saken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder