Internasjonal dyreorganisasjon avslører organisert hundeslakt for skinnet: Her venter hundene på å bli slått i hjel

Friske hunder blir brutalt mishandlet og slaktet i Kina - for å bli til skinn som blir solgt i Europa og Norge, ifølge PETA.

Marie Kingsrød
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Den internasjonale dyreorganisasjonen PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) lokaliserte i november et hundeslakteri i Jiangsu-provinsen i Kina.

Der observerte de at slakterne brutalt tar livet av rundt 100 til 200 hunder hver dag - for å sende skinnet til Europa.

- Vi er sikre på at Norge ikke er fritatt fra dette. Mange forhandlere importerer billig-skinn fra Kina. Produkter laget av hund kan altså være i enhver butikkhylle og i folks garderober i Norge. De kinesiske produsentene annonserer ikke dette ærlig, og bransjen er uoversiktlig. Derfor er det er umulig å si om skinnprodukter man kjøper et laget av hund, ku, gris eller geit-hud, sier pressekontakt i PETA, Ben Williamson, til VG.

Har du en dyrehistorie VG Nett bør omtale?Tips oss her!

Slått i hjel med metallstang

En video som dyreorganisasjonen filmet på anlegget viser at hundene blir slaktet på ulike måter: Noen blir slått i hjel med en metallstang, andre blir dunket i hodet med en stokk. Dyrene som ikke dør av dette, blir kuttet med kniv over halsen. Når dyrene er døde blir de tømt for blod. Deretter blir får de flådd og blir sendt til skinnproduksjon.

LES OGSÅ: 11 hunder avlivet etter skrekkelige funn

På tidspunktet hvor PETA var på anlegget var det 300 hunder som ventet på å bli slaktet.

VENTER PÅ TUR: Dette er blant annet de hundene som venter på å bli slått i hjel for skinnet, ifølge PETA. Foto: PETA,

For å stoppe slik industri anbefaler dyreorganisasjonen å unngå skinn - i alle fall kjøpt fra Kina. Hundeskinn eksporteres for det meste fra Kina, da det ikke er straffbart å drepe hunder for skinnet der.

- Vi oppfordrer europeiske kjøpere til å vurdere om de vil kjøpe skinn når dyr må bli nådeløst slaktet på denne måten på grunn av det, sier Williamson.

Landbruksdepartementet i Kina har ikke villet kommentere saken.

Unngå Kina-skinn

Dyrevernorganisasjonen NOAH bekrefter dette: Billigskinn - av hund - blir solgt i her til lands. Det er ingen forbud i Norge mot å importere og selge katte- og hundeskinn.

- Vi har sett denne typen produksjon før, og det reagerer vi sterkt på. Det er direkte vold knyttet opp mot produksjonen. For mange blir det også sterkere når det er dyr man kjenner behovene til – som for eksempel hund. Det kan nok være en vekker for noen å se dette, sier veterinær i NOAH, Siri Martinsen, til VG.

Hun forklarer videre at hunder har en lav status i Kina, og at skinnet blir laget av hund fordi det trolig er billig å produsere.

SLIK BLIR DE TIL SKINN: Dyreorganisasjon avslører hvordan hunder blir drept for å bli til skinn som selges i Europa. Foto: PETA,

På mange norske skinnprodukter er det ikke informasjon om hvordan og hva skinnet er produsert av, og det er vanskelig å spore produktene. NOAH anbefaler derfor å ikke bruke skinn og lær i det hele tatt.

- Det blir stadig lettere å unngå dyreprodukter. Bruk for eksempel alternativer basert på plantematerialer og lignende, sier veterinæren.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder