RAMMER OGSÅ BARN: De mest utsatte, barn og gravide, kan også få i seg DEHP gjennom blodposer på norske sykehus. Dette bildet er tatt på blodbanken ved St. Olavs hospital. Foto:Gorm Kallestad,NTB scanpix

VG-gjennomgang: Farlig stoff på alle norske sykehus: – Lekker ut i blodet

Finnes i sprøyter, blodposer, kanyler og dialyseprodukter

Når norske barn får blod på sykehuset, kommer det fra blodposer som kan være kreftfremkallende.

Marie Kingsrød
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

DEHP er et giftig stoff (ftalat), som blant annet er forbudt i leker og sminke. Stoffet blir brukt for å gjøre plast mykere.

– Stoffet har alvorlige helse- og miljømessige egenskaper. Det kan skade evnen til å få barn, og gi fosterskader. DEHP er også mistenkt å ha hormonforstyrrende egenskaper hos mennesker, sier seksjonsleder i Miljødirektoratet, Heidi Morka, til VG.

Siden stoffet mistenkes å være hormonforstyrrende, kan det også være kreftfremkallende.

Til tross for at DEHP er klassifisert som et giftstoff, brukes det i svært mye medisinsk utstyr på norske sykehus. Det viser en VG-gjennomgang.

VG har kontaktet alle sykehusene i Norge, med spørsmål om de bruker pasientnært utstyr med DEHP. Alle sykehusene opplyser at de benytter medisinsk utstyr med det potensielt farlige stoffet.

Les også: Farlige giftstoffer funnet i barneklær

Dette utstyret inneholder stoffet

INNEHOLDER DEHP: Giftstoffet DEHP finnes blant annet i slanger som denne på sykehuset. På posen kan du se at det står «DEHP» nederst i høyre hjørne. Foto: ,

Mange av sykehusene har ikke oversikt over alt utstyret som inneholder giftstoffet. Men de kan bekrefte at alle blodposer som benyttes i Norge inneholder DEHP. Samtlige masker og slanger som benyttes i luftveier inneholder også stoffet.

I tillegg bekrefter sykehusene i Midt-Norge at det skadelige stoffet benyttes i anestesiprodukter, kateter, sonder, sug, spesielle operasjonsprodukter, infusjons- og transfusjonsprodukter, dialyseprodukter, laboratorieprodukter, stomiprodukter, sprøyter, kanyler og mer.

– Produktene som inneholder dette, er merket. Vi er svært bevisste på bruken av utstyr som inneholder DEHP, og det foretas vurderinger før bruk, sier Christina Yvonne Olsen, kommunikasjonsrådgiver ved St. Olavs Hospital. Hun uttaler seg på vegne av sykehusene i Midt-Norge.

Har du lest denne?:FHI-forsker: – Unngår mat innpakket i plast

– Store mengder vil lekke ut i blodet

EU advarer mot å benytte DEHP i utstyr på sykehus. Det bekrefter Folkehelseinstituttet. I tillegg har fem av seks medlemmer i EUs ekspertpanel på helsesikkerthet tidligere gått inn for et totalforbud mot stoffet.

– Det mest alvorlige er at DEHP brukes i slanger og blodposer for dialysepasienter. Svært mye blod går gjennom slangene, og store mengder DEHP vil lekke ut i blodet, sier forsker Gunnar Sundstøl Eriksen ved Veterinærinstituttet. Han har i en årrekke forsket på ftalater, og har vært med i EUs ekspertpanel.

Han er klar i sin anbefaling om at DEHP aldri bør brukes i medisinsk utstyr. Men han presiserer at det i enkelte produkter ikke vil utgjøre noen stor helserisiko at DEHP brukes.

Les også: Nytt farlig stoff funnet i norske butikkhyller

Årsaken til at blodposer med DEHP benyttes er fordi alternativene uten stoffet lukter vondt, ifølge Helseforetakenes innkjøpsservice (HINAS).

Det er usikkert hvor stor eksponeringsgraden er. Men dette skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider: «Ved bruk av medisinsk utstyr vil eksponeringen også kunne skje intravenøst. Eksponeringen foregår gjennom hele livsløpet, også under utviklingen i mors liv (transplacentalt) og ved amming.»

Noen grupper, som små barn, gravide, dialyse- og kreftpasienter, er særlig sårbare. Dette skriver FHI: «Generelt eksponeres små barn for høyere nivåer enn voksne. Den maksimale DEHP-eksponeringen av barn kan overstige hva som er tilrådelig».

Les også: Avdekket giftstoffer i skolesaker til barn

SKADELIGE BLODPOSER: Poser som dette er blant sykehus-produktene på norske sykehus som inneholder giftstoffet DEHP. Foto:Janne Møller-hansen,VG

Forbrukerrådet: – Hører ikke hjemme hos syke mennesker

Forbrukerrådet reagerer sterkt på VGs funn.

EKSPERT: Gunstein Instefjord, fagdirektør i Forbrukerrådet. Foto:Kjell Håkon K. Larsen,

– Det er 20 år siden det ble slått alarm om dette ftalatet. Dette giftstoffet hører ikke hjemme hos syke mennesker. Stoffet er så skadelig at det er forbudt å bruke i leker og produkter til barn, sier fagdirektør for produktsikkerhet i Forbrukerrådet, Gunstein Instefjord, til VG.

Han fortsetter:

– At det fortsatt brukes mye er alvorlig. Miljøstyrelsen i Danmark har laget en rapport der de har identifisert 10 mulige alternativer til DEHP. Helsesektoren må få slutt på bruken av dette stoffet, også i medisinsk utstyr.

Sykehusene VG har vært i kontakt med er av samme oppfatning: De vil unngå DEHP, men de mener i motsetning til Forbrukerrådet at det er vanskelig.

– Det som det er mest problematiske er nok blodposene. Stoffet kan da tilføres direkte i blodbanen til pasienten. Vi ønsker ikke at det skal være slik, men det er vanskelig å gjøre noe med det når vi ikke har gode alternativer, sier Øystein Roll, spesialrådgiver i Helse Sør-Øst, som representerer elleve sykehus.

Les også: Legeforeningens president ville ikke spise kylling

– Hvilke pasienter bruker blodposene?

– De brukes av alle pasienter som av ulike årsaker har blødninger – for eksempel ved kreft eller ulykker. Også barn og andre sårbare grupper får blod.

Han forklarer at når sykehusene skal kjøpe inn utstyr, legges det ut på anbud. Da er de avhengig av at produsentene tilbyr DEHP-fritt utstyr.

– Vi er avhengig av markedet. Og det har vært dårlig med alternativer når det kommer til visse produkter. Vi har likevel vært så aktive som mulig for å påvirke dette. Vi jobber systematisk med å stille krav om ftalat-frie produkter, sier Roll.

HOS ALLE BLODBANKENE: I alle blodbankene i landet brukes utstyr som inneholder DEHP. Dette bildet er fra St. Olavs Hospital i Trondheim. Foto: Illustrasjonsfoto:Gorm Kallestad,NTB scanpix

Bransjen: – Feil, finnes svært mange alternativer

VG har vært i kontakt med flere produsenter som leverer medisinsk utstyr til norske sykehus.

De svarer på få av VGs spørsmål, men bekrefter at de selger utstyr også uten DEHP.

– Alle de store leverandørene har i dag også DEHP-fritt materiale, men så lenge sykehusene ikke kjøper det, stopper utviklingen, sier produktsjef i et av de største firmaene som selger sykehus-utstyr i Norge. Han vil være anonym.

Han hevder årsaken er at utstyret uten DEHP er dyrere.

– Det vanlige svaret fra sykehusene er jo at de prøver å begrense bruken av slikt utstyr, men der det ikke finnes alternativ må de benytte DEHP. Det er feil, for det finnes svært mange alternativer, sier han.

Alexandra brukte vanlig håndsåpe: - Fikk blødende og kraftig eksem over hele kroppen

Helsedirektoratet: Finnes ingen gode alternativer

Helsedirektoratet har ansvaret for medisinsk utstyr i Norge. De er innforstått med at DEHP kan være helsefarlig, men ser ingen andre løsninger enn å bruke det.

– Det finnes, per i dag, ikke gode alternativer til ftalater for å gjøre medisinsk plast myk. Noen ganger er det viktig at plasten er myk. For eksempel når du skal putte en slange ned gjennom spiserøret eller luftrøret på et lite barn, er det en fordel at slangen er myk. Det gjør at det er mindre risiko for å skade barnet, sier fungerende avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Bjørn Kristian Berge, til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder