Fagmannens tips

ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

Vær forsiktig med såpe. Skrubb heller møbelet godt med et vått, brettet håndkle. Får du farge på håndkleet, vet du at du har fått med deg skitt, forklarer spesialisten Torgrim Aartun. Han advarer mot utstrakt bruk av kjemikalier fordi såpe etter hvert kan tiltrekke seg enda mer skitt. - Må du bruke såpe, unngå varianter som skummer veldig. Iblant kan vanlig vaskepulver duge.

Lunkent, rent vann er som regel best. - Kommer du over flekker som har satt seg skikkelig, fukt området godt og bruk en gaffel eller børste for å trekke opp tekstilfibrene. Vent en liten stund og gå over med et håndkle.

Aartun mener kontorstoler er et forsømt kapittel. - Buksen din vasker du kanskje én gang i uken, men stolen du sitter i dagen lang bryr du deg ikke med. Fukt den og skrubb skikkelig med et håndkle, anbefaler han.

Dyrt?

Er sofaen skrekkelig skitten - eller er du ikke i stand til å rense teppet selv? Proff rens av en typisk treseters sofa koster mellom 600 og 1000 kroner, mens et typisk kinateppe på rundt 5 m2 gjerne beløper seg til rundt 700 kroner.

Motetepper

Vegg-til-vegg-tepper er i ferd med å komme på moten igjen, men Astma- og Allergiforbundet er ikke begeistret:

- Tepper fungerer som deponier for skitt og støv. Vi anbefaler glatte gulv som er enkle å holde rene! Fjerner du støv fra sofaen din med en vanlig støvsuger, påse at du bruker et såkalt HEPA-filter. Det slipper ut mindre støv i rommet enn vanlige filtre. Aller best, særlig om du er allergiker, er sentralstøvsuger.

Bruk lite såpe

Forbrukerrådet anbefaler deg å bruke så lite såpe som mulig til rengjøring, men iblant blir det nødvendig med mer enn bare vann. På www.forbrukerportalen.no finner du et eget flekkfjerningsleksikon, der du kan lese mer om hvilke rensemidler som egner seg best til ulike oppgaver.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder