Eksperter mener at blogguniverset har vært «jungel» av lovbrudd og ulovlig markedsføring

Tjener penger på at du netthandler

Forbrukerombudet skal gå etter annonsørene

TJENER FETT: Blogger Lene Orvik (t.v.) tjente 700.000 kroner i 2013, mens Caroline Berg Eriksen er Norges best betalte. Hun hadde en inntekt på over en million. Foto:MATTIS SANDBLAD, FRODE HANSEN,

Slik tjener toppbloggerne millioner

Eksperter beskriver toppbloggerne som profesjonelle, kommersielle aktører, som tjener penger på at du handler på nettet.

  • Sverre Holm-Nilsen

Artikkelen er over fem år gammel

Ifølge eksperter VG har snakket med tjener en rekke norske bloggere gode penger på annonser og lenker du som leser ser på hjemmesidene deres hver dag.

De siste dagene har det stormet rundt Caroline «Fotballfrue» Berg Eriksen, etter at VG kunne avsløre at ektemannen hennes, tippeligaspilleren Lars-Kristian Eriksen, skrev kommentarer med falskt navn på konas blogg.

Avsløringen kom bare uker etter at Berg Eriksen innrømmet at hun hadde redigert seg tynnere på en rekke bilder på den samme bloggen.

Kommentar:Det anonyme søppelet

Millioninntekter

Berg Eriksen har i flere år vært en av Norges mest populære og mest leste bloggere. Lesertallene har resultert i at 27-åringen er Norges best betalte blogger. Hun har også jobbet som programleder og vært deltager i TV 2 programmet «Skal vi danse».

VG+:Les det store VG Helg-intervjuet «Født til rampelyset»

Nettdomenet carolinebergeriksen.no er registrert på selskapet TREASURES AS. Ektemannen, Lars Kristian Eriksen, står oppført som daglig leder og styreleder i selskapet.

POPULÆR BLOGGER: Lene Orvik. Foto:Mattis Sandblad,VG

I 2013 hadde hun ifølge skattelistene 1.043.258 kroner i inntekt. Ektemannen tjente totalt 1.285.955. I 2012 omsatte selskapet deres for 3,3 millioner kroner.

Annonsørene VG har snakket med beskriver de siste avsløringene rundt «Fotballfrue» som «leit», men sier at de fortsatt har tillit til Berg Eriksen.

Nest høyest på inntektstoppen var bloggeren Andrea Badendyck (19), som tjente 916.866 kroner. Hun hadde 377.094 i formue.

Også motebloggeren Lene Orvik (27) tjente godt på bloggingen. Hun hadde en inntekt på over 700.000 kroner

Les også: Så mye tjener toppbloggerne

Thomas Moen er bloggekspert i og merkevaresjef i Fanbooster. Til VG sier eksperten at mannen i gaten ville blitt overrasket om man visste hvor mye penger annonsører spytter inn i blogguniverset.

– Det investeres mye penger. Flere millioner kroner årlig. Det er mange profesjonelle, norske bloggere. Det har blitt et profesjonelt marked, sier han.

Slik tjener de penger

Bloggerne blir først kommersielt interessante når de har opparbeidet seg en stor og lojal leserskare, mener Moen. Ifølge Moen er det ca. 100 bloggere i Norge som kan leve av hjemmesidene sine.

Flere norske bloggere når ut til flere lesere enn lokalaviser. I mai 2014 opplyste Caroline Berg Eriksen på sin egen blogg at hun hadde 267.000 unike brukere i uken, og hele 1,3 millioner sidevisninger.

Ifølge eksperten har bloggerne tre inntektskilder. Den første, og vanligste, er såkalt bannersalg på bloggene sine. Hver gang noen går inn på bloggen og ser banneret, får bloggeren betalt.

– Jeg vet om bloggere som får fem øre pr. sidevisning, sier Moen til VG.

For en blogg med 50.000 daglige sidevisninger, betyr det at bloggeren får 912.500,- årlig.

En annen inntektskilde for bloggere, er såkalt produktomtale. Bloggerne kan motta penger, produkter og reiser og lignende for å omtale produkter fra en kommersiell aktør.

Moen har tidligere uttalt til VG at en blogger kan få alt fra 5000 til 50.000 for å omtale et produkt.

Den tredje inntektskanalen, er «affiliate-linker». Ved å linke til en nettbutikk, tjener bloggeren så mye som 10–15 prosent av det leseren handler for i denne nettbutikken.

Om en leser for eksempel har kjøpt et par sko til 1000 kroner fra en nettside som bloggeren har annonsert for, kan bloggeren tjene 150 kroner på leserens skokjøp.

– Akkurat nå tjener bloggerne mest via affiliate-linker. Dette er fordi netthandel blir mer og mer normalt. Jeg vet om bloggere som har tjent millioner via affiliate-linker, sier Moen til VG.

Hvilke bloggere som tjener mest på slike linker, vil han ikke kommentere.

Dette er noe som også MinMote gjør, som eies av VG.

Nå skal annonsørene granskes

Forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan, har tidligere uttalt til VG at bloggere tjener penger på at unge jenter gjør ukritiske kjøp på nettet. Hun mener det er et faresignal at bloggere tjener så mye penger.

Da norske «rosablogger» for alvor begynte å spre seg på nettet, så Forbrukerombudet det viktig å granske bransjen.

SKAL GRANSKE: Fagleder Tonje Hovde Skjelbostad i Forbrukerombudet. Foto:Forbrukerombudet,

Tonje Hovde Skjelbostad, fagdirektør i ombudet, sier at bloggverdenen bare for noen år siden var ute av kontroll.

– Vi så at det ble mer og mer kommersialisert. I starten var merking av reklame så godt som fraværende. Det var en ren sammenblanding av tekst og reklame. Vi har gjort en solid jobb og det har blitt ekstremt mye bedre, sier hun til VG.

Bloggekspert Thomas Moen deler ombudets erfaringer.

– Det var en skikkelig jungel for noen år siden, men det blir stadig med profesjonalisert. Det har vært en positiv utvikling, sier han til VG.

Erfaringen til Forbrukerombudet er at store bloggere er attraktive markedsføringsplattformer for profesjonelle aktører. Selv om bransjen har blitt bedre, ser Forbrukerombudet fortsatt eksempler på at reklame ikke merkes som reklame, noe den etter loven skal gjøre.

Nå varsler ombudet at de vil granske aktørene som betaler bloggerne.

– Vår erfaring er at annonsører ikke alltid foretrekker at alt merkes som reklame. Reklamen er ofte mer effektiv når den ikke merkes som reklame, sier hun til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder