BERUSET: I en fersk undersøkelse kommer det frem at 32 prosent syntes det drikkes for mye i jobbrelaterte situasjoner. Foto:Microstock/Scanpix,

Fersk undersøkelse: 1 av 3 synes det drikkes for mye i jobbsituasjoner

40 prosent har opplevd beruset leder

Sommerfest med jobben står for døren. Og skal vi tro en fersk undersøkelse er det mange som reagerer på alkoholforbruket til kolleger.

  • Camilla Svennæs Bergland
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det fremkommer i en spørreundersøkelse TNS Gallup har gjort for organisasjonen Actis.

Ifølge undersøkelsen oppgir en av tre at de syntes det drikkes for mye i jobbrelaterte situasjoner. Alkoholforsker ved Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS), Inger Synnøve Moan, mener tallet er overraskende høyt.

– Andelen er høy, og det må tas på alvor at så mange rapporterer at det drikkes for mye i arbeidssammenheng. Videre forskning vil se nærmere på hva som eventuelt gjør drikking i jobbsammenheng til et problem

Mange ser sjefen full

I undersøkelsen fremkommer det også at 40 prosent har opplevd at sjefen har drukket seg beruset.

Les også: Disse yrkesgruppene drikker mest

Førstelektor i HR ved Markedshøyskolen, Elin Ørjasæter, er ikke i tvil om at sjefene spiller en viktig rolle for alkoholkulturen på arbeidsplassen, og mener det er en ukultur at lederen drikker seg beruset foran kolleger.

ALKOHOLFRITT: Elin Ørjasæter mener en god sjef holder seg til eplemost under lønningspilsen. Foto:Krister Sørbø,VG

– En god sjef er en som tar initiativ til lønningspils, men selv drikker eplemost. Det gir bedre signal til de ansatte, sammenlignet med ti handlingsplaner som skal redusere forbruket.

Ørjasæter trekker også frem at tallene kan indikere at flere har blitt mer oppmerksomme på at de ikke trenger å finne seg i eventuelle ubehageligheter knyttet til alkoholbruken, samt at arbeidslivet i stor grad har forandret seg de siste årene.

– Når totalforbruket øker, er det også naturlig at forbruket i jobbsammenheng øker. Vi har en annen arbeidssituasjon i dag. Nå er det vanlig at man kanskje tar kundemøtene med vin og en seminartur med middager og øl.

Les også: Se hva alkoholforbruket gjør med skilsmisserisikoen

Drikkepress

Generalsekretær i Actis, Mina Gerhardsen, mener tallene er et sterkt signal til arbeidslivet:

– Altfor mange opplever et drikkepress fra kolleger. Arbeidsgiverne og arbeidslivsorganisasjoner må ta ansvar for å skape et inkluderende arbeidsliv som også tar hensyn til dem som av ulike grunner ikke vil eller kan drikke.

SIGNAL: Generalsekretær i Actis, Mina Gerhardsen, mener tallene er et sterkt signal til arbeidslivet. Foto:Line Møller,VG

Gerhardsen ønsker at alle arbeidsplasser skal utvikle egne retningslinjer for alkoholbruk i jobbsammenheng. De kan omhandle antall alkoholenheter jobben skal servere på fester og gjøre det greit for de ansatte å velge alkoholfrie alternativer.

– Alkoholbruk i jobbsammenheng kan være hyggelig, men kan også føre til ugreie, uønskede og uakseptable hendelser. Når syv prosent svarer at de har opplevd trusler og vold i forbindelse med alkohol i jobbsammenheng, må noe gjøres.

Hun får støtte av alkoholforsker ved Sirus, Kristin Buvik.

– Dette er bekymringsverdig. Ingen bør føle seg utrygge og redde i sosiale situasjoner i regi av arbeidsplassen. Alkohol skal skape samhold og glede, så disse tallene bør tas på alvor, sier hun til VG.

Les også: Studie: Alkoholkonsum har økt i hele befolkningen

Dropper jobben

Buvik er på sin side ikke like bekymret over faren ved alkoholforbruket i jobbsituasjoner.

– Vi ser at det har blitt flere gråsoner, og at det drikkes oftere. Før drakk vi bare til fest, nå drikker vi i hverdagene også. I stedet for å ta en kopp kaffe, tar man en øl. Og jeg tror ikke dette er spesielt farlig for folk flest, hverken på fritiden eller på arbeidsplassen, sier hun.

Undersøkelsen viser også at 12 prosent oppgir at egne kolleger har vært borte fra jobb på grunn av en fuktig natt kvelden i forveien.

– Vi vet fra tidligere forskning at alkoholbruk forårsaker en relativt stor andel av korttidsfraværet, og at dette sammen med at folk rapporterer om nedsatt yteevne på jobb grunnet alkoholbruk, utgjør store kostnader for arbeidslivet.

Ifølge Moan så er det de mannlige, unge og single arbeidstagerne med et høyt alkoholkonsum som oftest er borte fra jobb på grunn av fyllesyke.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder