Hovedinnhold

I stedet for beis

Med jernvitriol kan treveggen stå ubehandlet i årevis

NATURLIG: Denne hytten er behandlet med jernvitrol, og har fått den samme gråfargen som fjellknausen den står på. Foto: ØYVIND ENGAN
NATURLIG: Denne hytten er behandlet med jernvitrol, og har fått den samme gråfargen som fjellknausen den står på. Foto: ØYVIND ENGAN
Lei av å male? Her er overflatebehandlingen som du bare trenger å gjøre én eneste gang.
Jernvitriol er ikke en tradisjonell maling eller beis, men en overflatebehandling som gjør at treveggen kan stå ubehandlet i årevis.

Etter bare noen måneder får veggen en lekker, sølvgrå patina som om den skulle ha stått der i hundre år.

- Jernvitriol har slått veldig an de siste to årene. Tidligere solgte vi kanskje 50 kilo i løpet av en sommer. Denne sommeren har vi solgt 1000 kilo, forteller daglig leder Christian Hanneborg hos Hans Ekjord Farvehandel i Oslo.

Anbefaler jernvitriol

Arkitekt Jon Haug, som i mange år har tegnet modulhyttene Hedda og Ålhytta, er en av arkitektene som ofte anbefaler sine kunder å bruke jernvitriol.

GRØNT PULVER: Slik ser jernvitriol ut når du kjøper det i butikken. Du blander det ut med vann, og så er det bare å sette i gang. Foto: Jørgen Braastad
GRØNT PULVER: Slik ser jernvitriol ut når du kjøper det i butikken. Du blander det ut med vann, og så er det bare å sette i gang. Foto: Jørgen Braastad
- Jeg synes det gjør treet veldig vakkert. Og hvis trekonstruksjonen er riktig utført, er dette også en behandling som varer i årevis, sier Haug.

Det siste er til og med malingprodusenten Jotun enig i.

- Jernvitriol inneholder ikke noe olje, og gir en helt åpen overflate. Maling, derimot, danner en film som hindrer fuktigheten i å trenge inn i treet. Jeg ville ikke hatt noen betenkeligheter med å bruke jernvitriol i en tørr dal på Østlandet. Men her i Bergen ville det ikke holdt, sier overingeniør Tore Lund i Jotun.

FaktaSlik gjør du

  • Jernvitriol (også kalt jernsulfat) reagerer med sollyset slik at treverkets overflate brytes ned og dør. Treverket får da en sølvgrå farge - som på gamle, ubehandlede tømmerbygninger på fjellet.

  • At treet er dødt på overflaten, gjør at sopp og alger ikke vokser der.

  • Overflaten på treet vil etter hvert bli porøs. Da slipper fuktigheten lett inn - men også ut igjen.

  • Du kan ikke uten videre male huset etterpå. Da risikerer du å stenge fuktigheten inne.

  • Arkitektene Magnus Poulsson og Arnstein Arneberg var først ute med jernvitriol i Norge. Flere av trevillaene de tegnet på begynnelsen av 1900-tallet, har stått ubehandlet siden.

VGs journalist har nettopp behandlet en ny hytte med jernvitriol. Her er våre erfaringer:

Vit hva du gjør. Les om jernvitriol på Internett før du bestemmer deg. Tilsett gjerne litt fargestoff for å gjøre blandingen mørkere. Da blir det også lettere å se hvor du har malt. Noen anbefaler Herdins silverbets, andre kjønrøk (et fargepulver med røtter fra middelalderen). Litt Zalo gjør at blandingen lettere trenger inn. Vi brukte dette blandingsforholdet:

  • 5 liter vann
  • 0,5 kilo jernvitriol
  • 2 teskjeer kjønrøk
  • en dråpe Zalo

Tørketid: Blandingen tørker på noen få minutter. Mal derfor hele bord av gangen. Kontroller jevnlig det du malte for 30 sekunder siden for å dekke over slurveflekker før det tørker.

Vi opplevde at vannet ofte prellet av, slik at vi måtte trykke ganske hardt for å få det til å trenge inn i treet. Først etter fem minutter begynner fargen å komme frem. I begynnelsen er den grågrønn. Etter noen måneder blir den sølvgrå.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Forbruker

Se neste 5 fra Forbruker