Hovedinnhold

Miljøvennlig å bytte ut peisen med peisovn

- men ikke kjøp for stor ovn

MODERNE PEISOVNER er effektive til fyring, men koster nesten det samme i bruk som panelovner. Foto: Nibe Stoves
MODERNE PEISOVNER er effektive til fyring, men koster nesten det samme i bruk som panelovner. Foto: Nibe Stoves
En moderne peisovn er et av de beste og mest miljøvennlige alternativene til panelovnene du har i stua i dag.

Denne saken handler om:

Dersom strømregningen kom som et sjokk forrige vinter, så kan det i år lønne seg å fyre med ved. I tillegg til å ha en stabil og relativt lav pris, er også vedfyring CO2-nøytralt.

Årsaken til at man kan si at en peisovn er CO2-nøytral er at det ikke spiller noen rolle om treverket ligger ute i skogen og råtner, eller du bruker det til å varme opp boligen, så lenge veden kommer fra bærekraftig skogbruk.

Rentbrennende ovner

Peisovner er lukkede vedovner som er blitt populære de siste årene fordi de både varmer godt, og gir en følelse av å ha en peis i stuen. Alle modeller som selges i Norge i dag er såkalte rentbrennende ovner, noe som betyr at gasser og partikler i treverket brennes ut og derfor ikke skader miljøet.

Prisen på en peisovn varierer fra 6000 - 8000 kroner for de enkleste modellene, til flere titusen kroner for designermodellene.

PEISMODELLEN F-470 fra Jøtul vant i mars i år den prestisjetunge, tyske designprisen Red Dot Award. Foto: Jøtul
PEISMODELLEN F-470 fra Jøtul vant i mars i år den prestisjetunge, tyske designprisen Red Dot Award. Foto: Jøtul


Det du bør se etter når du skal handle peisovn, er i første omgang de tekniske spesifikasjonene. Pass på ikke å kjøpe en for stor ovn, da den kan gjøre stuen ubehagelig varm. Spør gjerne forhandleren om hvor stort areal ovnen er ment å dekke.

Selve monteringen av ovnen kan du gjøre selv, men arbeidet må godkjennes av brannmyndighetene i din kommune. Dette koster rundt 1000 kroner, mens montering av profesjonelle koster fra 2500 kroner og oppover.

Bytt ut den gamle ovnen

Har du en gammel ovn, kan det lønne seg å bytte den ut til en nyere modell. Virkningsgraden, det vil si hvor godt ovnen utnytter veden, ligger på en moderne modell på rundt 75 prosent, mens i eldre ovner bare på rundt 50 prosent.

PEISOVNEN Pegasus Legs fra Dovrepeis er en moderne modell som kan monteres i midten av rommet, om man har mulighet til det. De fleste produsentene har slike modeller tilgjengelig. Foto: Dovrepeis
PEISOVNEN Pegasus Legs fra Dovrepeis er en moderne modell som kan monteres i midten av rommet, om man har mulighet til det. De fleste produsentene har slike modeller tilgjengelig. Foto: Dovrepeis


- Har du en ovn fra før 1999, så kan du være sikker på at den ikke er rentbrennende. Det kom noen rentbrennende modeller på markedet før dette, men i hovedsak kom de fleste moderne modellene på markedet etter et lovvedtak i 1999, sier energirådgiver Trond Paasche i Enova Svarer.

Årsaken til lovendringen er delvis energiøkonomisk, men nye modeller brenner også opp svevestøvet bedre, slik at luftforurensingen på vinteren blir lavere.

Les mer:Slik tenner du opp riktig

Varmelagrende ovner

En vanlig peisovn holder ikke på varmen i særlig mange timene etter at du har sluttet å fyre. Det kan forsåvidt være en fordel, siden man da har mer kontroll på varmen.

CONTURA-SERIEN fra Nibe er en type varmelagrende peisovner som holder boligen varm i 12 timer etter at man har sluttet å fyre. Foto: Nibe
CONTURA-SERIEN fra Nibe er en type varmelagrende peisovner som holder boligen varm i 12 timer etter at man har sluttet å fyre. Foto: Nibe


Men man kan få kjøpt varmelagrende ovner som holder på varmen i 12-24 timer etter at man har sluttet å fyre. I hovedsak finnes det tre forskjellige typer: kakkelovner, kleberstensovner og ovner med innebygget varmemagasin.

Disse modellene er en del dyrere og mye tyngre enn de slanke peisovnsmodellene man får kjøpt i dag.

Rev peisen, satte inn peisovn

Ole Martin Kristiansen har nylig revet den gamle peisen sin og satt inn en rentbrennende peisovn. Rivingen av den gamle peisen gjorde han selv, mens en peismontør tok seg av installeringen av peisen.

DEN NYE PEISOVNEN er mer praktisk enn peisen som stod i stuen da Kristiansen flyttet inn. Foto: hjem.no
DEN NYE PEISOVNEN er mer praktisk enn peisen som stod i stuen da Kristiansen flyttet inn. Foto: hjem.no


- Den gamle peisen var ruvende og dominerende - hele huset føltes trangt og umoderne. Nå har det blitt luftig, moderne og lunt, sier Kristiansen.

- Den gamle mursteinsovnen hadde dessuten åpent ildsted, og dårlig trekk førte til at mye røyk kom ut i stua. Peisen var stygg, helsefarlig, miljøfiendtlig, lite barnevennlig, ga ingen varmeeffekt, og var heller ikke noe kos å mate med ved. Den var kort sagt ubrukelig.

Les mer:Slik river du den gamle peisen

Manuelt arbeid

Det er ikke bare fordeler med en vedfyrt ovn. Er man vant til panelovner som stort sett summer og går av seg selv, så er det litt ekstra å gjøre om man skulle bytte til en peisovn.

Når man kommer hjem fra jobb, så vil boligen sannsynligvis være kaldere enn man ønsker. Det tar tid å tenne opp og legge i mer ved, og man må ha godt med lagringsplass for ved til en hel vinter.

Stabile ved-priser

Som vi har erfart de siste årene, så kan man aldri forutsi strømprisen på vinteren, men hvordan er det med prisen på ved?

- Vedprisen har vært veldig stabil de siste årene, og bransjen selv regner med at omlag 60 prosent av leverandørene vil ta den samme prisen for ved som de gjorde i fjor, sier Paasche.

Det vil si en pris på omkring 66 kroner sekken, eller 1920 kroner for en favn. Med en moderne peisovn vil du få omtrent 3200 kilowattimer ut av en favn ved, avhengig av hvilken type ved det er du bruker. Det gir en kilowattimepris på cirka 60 øre når du fyrer med ved.

Les mer:Vedfyring ikke billigere enn panelovner

Varmepumpen billigst i bruk

Peisovnen er likevel ikke så billig i bruk som mange leverandører vil ha deg til å tro. I dag er varmepumpe det aller billigste alternativet.

- Fordelen med varmepumpe i forhold til vedovn er at den gir stabil varme. Man bare stiller den inn på en temperatur. Forutsetningen er at det ikke blir for kaldt ute, eller selvsagt at strømmen går, sier Trond Paasche i Enova Svarer.

Prisen per kilowattime med varmepumpe ligger i overkant av 40 øre, mens det for en moderne vedovn varierer med type ved og prisen man kjøper for. Generelt opplyser Enova at vedfyring koster omtrent det samme som, eller litt mindre, enn elektrisk oppvarming.

Innkjøp og installasjon av de to varmekildene koster omtrent det samme.

Les mer:Lønner varmepumpen seg?

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Forbruker

Se neste 5 fra Forbruker