Hovedinnhold

Liten hybel? Her er innredningstipsene!

BOWL: Dette bordet fra Bolia har masse lagringsplass til alt rotet man vil gjemme bort i stua. Foto: Bolia
BOWL: Dette bordet fra Bolia har masse lagringsplass til alt rotet man vil gjemme bort i stua. Foto: Bolia
Er hybelen din på 20 kvadratmeter, er det bare å finne seg i at det ikke blir plass til bardisk og fussballbord.

Denne saken handler om:

Noen enkle tips:

-Kjøp sammenbrettbare løsninger (bord, stoler og benker)
-Få ting i stedet for mange ting
-Små ting i stedet for store ting
-Enkle løsninger - prangende møbler tar visuelt sett mer plass
-Store mønster på møbler og inventar gir inntrykk av større plass
-Speil er også en måte å utvide rommet betydelig

Men det er på ingen måte umulig å innrede slik at man trives. Trikset ligger i å få den til å virke større enn den er og å finne praktiske løsninger.

-Det som er vesentlig å tenke på, er at man skal innrede etter personlighet for å trives best mulig. Det å gjøre rommet, hybelen eller leiligheten til sitt personlige lille krypinn er viktig, sier Tine Ollendorff i Scenario interiørarkitekter.

Hun har skrevet boka 10 m2, hvor hun viser hvordan det er mulig å innrede komfortabelt på nettopp 10 kvadratmeter.

-En av de viktigste måtene å skape en følelse av romslighet på er å holde gulvet så åpent som mulig. Frittstående møbler tar ofte mer plass og er ofte visuelt sett påtrengende uten at det gir noen praktiske fordeler, sier Ollendorff.

Les også:Huskeliste for leieboere

Flyttelette møbler

-Studenter er de som oftest må velge de minste boligene, de er også av de som flytter hyppigst. Derfor kan det være smart å tenke på hvordan møblene du innreder hybelen med er å flytte med seg, sier møbeldesigner og interiørarkitekt Morten Engebretsen.

Han har gjennom sine masterstudier i interiørarkitektur blant

FLATMATE: Møbeldesigner Morten Engebretsen jobber på flerbruksstolen Flatmate. Foto: Privat
FLATMATE: Møbeldesigner Morten Engebretsen jobber på flerbruksstolen Flatmate. Foto: Privat

annet designet stolen Flatmate, som er tegnet spesielt for små boliger.

Flatmate er kroneksempelet på flerfunksjonalitet - en stol som kan brukes både til spisebordet og som arbeidsstol og, når den er klappet sammen, ganske stilig dekorasjon.

-Hva har du egentlig bruk for? Ikke overless boligen med ting du egentlig ikke trenger. Bruk heller litt tid på å finne de funksjonelle møblene som ser bra ut, sier Engebretsen.

-Se etter flerfunksjonalitet, møbler som kan dekke flere behov.

Les også:iPhoneprogram gjør IKEA-turen lettere

Lyse farger

Dersom du har muligheten til å pusse opp leiligheten litt - et

LUDVIG: Dette nye arbeidsbordet fra IKEA tar opp svært lite plass når det ikke er i bruk, og har en del skapplass. Foto: IKEA
LUDVIG: Dette nye arbeidsbordet fra IKEA tar opp svært lite plass når det ikke er i bruk, og har en del skapplass. Foto: IKEA

par malingsstrøk og noen ekstra lamper, da har du virkelig muligheten til å få det lille hjemmet til å virke større.

-Når det gjelder å velge farger i kompakte rom handler det om å velge farger som reflekterer dagslys i større grad. Det vil si farger i hvitnyanser og farger som inneholder en stor del hvitt, ved at disse har en tendens til å få et rom til å virke større, sier interiørarkitekt Ollendorff.

Hun foreslår å bruke turkis, blågrå og lavendel, siden dette er farger som virker distanserende. Dette gir inntrykk av et større rom, gir en pirrende, lysende kvalitet til interiøret og er veldig effektivt i små rom, forteller Ollendorff.

Les også:Gjør-det-selv for deg i leilighet

God belysning

-Man kan gi rommet et større uttrykk ved å velge riktig

FLYTTA: Dette trancherbordet fra IKEA gir deg sårt tiltrengt benkeplass på kjøkkenet, og fungerer ellers bra til oppbevaring. Foto: IKEA
FLYTTA: Dette trancherbordet fra IKEA gir deg sårt tiltrengt benkeplass på kjøkkenet, og fungerer ellers bra til oppbevaring. Foto: IKEA

belysning. Det kan gjøres ved å lyse opp vegger, som er en generell regel for kompakte rom. Dette øker følelsen av volum, sier Ollendorff.

Alle flater som lyses opp, vil hjelpe til at rommet virker større. Dersom du kombinerer god belysning med lyse flater, vil du få enda bedre effekt.

Utnytt all plass

Med små boliger gjelder det å utnytte den plassen man har. Høye garderobeskap og mange hyller strekker arealet i høyden, slik at man ikke har en masse plass til overs øverst i taket.

-Det er viktig å finne alle steder det er mulig å ha oppbevaring, for eksempel under senga, sette opp hylle over dørkarm/vinduskarm for å plassere bøker, kasser og så videre, sier Ollendorff.

-Bruk for eksempel en gammel kiste som bord med plass til oppbevaring i.

Morten Engebretsen legger også til at dersom man har normal takhøyde i leiligheten, er en sengehems en god løsning for å få mer plass.

-En hems til soveplassen kan monteres de fleste steder uten større problemer og sparer mengder med gulvplass. Da slipper man også følelsen av å bo på soverommet.

Denne artikkelen er levert av interiør- og bolignettstedet hjem.no.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Forbruker

Se neste 5 fra Forbruker