Hovedinnhold

Gjør terrassen fin til 17. mai

OM TERRASSEN behandles skikkelig skal regnet ikke trenge inn i treverket, men legge seg oppå, slik som her. Foto: Wheat-in-your-hair på flickr
OM TERRASSEN behandles skikkelig skal regnet ikke trenge inn i treverket, men legge seg oppå, slik som her. Foto: Wheat-in-your-hair på flickr
Terrassen er som et ekstra rom i boligen nå når det begynner å bli varmere i været. Og skulle du være så heldig å få sol på 17. mai, er det her du bør servere middagen.

Denne saken handler om:

DETTE TRENGER DU:

- Arbeidsklær

- Rengjøringsmidler

- Beis eller olje

- Pensel eller rulle (evt. forlengerskaft)

- Evt. dekkplast og maskeringstape for vegger

Skal du pynte opp terrassen til 17. mai må du begynne nå, for selv ved perfekte forhold vil denne jobben ta omtrent to døgn.

Etter en lang vinter med mye snø er det viktig at terrassen får skikkelig behandling før man begynner å bruke den. Den kommer til å bli utfordret av både regn og sol i de neste månedene, da er beskyttelse viktig for å bevare treverket.

Beis eller olje?

Beisen selger nå langt mer enn oljen, og det er det en grunn til. Beis både varer lenger og beskytter treverket bedre enn det oljen gjør.

Med olje kan du risikere å måtte gjøre jobben enda en gang i år, siden den ikke varer like lenge.

Forarbeid

Det første du må gjøre er å vaske terrassen skikkelig. Fukt plankene med kaldt vann før du påfører en terrasserens. Dette finner du hos de fleste malerforretninger.

Rensemiddelet skal vanligvis virke i en halvtimes tid, men prøv å unngå at det tørker siden det da kan dannes hvite såpemerker i treverket. Hvis det tørker bør du fukte litt mer.

Diskuter oppussing på VGD

Når rensemiddelet har fått virke i rundt 30 minutter skrubber du plankene med en kost eller en børste, for så å spyle av alt sammen igjen med hageslangen. Ikke bruk høytrykkspyleren da denne kan komme til å flise opp treverket.

LES OGSÅ:Slik maler du husveggen

Kjerringråd

Mange har nok sine egne metoder å rense terrassen på, og har man funnet noe som ser ut til å fungere er jo det greit. Oppgaven er enkelt og greit å få terrassebordene rene.

Problemet med hjemmelagede løsninger er at en del nyere terrassebord er trykkimpregnert på en slik måte at de kan ta skade av enkelte stoffer. Hvis du vil være helt sikker, kjøp heller et ferdigprodukt.

Ett tips som er ganske vanlig er å bruke en blanding av kaustisk soda og tapetlim. Dette anbefales ikke, siden man risikerer å brenne både armer og bein. I tillegg kan blandingen fort gjøre stor skade på eventuelle hageplanter rundt terrassen.

LES OGSÅ:Bygg kjøkkenhagen i kasser

Fast, rent, tørt

Som med maling av husvegger ute er det fast, rent og tørt-regelen som gjelder når man skal påføre beis eller olje på terasseplankene. Etter å ha skrubbet treverket med terrasserens skal plankene være både faste og rene, men nå må du vente til det er tørt igjen.

Dersom det ikke har regnet og er relativt varmt i været bør du kunne starte beisingen eller oljingen ett døgn etter at du har vasket terrassen. Men her må du være sikker på at det faktisk er tørt, hvis ikke vil det kunne ende opp med å se stygt ut.

Påfør beis eller olje

Selve påføringen bør du kun gjøre dersom du vet at det ikke kommer til å regne de neste 24 timene. Det bør heller ikke være for sterk sol eller for kaldt i timene mens du jobber. En temperatur under 10 grader kan føre til at behandlingen ikke tørker skikkelig.

To planker av gangen

Beisen eller oljen påføres helst med en kost for at det skal bli så jevnt som mulig. Ta deg god tid til denne delen av jobben, og beis to planker i hele lengderetningen før du begynner på de neste to. Slik har du full kontroll over hvordan beisen eller oljen tørker.

Blir behandlingen for tykk - altså slik at man ser at ikke alt er trukket inn i treverket - stryker du av dette med en lofast klut.

LES OGSÅ:Regnskog på verandaen?

Malingsrulle eller pensel?

Noen foretrekker i stedet å bruke en malingsrulle til denne delen av jobben, men man kan da risikere at det spruter en del beis på veggen, og at det ikke blir like jevnt.
Da kan det være en bedre idé å bruke et forlengerskaft på malingsbørsten.

Nå har en del produsenter kommet med ruller som er beregnet på denne typen arbeid, og dette kan det være en idé å sjekke.

Kun ett lag

Du skal kun legge et lag med olje eller beis, siden dette er en behandling som trekker inn i treverket. Et eventuelt andre lag vil bare legge seg oppå det første laget og danne en stygg film.

La beisen virke i 24 timer før du begynner å bruke terrassen igjen etter behandlingen.

Les flere bolig- og interiørartikler på hjem.no.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Forbruker

Se neste 5 fra Forbruker