Hovedinnhold

10 tips til boligstyling

STYLET FOR SALG: Ser leiligheten din slik ut, så er det ikke bare store sjanser for at du får solgt den, men du kan også få en bedre pris. Foto: DnB Nor Eiendom
STYLET FOR SALG: Ser leiligheten din slik ut, så er det ikke bare store sjanser for at du får solgt den, men du kan også få en bedre pris. Foto: DnB Nor Eiendom
Selv om det er din stil, og du liker den, er det ikke sikkert alle andre gjør det. Noen forandringer før visning kan være en god investering.

Denne saken handler om:

Et lite malingstrøk og noen pynteputer kan gjøre underverker når du skal selge boligen din. Det er viktig å presentere et nøytralt og innbydende hjem slik at mulige kjøpere kan se for seg et fremtidig liv der.

«Objektivitet er kritisk» heter det i interiørdesignernes verden. Du bør se på hjemmet ditt gjennom en potensiell kjøpers øyne og ikke la deg farge av din egen personlige tilknytning til stedet.

Så snart du bestemmer deg for å selge er ikke dette lenger ditt hjem, men en bolig til salgs.

Les mer:Back to basic - høstens interiørtrender

Styling hjelper

En undersøkelse fra det amerikanske markedet viser at den gjennomsnittlige salgsprisen for en stylet bolig er 7 prosent høyere enn en der man ikke tar denne jobben. Stylede boliger ligger også nesten halvparten så lenge på markedet.

Lignende undersøkelser finnes ikke for Norge, men meglere og stylister hjem.no har snakket med mener det er mye lettere å selge en bolig som er blitt pyntet litt på.

- Ved å style boliger før salg, skaper man nøytrale salgsobjekter som treffer en bredere kjøpegruppe, sier daglig leder ved Intro Interiørdesign, Kari Brantenberg.

- Man blir ofte husblinde i sin egen bolig, og ser ikke så lett mulighetene. Da kan profesjonelle stylister hjelpe deg med å se boligen med nye øyne og fremheve potensialet.

Les også:Høstens nyheter for baderommet

10 tips - gjør det selv

Hvis man ikke ønsker å ty til en boligstylist, er det mye man kan gjøre selv for å gi boligen et lite ansiktsløft. Det kan uansett være lurt å gjøre noen grep før man kontakter en eventuell megler. Her kommer ti enkle tips til hvordan du selv kan style boligen din.

1) Rene vegger: Er veggene mørke eller malingen slitt? Et lyst malingstrøk på veggen vil gjøre rommet mer åpent, større og innbydende. Et billig og enkelt grep som kan utgjøre stor forskjell.

2) Rydd og kast: Du skal flytte uansett, så da kan dette være en god anledning til å bli kvitt unødvendig oppsamlet skrot. En ryddig leilighet virker større, og kjøper får mulighet til å
se for seg sine egne ting i boligen.

3) Helhetsinntrykk: Reparer småting som er ødelagt og gjem unna slengende ledninger. Selv om dette kan være småtteri, kan det ødelegge helhetsinntrykket av en ellers fin bolig.

4) Glatte gulv: Ha færre gulvtepper for å gjøre rommene visuelt større.

5) Eksklusivt: Fjern de mest hverdagslige tingene fra kjøkkenbenken, men sett frem stemningskapende detaljer som krydderplanter, oljer og så videre. Det skal jo være hyggelig der også!

6) Matchende tekstiler: Gå til innkjøp av sengeteppe og pynteputer til soverom og stue. Det ser langt mer innbydende ut enn en naken seng eller sofa. Kjøp gjerne noen matchende håndklær til badet også, og sett frem noen telys som kan tennes på visning.

7) Alle gode ting er tre: Lag gjerne grupper/stilleben med 3 pyntegjenstander på bord/benker. Det skaper mer dynamikk enn partall. Det kan gjerne være forskjellige vaser, men la det da være av samme fargeskala.

8) Nye trekk: Er sofaen litt sliten og utgått på dato? Da kan det være lurt å trekke den om med et billig og nøytralt trekk fra Ikea, eller slenge over et pledd og piffe opp med noen friske pynteputer. Sofaen vil fremstå innbydende og delikat, fremfor slitt og brukt.

9) Nøytralitet: Fjern private eiendeler som fotografier og badeartikler. Boligen bør fremstå så nøytral som mulig.

10) Hull i veggen: Tett igjen hull i veggen fra bilder eller spiker med akryl. Det kan oppstå litt fargeforskjell, men det er likevel bedre enn svarte hull.

Og sist men ikke minst, friske blomster, duftlys og frukt har kanskje blitt en klisje, men det fungerer utmerket!

Les mer:Spillnostalgi til interiøret

-De vil jo tjene penger

- Hadde ikke boligstyling lønt seg, ville ikke meglerne mast så mye med det, sier Vibeke Riiser Larsen som jobber som uavhengig boligstylist for ulike meglerhus.

- De vil jo selvfølgelig tjene så mye som mulig for kunden de jobber med.

Mye kan gjøres selv, men det kan likevel være fornuftig å få inn en fagperson for en siste inspeksjon. Det er som regel snakk om mye penger ved salg av en bolig, og derfor viktig at presentasjonen er solid.

Eiendomsmegler Christian Hauge ved DnB Nor Eiendom Ullevål mener boligstyling har vært svært viktig i flere omfattende salgsprosesser.

-Jeg bruker boligstylist i circa 75 prosent av alle mine oppdrag, hvilket har vist seg å gi gode resultater. De resterende 25 prosent er rett og slett ikke åpne for forandringer og vil selge hjemmet sitt slik det er, sier Hauge.

- Men jeg mener uten tvil at boligstyling er verdt både investeringen og tiden man legger i det. Jeg har aldri opplevd at man ikke har vunnet noe på det. Det anbefales på det sterkeste.

Denne artikkelen er levert av bolig- og interiørnettstedet hjem.no

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Forbruker

Se neste 5 fra Forbruker