Hovedinnhold

Forskerskandalen:

- Største svindelen verden har sett

REDAKSJONEN: Redaktør Richard Norton var selv ikke til stede i redaksjonen til The Lancet mandag. Foto: Terje Visnes
REDAKSJONEN: Redaktør Richard Norton var selv ikke til stede i redaksjonen til The Lancet mandag. Foto: Terje Visnes
(VG Nett) Redaktøren i The Lancet er klar om den norske forsker-skandalen: - Dette er den største svindelen fra en forsker verden noen gang har sett, sier Richard Horton.Det var det anerkjente tidsskriftet The Lancet som publiserte kreftforskeren Jon Sudbøs artikkel. Nå er redaktøren for tidsskriftet sjokkert:

- Dette er den største svindelen fra en forsker verden noen gang har sett, og med en katastrofal svikt i samarbeidet mellom forskerne som står bak arbeidet, sier Horton til Aftenposten.

-Uforståelig

Han sier at det kjente medisinske tidsskriftet hadde mange runder før resultatene ble publisert.

- Minst seks av medforfatterne, deriblant noen av de norske, hadde omfattende korrespondanse med oss og med hverandre om datagrunnlaget og analysene. De var meget involvert i dette, sier redaktøren som synes det er vanskelig å forstå at medforfatterne hevder at de ikke vet noe om svindelen.

HAR JUKSET: Forsker Jon Sudbø Foto:
HAR JUKSET: Forsker Jon Sudbø Foto:
- Da er det helt uforståelig for meg at ingen av medforfatterne har visst noe, sier Horton til Aftenposten.

Han mener det anerkjente tidsskriftet tok alle nødvendige forholdsregler før artikkelen ble satt på trykk.

- Vi var veldig interessert i forskningsrapporten og trodde den var sann og nøyaktig. Vi stolte på sykehuset og på hans norske og amerikanske samarbeidspartnere, sier Horton til VG.

Krever svar

I tillegg til Jon Sudbø står 13 andre medforfattere bak forskningsprosjektet. Lancet-redaktøren reagerer spesielt på at de norske medforfatterne ikke har reagert på det som nå viser seg å være omfattende feil i dataene som er brukt i studien.

- Det er ufattelig at medforfattere som har et ansvar for å ha bidratt i vesentlig grad til arbeidet med artikkelen, ikke har avdekket disse feilene, sier Horton til Aftenposten.

Alle de 13 medforfatterne må nå svare for seg overfor redaktøren.

- Jeg vil ha svar på hva som har vært deres bidrag og om de har visst noe om dette, sier Horton.

- Veldig rart

Også divisjonsdirektør Camilla Stoltenberg ved Nasjonalt folkehelseinstitutt, som først oppdaget feilene i den norske studien, synes det er rart at ikke medforfatterne reagerte.

- Jeg er langt på vei enig med Lancet-redaktøren og synes det er veldig rart at medforfatterne ikke har reagert på innholdet i artikkelen. Det er bare feil på feil, som det så til de grader er enkelt å oppdage, sier Stoltenberg til Aftenposten.

Tvilte ikke

Lege Jon Mork som var medforfatter, sier han ikke hadde noen grunn til å tvile på prosjektet.

- Når man blir presentert for et materiale som en anerkjent og etablert kollega har utarbeidet sammen med verdens fremste professorer på området, da er i hvert fall ikke jeg skrudd sammen slik at jeg begynner å tvile, sier Mork til Aftenposten.

- Tanken på at man blir invitert inn i et forskningsprosjekt som bygger på falsk grunnlag, er helt absurd, det er fryktelig, sier han.

Munnkurv

Åtte av medforfatterne er norske, og seks av dem er kollegaer ved Radiumhospitalet. De har alle fått munnkurv av ledelsen, melder TV2 Nettavisen.

De henviser pressen til ledelsen ved sykehuset.

- Jeg har fått munnkurv og kan ikke snakke med deg, sier en av de 13 medforfatterne til TV 2 Nettavisen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse