Hovedinnhold

Røkelse kan påvirke hjernen din

GODT FOR SJELA: Det mener israelske forskere. Foto: Stockxpert
GODT FOR SJELA: Det mener israelske forskere. Foto: Stockxpert
(VG Nett) Vanlig røkelse kan forebygge angst og depresjon, viser ny forskning.

Denne saken handler om:

Ifølge forskning.no har israelske forskere tatt oldtidens tekster på alvor og undersøkt de helsemessige effektene av røkelse.

De har funnet ut at et stoff i harpiksen fra Boswellia-planten påvirker TRPV3-proteinet i hjernen.

- På tross av informasjon fra antikke tekster, har man ikke undersøkt bestanddelene i Boswellia for psykoaktive stoffer, sier Raphael Mechoulam, ved Center for research on pain ved Hebrew University of Jerusalem.

Forsøk på mus

Ved hjelp av forsøk på mus fant de ut at det var en klar adferdsendring.

Proteinet som påvirkes finnes hos alle pattedyr og det er forventet at det har en tilsvarende effekt hos mennesker også.

Likevel har andre studer også advart mot overdrevet bruk av røkelse. En rapport fra 2004 viser at det i en kirke med svært mye lys og røkelse kan være 20 ganger mer forurenset luft enn ved en trafikkert motorvei.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse