Hovedinnhold

Vil lage Facebook for syke

Snart kan du gå til legen på internett

Ditt nye helsevesen kan snart være bare et tastetrykk unna - på internett.
PÅ NETT: Direktør Tore Tennøe i Teknologirådet lager modell for et nytt elektronisk helsevesen i Norge. Foto: Magnar Kirknes/VG
PÅ NETT: Direktør Tore Tennøe i Teknologirådet lager modell for et nytt elektronisk helsevesen i Norge. Foto: Magnar Kirknes/VG

Direktør i Teknologirådet, Tore Tennøe, viser hvordan danskene har samlet hele sitt offentlige helsevesen til ett rike på nett.

Snart skal regjering, storting og en serie fagmiljøer her i landet finne ut hvordan befolkningen skal bli elektroniske pasienter, såkalt e-pasienter.

- Vi kan i utgangspunktet kalle det et «Facebook for syke», sier direktør i Teknologirådet, Tore Tennøe.

- En revolusjon

Det skal bli enklere å være syk - på nett. Vi skal få mulighet til å betjene oss selv hos lege og på sykehus via internett, som i nettbank.

I Danmark fungerer nettsiden sundhed.dk som én felles inngangsdør til hele helsevesenet. Nettstedet har over 300 000 unike brukere.

Diskutér:Er det riktig å ha pasientjournalen på nett?

Der har du tilgang til din egen pasientjournal, du kan bestille legetime eller resept, få resultat av blodprøven eller oversendt røntgenbildene, kommunisere direkte og trygt med legen eller sykepleieren, og gi dine egne kommentarer.

- Vi står overfor en revolusjon i norsk helsevesen, fastslår professor og medlem av Teknologirådet, Jon Bing.

Rådet jobber nå med forslaget til det nye norske elektroniske helsevesenet. De skal legge fram prosjektet Pasient 2.0 for Stortinget i løpet av året.

Forslaget vil kreve lovendringer og byr på et eldorado av utfordringer.Informasjon

- Forsvarlig

- Norge er et land med lange avstander. Nye elektroniske tjenester vil eliminere avstanden mellom journal og pasient, sier Jon Bing.

Han mener innføring av et såkalt e-helsevesen i Norge er både teknologisk mulig og forsvarlig.

- Dette er ikke en teknologisk, men en organisatorisk utfordring, sier Bing.

Selvsagt må du fortsatt til lege eller sykehus når det er nødvendig. Men som e-pasient kan du ordne mye på nett, istedenfor å vente en halv time i telefonkø på legekontoret for å bestille en time du ikke trenger.

Du skal slippe å søke internett rundt etter mer eller mindre korrekt informasjon om sykdommen din. Kvalitetssikret informasjon om sykdommer, behandling og praktiske råd skal være tilgjengelig på ditt eget pasientnettsted.

Kontakt med andre

For kronisk syke med omfattende kontakt med leger og sykehus, kan e-helse bli en gavepakke. Mange tidkrevende rutineoppgaver kan isteden løses effektivt med noen museklikk.

- Vi vet at pasienter som blir inkludert og engasjert i egen behandling, har bedre resultater. Mange blir friskere, og de blir friske raskere, sier Tennøe.

Danmark og deler av USA har kommet langt når det gjelder gode nettløsninger. En viktig del er forum der pasienter med samme sykdom utveksler informasjon.

På en amerikansk pasientportal har en 39 år gammel kvinne med MS lagt ut sin egen profil. Med andre MS-rammede deler hun nøyaktig informasjon om blant annet medisinbruk, og hun lager grafisk kurve for hvordan hun føler seg fra dag til dag.

I portalen kan hun se at 1200 andre MS-pasienter bruker samme medisin som henne, og hun kan innhente andres erfaring med medisinen. I nettverket kan legene følge med og samarbeide om best mulig behandling.

- Som pasienter vil vi ha veldig mye å tjene på et e-helsevesen. Vi skal ikke ta bort nærhet til legen, men tilby bedre og mer effektive helsetjenester, understreker Tore Tennøe.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse