Hovedinnhold

Tenker seg til seier

Marit Bjørgen innbiller seg at hun er en tiger i ny selvhjelpsfilm

MENTAL KRAFT: Anne Kristoffersen er overbevist om at med riktige tanker og holdninger, kan alle nå sine mål. Selv holdt hun seg oppe gjennom tøff kreftbehandling med målrettet arbeid med indre prosesser. Foto: Trond Solberg
MENTAL KRAFT: Anne Kristoffersen er overbevist om at med riktige tanker og holdninger, kan alle nå sine mål. Selv holdt hun seg oppe gjennom tøff kreftbehandling med målrettet arbeid med indre prosesser. Foto: Trond Solberg
I en ny film forteller kjente og ukjente nordmenn om hvordan de har brukt mental bevissthetstrening for å nå sine mål om endring, inkludert vekttap.

Denne saken handler om:

Toppfolk er med

Både mental og fysisk helse er nøkkelen til suksess, sier skiskytterdronningen Liv Grete Skjelbreid Poirée. Sammen med en rekke kjente idrettsutøvere bidrar hun med sine råd på den nye motivasjons-DVD-en «Aktiv Mental Trening og Fysisk Aktivitet», som lanseres 25. oktober. Her er flere råd fra noen av dem:
  • Eventyrer og Mount Everestbestiger Randi Skaug – Jeg driver aktiv tankestyring. Det dreier seg veldig ofte om å snu fra å grue meg til å glede meg.
  • Maratondronning Grete Waitz – En god helse, gjør deg mye mer forberedt når livet kan bli litt kjipt. Det har jeg personlig erfart da jeg fikk kreft. For meg var de små målene vel så viktige som de store målene.
  • Filosof Henrik Syse – Livet består av mange gleder. Men noen ganger ser vi dem kanskje for sent.
  • Egil W. Martinsen, professor i psykiatri og overlege, Oslo Universitetssykehus/Aker – Aktivitet medfører en følelse av mestring, og mestring er gunstig for psyken.
  • Idrettskonsulent Toril Moe – Mange sliter med tap- og nederlagsfølelse, drømmer og muligheter og motivasjonen kommer og går. I tillegg forteller uprofilerte personer om hvordan de har brukt mental trening for å bli kvitt angst, finne livsgnist, løpe maraton og å gå ned i vekt.

Marit Bjørgen innbiller seg at hun er en tiger. Anne Kristoffersen (52), som nå har laget en selvhjelpsfilm om hvordan du kan styre deg selv til å nå dine mål, brukte samme metode da hun fikk kreft.

3. juli 2008 fikk Anne Kristoffersen fra Asker beskjed om at hun hadde brystkreft. Det første hun gjorde var å lage et indre bilde av seg selv med rød topplue og skiutstyr. Under bildet stod det «Anne frisk 3. juli».

Trenger du råd om hvordan du ved hjelp av tankene kan nå ditt mål om å komme i form?Tidliger toppidrettsutøver og treningsekspert i VGs Vektklubb.no Trine Hattestad svarer på spørsmål tett på nett tirsdag kl 10

Anne henter fremdeles frem dette bildet når bølgedalene kommer.

- Man kan ikke tenke seg bort fra kreft. Men det hjelper meg med å leve på en måte som er god for kroppen og livskvaliteten min, også i tunge perioder. Mental trening kan brukes på alle typer atferdsendringer og områder i livet som innebærer store endringer og tøffe tak, mener Anne, som selv har produsert filmen Bevisst Aktiv.

Les også:- Du må bestemme deg!

- Jeg begynte arbeidet med den fem måneder etter at jeg fikk diagnosen, sier hun.

I filmen snakker en rekke profilerte og ukjente mennesker om å håndtere motgang og å nå mål med hjelp av mentale prosesser.

En andel av inntektene går til stiftelsen Aktiv mot kreft.

Vekttap med hodet

En av de mindre profilerte bidragsyterne er Hans Christian Vestlid, som tidligere i år sto frem i VG og fortalte hvordan han jobbet med hodet i sin imponerende vekttapsprosess.

- Han er et kjempefint forbilde i hvordan han gjennom bevisste tankeprosesser motiverte seg både til å ta tak i vektproblemene og vedlikeholde treningen, sier Anne.

Produsent av ny selvhjelps-dvd, Anne Kristoffersen.
Produsent av ny selvhjelps-dvd, Anne Kristoffersen.

Trenger du hjelp til å bli kvitt overvekt på en sunn måte?Prøv Vektklubb.no!

Metodene som beskrives i selvhjelps-DVD-en har utspring i klassisk, kognitiv atferdsterapi. Du får innsikt i grunntankene bak terapimodellen, og trinnvis veiledning til hvordan du selv kan bruke den i egne prosesser.

Les også:Bruk hodet - bli slank

- Du lærer enkle øvelser som vil hjelpe deg til å realisere drømmene dine. Riktige tankemønstre gir riktige følelser, som igjen gir motivasjon til å gjennomføre gode valg og handlinger, oppsummerer Anne.

Hun trekker frem visualisering som en av de viktigste, grunnleggende teknikkene i slike prosesser.

- Er målet vektreduksjon og livsstilsendring, begynn med å spørre deg selv: Hva er drømmen min? Hvorfor vil jeg gå ned de tyve kiloene? Når du tenker på hva du kan oppnå med det, vil du få en god følelse inne i deg. Den kan du lagre, og ta frem så ofte du kan, sier hun.

LES OGSÅ:Kostrådene spriker i alle retninger

Innførte aerobic

For mange treningsinteresserte er Anne Kristoffersen kjent som den første som kurset aerobicinstruktører i Norge tidlig på 80-tallet.

- Det holder ikke å se filmen, for så å sette seg ned og vente på at ting skal skje. Dette er ingen vidunderkur, du må alltid regne med beinhard kamp i de store prosessene det er snakk om her. Filmen og de kognitive metodene er verktøyet. Det er du som må ta det i bruk og gjøre jobben.

LES:Kari Jaquessons utspill: - Man HAR ikke fedme, man ER feit

- Jeg er en tiger

Langrennsløper Marit Bjørgen Foto: Line Møller
Langrennsløper Marit Bjørgen Foto: Line Møller

Marit Bjørgen (bildet) innbiller seg at hun er en tiger for å yte mest mulig i skisporet.

Mange toppidrettsutøvere bruker visualiseringsteknikker for å nå sine mål. For eksempel visualiserer de seg selv som suksessrike vinnere av store mesterskap, kommer det frem i DVD-en Bevisst Aktiv.

Marit Bjørgen måtte i flere år jobbe med å motivere seg til fortsatt trening til tross for mye sykdom og dårlige prestasjoner. I filmen forteller hun at endringsvilje og god planlegging er viktig for å gjennomføre. Hun snakker også om hvordan hun visualiserer opp mot store, tøffe løp:

- Jeg jobber som en tiger som skal gjenskape meg selv, som er tøff og rå: Jeg ser meg selv som et sterkt dyr i langrennssporet.

FØLG VEKTKLUBB.NO PÅ FACEBOOK!

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse