Hovedinnhold

«Pitbull-Terje» er nyvalgt leder i Landsforeningen for overvektige

- Stopp diskrimineringen av overvektige

FOKUS PÅ DE STORE: Jørgen Foss utfordrer fagbevegelsen, arbeidstakere og det offentlige til økt innsats for å få flere overvektige i jobb. - Det er lønnsomt samfunnsøkonomisk og en grunnleggende, viktig rett for alle mennesker å inkluderes i arbeidslivet, sier Foss. Foto: Tomm Kristiansen
FOKUS PÅ DE STORE: Jørgen Foss utfordrer fagbevegelsen, arbeidstakere og det offentlige til økt innsats for å få flere overvektige i jobb. - Det er lønnsomt samfunnsøkonomisk og en grunnleggende, viktig rett for alle mennesker å inkluderes i arbeidslivet, sier Foss. Foto: Tomm Kristiansen
Overvektige har lavere lønn enn andre. Leder i Landsforeningen for Overvektige, Jørgen «Pitbull-Terje» Foss (21) tror det blant annet skyldes at de ikke får lederstillinger.

Denne saken handler om:

FAKTA

Jørgen Foss
  • Ledet landets eldste Barne- og ungdomsråd i Oslo i bydel Sagene fra 2003 til 2007.
  • Den lengst sittende ungdomsrådsleder i Norge. Sitter i Norges Musikkorpsforbunds styre, og var Norges yngste styreformann i et skolekorps.
  • I 2007 ble han valgt inn i bydelsutvalget i Sagene som den yngste i Oslo, og fra 2007-2010 var han leder i Sagene AUF. I dag er han leder i Kultur- og nærmiljøkomiteen i Sagene bydel.

I 2005 ble tenåringen Jørgen Foss superkjendis for rollen som Pitbull-Terje i den Amanda-vinnende filmen ved samme navn. Da hadde han allerede talt overvektiges sak i offentligheten i to år.

- Første gang i Tabloid i 2003. Programleder Pål Jørgensen spøkte med at de hadde tillatelse til å ha meg der, fordi jeg var så ung, ler 21-åringen fra Bjølsen i Oslo.

I vår tok han på seg ledervervet i Landsforeningen for Overvektige (LFO). I tillegg til å sette fedme på dagsorden som samfunnsproblem, har han brukt mye tid på å være synlig som sterkt overvektig med et normalt, velfungerende liv med suksess og fremgang på flere områder enn gjennomsnittet på samme alder.
- For alle mennesker er det grunnleggende viktig og en rett å bli behandlet som den personen du er, og ikke på grunnlag av utseendet eller kroppen din. Selv om jeg er overvektig, så har jeg også andre kvaliteter, sier han bestemt.

Hva kan hver enkelt av oss gjøre for å få slutt på diskrimineringen av overvektige?Spør Jørgen Foss, han svarer tett på nett i dag (mandag) klokka 11.

- Jeg er blant annet en positiv, arbeidsom person som gjerne jobber døgnet rundt for saker jeg brenner for. Jeg forventer at folk møter meg som Jørgen ut fra disse egenskapene, og ikke som «en feit gutt på gata».

Les også:En rekke studier av fedme tar for seg årsakene til at vi blir overvektige

Ikke alle klarer å se forbi vekt i møte med en overvektig person. Forskningen er entydig: Barn og unge med overvekt er mer utsatte for mobbing enn andre, og overvekten fortsetter å være til last sosialt også i voksen alder.

Lavere lønn

Nye studier fra både Danmark og Sverige viser at overvektige har markant lavere lønn enn andre.

- Mange medlemmer forteller om hendelser på jobbintervjuer som samsvarer med det studiene forteller om. Det oppleves som om enkelte arbeidsgivere nærmest forventer at man skal oppgi at man er overvektig i søknaden, sier Jørgen.

Ønsker du å få hjelp til å gå ned i vekt på en sunn måte?Prøv Vektklubb.no

- Stereotypiske oppfatninger om at overvektige er trege, late og giddeløse, og at de er brautende og tar stor plass sosialt, skaper en forestilling om at det koster mer enn det lønner seg å ha en overvektig ansatt. Jeg tror også at det lave lønnsnivået kan skyldes at overvektige i mindre grad får lederstillinger av lignende årsaker, sier han.

Mange overvektige velger å isolere seg sosialt og fra arbeidslivet.

- Det blir en negativ vekselvirkning, der fordommer, stigmatisering og diskriminering gir dårlig selvbilde og tilbaketrukkethet, som igjen gjør det vanskeligere å mestre arbeidslivet. Men hvis frykt for folks fordommer gjør at du holder deg inne, er det egentlig samfunnet som stuer deg bort, mener Jørgen Foss.

Les også:Søsken gir mindre overvekt

Selv gikk han rett fra videregående skole til jobb som organisasjonskonsulent i Norges Handikapforbunds regionskontor i Oslo.

Og nå drømmer han om å bli den yngste bydelsutvalgslederen i Oslo.

Kampsaker

Som leder for Landsforeningen for Overvektige har han to klart prioriterte kampsaker: Likebehandling og flere overvektige i jobb.

- I et voksenliv er arbeid grunnlaget for et sosialt liv, for økonomien og er en helt eksistensiell verdi. Sliter du med jobben, rakner raskt mye annet også, påpeker han, og etterlyser engasjement fra både det offentlige og arbeidstager- og arbeidsgiverorganisasjonene.

Dette handler ikke om stakkarsliggjøring av overvektige, understreker han.

LES:Jan Thomas' klestips til store kvinner

- Arbeidslivet skal være et bilde av samfunnet vårt, og overvektige skal, som alle andre, være med i dette bildet. Forebygging er kjempeviktig og jeg underslår ikke kostnadene ved å være overvektig. Men årsakene til at noen blir det, er så komplekse. Uansett hvor mye fokus det er på å trene mer og spise mindre, så kommer noen til å være overvektige i Norge.

Selv har 21-åringen gått opp og ned i vekt flere ganger, og deltok i pilotprosjektet til Stor og Sterk, som i dag er et behandlingstilbud for sykelig overvektige barn og unge ved Ullevål universitetssykehus.

- Jeg forsøker å ha et bevisst forhold til mat. Men man kan ikke ha et evig fokus på slanking, selv om man er overvektig. Mitt hovedfokus er på å leve et normalt liv. Jeg blir aldri en atlet, og kan ikke jogge rundt Sognsvann sammen med mange andre på min alder. Men jeg liker å bevege meg og kommer meg rundt i mitt eget tempo, sier Foss.

Han mener det samme må gjelde i arbeidslivet.

Jørgen Foss som Pitbull-Terje og Atle Antonsen som julenisse. Fra innspillingen av filmen "Pitbull-Terje". Bak står danseenglene Nina Apalvik, Liv Johanne Hjortdal og Michell Blekkan. Foto: Geir Olsen
Jørgen Foss som Pitbull-Terje og Atle Antonsen som julenisse. Fra innspillingen av filmen "Pitbull-Terje". Bak står danseenglene Nina Apalvik, Liv Johanne Hjortdal og Michell Blekkan. Foto: Geir Olsen


- Alle kan ikke være bygningsarbeidere. Men jeg gjør en utrolig god jobb i den jobben jeg har. Men med tilrettelegging kan alle bli gode på noe.

LES OGSÅ:Vektklubb-medlemmer som har lykkes!

Tabu

For LFO ser han to hovedutfordringer.

- Overvekt er fortsatt tabu, og mange vegrer seg for å organisere seg. Vi trenger flere som kan slå et slag for å jobbe med utfordringene vi har felles. Det andre er at vi trenger statlig støtte for å drive et større arbeid som det absolutt er behov for. Antall overvektige i Norge vil ikke avta med det første, og vi trenger mer ressurser for å bli en fullverdig interesseorganisasjon for denne store og mangfoldige gruppen.

MØT JØRGEN FOSS TETT PÅ NETT MANDAG KL 11. Send inn dine spørsmål her!

Jørgens ønskeliste

Økt innsats mot mobbing og diskriminering av overvektige.

- Tidlig på 2000-tallet var fokuset mye større. Både media og politikere har blitt mindre offensive de siste årene.

Mer forskning på årsaker til fedme, og på konsekvenser av overvektsrelatert mobbing i de viktige barneårene.

- Mange medlemmer forteller at mobbingen fortsetter inn i arbeidslivet. Vi må vite mer for best mulig å kunne legge til rette for at også disse kommer i jobb.

Økt satsing på forebygging av overvekt
- Spesielt rettet mot barn og unge, men husk at det handler om mer enn cola og pølser. Årsaken til overvekt er veldig individuelt og sammensatt. Både genetikk, miljø, sosial bakgrunn og økonomi virker inn.

Mer forebygging i skolen
- Skolen kan og bør legge inn mer aktivitet i den daglige undervisningen. Å gå til biblioteket eller ha matteundervisning ute i skogen koster lite. Sukkerfrie kantiner og lavere priser på sunn mat bør også være et mål.

Reklameforbud mot sukkerholdige varer rettet mot barn og unge, og bedre informasjonsarbeid om sunt kosthold og fysisk aktivitet generelt.

Flere tilbud om livsstilsendringsprosjekter, hvor barn og unge kan tilegne seg et positivt forhold til fysisk aktivitet og god, sunn mat.

- Da jeg var med i «Stor og Sterk» på Ullevål, husker jeg spesielt godt hvor fint det var å møte likesinnede, og at treningen ikke var fokusert på prestasjoner og overvekt, men på å ha det gøy.

FØLG VEKTKLUBB.NO PÅ FACEBOOK!

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse