Hovedinnhold

Sender overvektige barn på slankeleir

PÅ SLANKEPROGRAM: Slankeleir for barn med overvektsproblemeer har vært vanlig i utlandet i mange år. De danske barna Mia og Mai Britt fikk hjelp ved julemærkehjemmet i Hobro i Danmark i 2001. Foto: Karin Beate Nøsterud
PÅ SLANKEPROGRAM: Slankeleir for barn med overvektsproblemeer har vært vanlig i utlandet i mange år. De danske barna Mia og Mai Britt fikk hjelp ved julemærkehjemmet i Hobro i Danmark i 2001. Foto: Karin Beate Nøsterud
Overvektige barn skal for første gang i Norge få hjelp med fedmeproblemene sine på en sommerleir.

Denne saken handler om:

Leiren skal vare i rundt tre uker. Barna som håndplukkes til å delta, skal være i aldersgruppen 9-12 år.

- Overvekt hos barn er et stort helseproblem. Nå vil barna sammen med familien få hjelp til å takle disse problemene, sier prosjektleder Tor-Ivar Karlsen ved Evjeklinikken, som er arrangør av leiren.

Målet med leiren er at barna skal gå ned i vekt, og dette skal gjøres ved at hele familien lærer å endre livsstilen sin. Barna skal veies i starten og ved slutten av oppholdet.

- Vi vil sette både barna og foreldrene på vekten. Men vi har et langsiktig fokus, og barna skal følges opp av fastlegen etter sommeren, sier Karlsen.

- Ikke fat-camp

Barna som plukkes ut til å delta på leiren, skal ha en ISO-BMI på over 30, som vil si et alvorlig overvektsproblem. I tillegg må barna komme fra en familie der en eller begge foreldrene også sliter med overvekt. Behandlingen skal derfor gjelde hele familien, og også søsken kan delta.

På leiren skal barna sammen med foreldrene lære å lage sunn mat, de skal trene og få råd om hvordan hele familien kan gå ned i vekt. Barna vil få oppfølging av lege, fysioterapeut og ernæringsfysiolog.

Kostholdet til barna skal reguleres ved at de får seks faste måltider hver dag. I tillegg vil sommerleiren legge vekt på sosiale aktiviteter som disco på kveldene, rafting og andre utflukter.

- Vi skal passe på at barna ikke blir mobbet for dette. Dette skal ikke være en fat-camp der barn slankes ned og så går de opp i vekt etterpå. Barna skal oppleve leiren som en ferie, sier prosjektleder Tor-Ivar Karlsen.

Fedme blant barn er et stadig økende problem.

Mellom 10 og 20 prosent av barn i Norge har overvektsproblemer, ifølge Norsk folkehelseinstitutt.

Koster 30000

- Det blir viktig at barna følges opp i etterkant av leiren. Men jeg tror det er positivt å prøve ulike måter for å hjelpe barn og familie med overvektsproblemer, for mange av disse barna trenger behandling, sier prosjektleder Magnhild Pollestad ved Barnemedisinsk avdeling på Ullevål.

Leiren vil for første gang arrangeres i forbindelse med fellesferien neste sommer, men allerede nå starter utvelgelsen. De overvektige barna skal henvises fra pediatrisk avdeling på sykehus. Den tre uker lange leiren vil koste rundt 30000 kroner for hele familien.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse