Hovedinnhold

- Overvektige opplever et betydelig press

MER ENN TYKK: I bloggen thebrainmine.blogspot.com blogger Gunn Marit om livsstilsendringen sin, og deler sine erfaringer som overvektig. - Men jeg skriver om mye annet også. Jeg er så mye mer enn overvektig, sier Gunn Marit. Foto: Privat
MER ENN TYKK: I bloggen thebrainmine.blogspot.com blogger Gunn Marit om livsstilsendringen sin, og deler sine erfaringer som overvektig. - Men jeg skriver om mye annet også. Jeg er så mye mer enn overvektig, sier Gunn Marit. Foto: Privat
Mange overvektige opplever at deres menneskelige egenskaper ikke blir sett. Alt folk ser, er fettet.

Denne saken handler om:

Skjønnhet og helse på utstilling

  • Resultatene fra det nordiske forskningsprosjektet «Beauty comes from within: Looking good as a challenge in health promotion» ble i januar presentert i en egen artikkelsamling, et seminar og en miniutstilling ved Teknisk Museum i Oslo.
  • Miniutstillingen står i museets foajé til begynnelsen av mars. Les mer på Sifo og Teknisk museum

Gjennom et helt liv blir tykke fortalt at de bør gå ned i vekt.

- I dag er budskapet ofte helserelatert, men handler også om utseendet, mener stipendiat Gro Rugseth.

«Mitt liv som tjock»

ET LIV SOM TYKK: - Lotti Törnros (bildet) skildret sine erfaringer med å bli bedømt, stigmatisert, holdt utenfor og redusert til noe ubetydelig både for seg selv og andre, men plasserte ansvar og skam hos publikum, sier stipendiat Gro Rugseth. Foto: Scanpix
ET LIV SOM TYKK: - Lotti Törnros (bildet) skildret sine erfaringer med å bli bedømt, stigmatisert, holdt utenfor og redusert til noe ubetydelig både for seg selv og andre, men plasserte ansvar og skam hos publikum, sier stipendiat Gro Rugseth. Foto: Scanpix

En liten, intim sal. På scenen så de en halvnaken, fet ung kvinne. Publikum stirret. Kvinnen stirret tilbake. Til slutt begynte publikum å slå blikkene ned.

Slik åpnet monologen «Mitt liv som tjock» fra 2004, hvor den svenske skuespilleren Lottie Törnros tok et oppgjør med publikums og resten av samfunnets dømmende blikk på henne som tykk fra hun var liten jente.

Les også: - Stopp diskriminering av overvektige 

- Ved å involvere publikum i forestillingen, både synliggjorde og konfronterte hun publikums egne holdninger til overvektige personer, sier fysioterapeut og stipendiat ved Det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo, Gro Rugseth.

Hun er en av fjorten forskere som har bidratt til det tverrfaglige, nordiske prosjektet «Beauty comes from within: Looking good as a challenge in health promotion» som ferdigstilles i disse dager.

Les også: Sukkersug? Skyld på hjernen 

Vender fokus

I prosjektartikkelen «Mitt liv som tjock - om å gjøre tykkhet synlig», viser Rugseth og Gunn Engelsrud, professor ved Norges Idrettshøgskole, hvordan Törnros i sin forestilling plasserer skammen hos den som stirrer på tykke mennesker.

- Beauty-prosjektet tar for seg hvordan vår tids massive fokus på kropp, skjønnhet og utseende får følger for hvordan vi oppfatter oss selv og våre helsevalg, forteller Rugseth, som i desember leverte en avhandling om overvekt som livserfaring.

- Overalt formidles det sterke kulturelle normer som knytter overvekt og helserisiko til estetikk og skjønnhet. Overvekt blir svært ensidig fremstilt som et problem man bør jobbe for å bli kvitt, sier hun.

Både massemedia, treningssentre, kommersielle aktører innen livsstilsendring og vekttap, og helsemyndighetene har de siste årene knyttet helseperspektivet stadig tettere til overvekt.

I Vektklubb.no får du hjelp til sunne livsstilsendringer 

- Samtidig står de kulturelle, negative oppfatningene av et overvektig utseende like sterkt. Helsepersonell snakker primært om helsegevinster, men promoterer også at man vil se bedre ut om man går ned i vekt, sier hun.

Presses

- Mange overvektige er likevel sunne og friske, men opplever et betydelig press i forhold til å gå ned i vekt. Mange overvektige kan også oppleve at overvekten blir et tema uansett hva de ellers har å bidra med som personer. De kan oppleve seg oversett og usynliggjort. Noen har det slik fra de er barn, sier Gro Rugseth.

- Det er ingen grunn til å underslå helserisikoene ved overvekt, men det er mange måter å være tykk på og du kan fint være både frisk, sterk og overvektig samtidig.

MER ENN VEKTTAP: - Istedenfor å få en aktiv hverdag ombord, datt jeg rett ut i depresjon og gikk opp ti kilo, sier Gunn Marit Nisja. Her er hun på sitt største før slankeoperasjonen. Foto: Privat
MER ENN VEKTTAP: - Istedenfor å få en aktiv hverdag ombord, datt jeg rett ut i depresjon og gikk opp ti kilo, sier Gunn Marit Nisja. Her er hun på sitt største før slankeoperasjonen. Foto: Privat

Gunn Marit Nisja (32) hadde fått jobben som kokk på en fisketråler. Kun obligatorisk legesjekk gjenstod.

- Jeg var hundre prosent frisk og funksjonell. Blodtrykk og hørsel var perfekt. Men jeg veide fire kilo over BMI-grensen for sjøfolk, sier Gunn Marit, bosatt i Åmot i Modum kommune.

Sjekk din BMI her! 

- Utdannelse, personlighet og dyktighet i jobben hjalp ikke. Legen ville ikke bruke dispensasjonsregelen. På legeattesten stod det at jeg var «udyktig». Jeg måtte rett og slett si til kapteinen som ville ansette meg, at jeg var for feit for jobben, sier hun.

Evig tema

Gunn Marit kjenner seg godt igjen i Lotti Törnros opplevelse av å ha blitt sett på som tykk fra barnsben av. Hun var seks år gammel da hun første gang hørte kroppsvekten sin omtalt som et problem. En helsesøster bad foreldrene hennes følge ekstra godt med henne.

- Hos legen har jeg opplevd at overvekten blir et tema selv om jeg kommer fordi jeg har ørebetennelse, forteller hun.

- Jeg er både oppegående og samfunnsengasjert, elsker litteratur og er aktiv på sosiale medier. Gang på gang har jeg opplevd at alt drukner i fett, sier hun.

Les bloggen til Gunn Marit her 

Etter å ha holdt en forholdsvis høy, men stabil vekt siden tenårene, la hun på seg mye på kort tid i slutten av 20-årene.

- Men først da jeg ikke mestret jobben som kokk fordi jeg fikk kneproblemer, gikk det utover selvfølelsen. Før det var overvekten først og fremst et problem i møte med holdninger til tykke som ekle, dumme og svake, sier Gunn Marit.

Hvem blir årets medlem 2010 i Vektklubb.no?  Le s om prestasjonene og følg med på  kåringen her 

Etter en slankeoperasjon for åtte måneder siden, har hun gått ned 35 kilo med trening og et sunt, variert kosthold. Målet er 20 - 25 kilo til i løpet av året, og å gå Pilegrimsleden fra Hamar til Trondheim.

- Men jeg føler meg flott nå også, understreker hun.

- Ikke alle overvektige må slanke seg

Fedmeforsker og lege Jøran Hjelmesæth. Foto: Scanpix
Fedmeforsker og lege Jøran Hjelmesæth. Foto: Scanpix

- Overvekt må ikke ses på som noe uønsket i enhver sammenheng, heller ikke i helsevesenet, mener Jøran Hjelmesæth, fedmeforsker og leder for Senter for sykelig overvekt (SSO) i Helse Sør-Øst, Sykehuset i Vestfold.

-Det store og voksende omfanget av overvekt og følgesykdommer som diabetes, hjerte- og karsykdom og flere krefttyper er likevel et stort samfunnsproblem som vi ikke kan slutte å snakke om som et problem og tilby medisinsk behandling mot det, understreker han.

- Men vi har nok fått et altfor ensidig fokus på alle typer overvekt som et problem. Det må skilles tydeligere mellom overvekt og sykelig overvekt. Er du en frisk person med 25 -30 i BMI kan du leve et godt liv og slappe av med den kroppen du har, forsikrer Hjelmesæth.

Når BMI-en tipper over 30 begynner risikoen for overvektsrelaterte sykdommer å øke betraktelig, og over 40 er den ekstremt høy.

- Da bør man tilbys behandling, sier Jøran Hjelmesæth.

FØLG VEKTKLUBB.NO PÅ FACEBOOK! 

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse