Hovedinnhold

Lettere å velge sunt

Strenge regler om merking av hurtigmat i USA

- Jeg var så sulten at jeg ikke tenkte på kaloriene da jeg bestilte, sier Jervis Deboulet (32) fra Brooklyn, mens han spiser en sandwich på Subway, Staten Island, New York. Foto: Pontus Höök
- Jeg var så sulten at jeg ikke tenkte på kaloriene da jeg bestilte, sier Jervis Deboulet (32) fra Brooklyn, mens han spiser en sandwich på Subway, Staten Island, New York. Foto: Pontus Höök
OSLO/NEW YORK (VG) I New York må alle hurtigmatkjeder fortelle kundene hva maten inneholder av kalorier og fett.

Denne saken handler om:


Informasjonen om kalori- og fettinnholdet skal ikke gjemmes bort til siste side, men stå godt synlig sammen med hver rett i menyen og på menytavlen. Selv i pølseboden på hjørnet i USAs største by, finner du oppslag om kaloriinnholdet i de forskjellige pølsene.

De nye, strenge reglene ble innført i New York juli ifjor, for å forsøke å bekjempe den voksende fedmeepidemien, og gjøre det enklere for folk å velge sunnere alternativer. Slike regler gjelder også i California, og i byene Seattle og Portland.

Les også: I USA er nå hvert tredje menneske fet.

- Jeg synes det er bra at kaloriinnholdet i maten kan sees tydelig på menytavlene, slik at jeg har mulighet til å kontrollere hvor mange kalorier jeg stapper i meg, sier Jervis Deboulet (32) fra Brooklyn.

VG traff ham på hurtigmatrestauranten Subway i New York, der han fortærte en sandwich. På menytavlene - og trykket på serviettene - kan kundene lese kaloriinnholdet i alle rettene som serveres.

LES OGSÅ:Slik vil de norske, politiske partiene bekjempe fedme

Til og med på serviettene kan kundene på Subway i New York lese om kalori- og fettinnholdet i maten. Legg merke til at kundene også kan sammenligne Subway-maten med populær mat fra konkurrentene. Nederst på servietten listes kaloriinnholdet i Big Mac (540 kcal) og Whopper (680 kcal) opp. Foto: Pontus Höök
Til og med på serviettene kan kundene på Subway i New York lese om kalori- og fettinnholdet i maten. Legg merke til at kundene også kan sammenligne Subway-maten med populær mat fra konkurrentene. Nederst på servietten listes kaloriinnholdet i Big Mac (540 kcal) og Whopper (680 kcal) opp. Foto: Pontus Höök

Velger sunnere
Denne type kunnskap har fått innbyggerne i New York til å velge sunnere kioskmat. Det viser en ny undersøkelse som nylig ble lagt frem av byens helsedepartement på en fedmekongress i Washington, D.C. Forskere sammenlignet matkjøpene til ti tusen kunder i begynnelsen av 2007 - før reglene om kalorimengder på menyene trådte i kraft - med kjøpene til tolv tusen kunder i år. Ifølge Reuter fant de en statistisk betydelig forskjell i kaloriinntaket til kundene hos fire kjeder: McDonald's, Au Bon Pain, KFC (Kentucky Fried Chicken) og Starbucks.

Kundene som leste kalorioversiktene i menyene ved disse kjedene, valgte i snitt mat med 106 færre kalorier enn kunder som ikke leste kalorioversiktene. 106 kalorier høres kanskje lite ut. Men om du «sparer» 106 kalorier hver dag, vil dette utgjøre en reduksjon i kroppsvekten på hele 5,5 kilo i løpet av et år. Totalt svarte 56 prosent av kundene at de la merke til kalorioversiktene.

Bruker bilder i Norge

Magnhild Pollestad Kolsgaard leder Stor og sterk-prosjektet ved Oslo universitetsssykehus, avdeling Ullevål. Foto: Privat
Magnhild Pollestad Kolsgaard leder Stor og sterk-prosjektet ved Oslo universitetsssykehus, avdeling Ullevål. Foto: Privat

Klinisk ernæringsfysiolog Magnhild Pollestad Kolsgaard ved Oslo universitetssykehus avdeling Ullevål synes at merking av kafé- og restaurantmat er en veldig god idé.

- Hvis forskning viser at merkingen i New York hjelper, så bør også folk i Norge kunne få denne informasjonen. Mange har et ønske om, og behov for, å kunne velge sunne alternativer. Hvis man synes to ting på menyen smaker like godt, så velger man trolig det sunneste alternativet, sier Kolsgaard. Hun er leder av «Stor og Sterk»-prosjektet på Ullevål, et behandlingstilbud for barn og ungdom med alvorlig overvekt.

LES OGSÅ:8 årsaker til fedme

Ullevål-teamet bruker blant annet bilder av mat for å lære de unge og deres familier om hva de bør spise, og snakker om brødskala- og nøkkelhullsmerkingen, og om innholdsinformasjonen på matvareinnpakningen.

- Ett eksempel er bilder av hvor mange skiver mager salami du kan spise, sammenlignet med vanlig, helfet salami. På en enkel måte formidles at du faktisk kan spise mer av den sunne varianten, og likevel få i deg mindre kalorier, sier Kolsgaard.

Hun er opptatt av at informasjonen om matens innhold bør formidles på en enkel måte.

VG-LESERNE DISKUTERER:Hvem har det verste matvareproduktet?

Slik er det i Norge

I juni ble det grønne nøkkelhullsmerket innført som et felles nordisk merke for sunnere matvarer.

Merket gjelder for 25 ulike matvarekategorier - også ferdigmat. Nøkkelhullet handler om mengden fett, sukker, salt, og kostfiber i en matvare, og skal hjelpe forbrukerne til å sette sammen et sunnere kosthold.

Matvarer merket med nøkkelhullsmerket er et sunnere alternativ innenfor sin matvarekategori. Foto: Helsedirektoratet
Matvarer merket med nøkkelhullsmerket er et sunnere alternativ innenfor sin matvarekategori. Foto: Helsedirektoratet

- Kravene i forhold til for eksempel bagetter og wraps, er at de skal inneholde grovt mel, ha en viss mengde frukt eller grønnsaker, at ikke mer enn 30 prosent av energien skal komme fra fett, samt at saltinnholdet ikke skal være for høyt, forteller seniorrådgiver Anniken Owren Aarum i Helsedirektoratet.

I Sverige er cirka 2500 matvarer merket. I tillegg kommer all frisk frukt og grønt, og fersk fisk.

- Norge har vi ikke eksakt oversikt over antall merkede matvarer, men vi har foreløpig langt under halvparten av Sverige, forteller Aarum.

LES OGSÅ NETT-TREFF:Skaff deg tid til å leve sunt!

Hos svenskene omfatter ordningen også ikke-innpakket mat servert på kafé og restauranter, i hovedsak lunsjmåltider.

- Serveringsbransjen er interessert i å innføre en slik ordning i Norge, men vi har ikke begynt den diskusjonen ennå. Først ønsker vi å få nøkkelhullsmerket på plass i forhold til ferdigpakkede matvarer, sier Aarum Hun mener merking av mat kan bidra til å øke utvalget av sunnere alternativer.

- Vi vet at en produsent av ferdigretter har tilpasset ingrediensene, slik at rettene kvalifiserer til nøkkelhullsmerket.

IVektklubb.nofinner du enkelt ut kalori- og næringsinnholdet i matvarer på det norske markedet.

Dolly Dimples: - Litt vrient

Pizzakjeden Dolly Dimples gir næringsinformasjon på nettsidene sine, og i restaurantene ved forespørsel.

En Dolly Dimples-pizza veier cirka 1000 gram, og gir deg et sted mellom 1900 (magreste variant) og 2600 kalorier - avhengig av hvilken type du velger. Foto: Scanpix
En Dolly Dimples-pizza veier cirka 1000 gram, og gir deg et sted mellom 1900 (magreste variant) og 2600 kalorier - avhengig av hvilken type du velger. Foto: Scanpix

- Vi har laminerte oppslag om innholdet i maten i alle kassene. Mange har ulike matallergier og vil derfor vite hva maten inneholder, forteller utbyggingsleder i Dolly Dimples, Knut Lidsheim.

Les også:Ekspertenes tips om hvordan du spiser sunt

Kundene får opplyst hva maten inneholder av kalorier, fett og næringsstoffer pr. 100 gram.

- Ifølge reglene skal man oppgi innhold pr. 100 gram. Men verden er mer komplisert når du driver med pizza, vi driver jo med stykkesalg. Da deles en pizza i åtte. Men når vi selger den hel, deler vi den i ti. Det er derfor litt vrient å oppgi næringsinnholdet per stykke, sier Lidsheim.

Han opplyser at en Dolly Dimples-pizza i utgangspunktet veier en kilo. Bestselgeren «Caramba» inneholder over 2600 kalorier, mens menyens magreste - «Hello Louis» - gir i underkant av 1900 kalorier.

Et gjennomsnittlig dagsbehov for en voksen mann er ca 2400 kalorier, mens det for en kvinne er cirka 2000 kalorier. Trening er ikke tatt med i denne beregningen. Trener du mye, trenger du mer kalorier.

Peppes Pizza: Liten interesse

Peppes mangler informasjon om næringsinnholdet i maten.

Peppes Pizza har restauranter over hele Norge, og selger over 4 millioner pizzaer per år, noe som tilsvarer 22.000 måltider per dag.

- Vi hadde næringsinformasjon om Peppes-maten på våre nettsider tidligere, men ved en glipp er denne informasjonen blitt utelatt etter at vi oppgraderte nettsidene våre. Men vi skal snart få dette på plass igjen, sier markedsdirektør Harald Barfod. Ifølge Barfod spør kundene veldig lite om kalori- og fettinnholdet i maten. Men:

- Vi er i en tid der folk blir mer og mer bevisste på kostholdet sitt, så vi ønsker å gi relevant informasjon. Men vi har registrert at det er mange ulike meninger om hvilken merkeordning som er best for forbrukerne, sier Barfod.

I Vektklubb.no får du hjelp til å spise sunt og riktig.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse