Hovedinnhold

Fedmeoperasjon er ingen lettvint løsning

Men gir mer vekttap enn livsstilsendringer hos diabetikere

SPREK OG KRØLLETE ETTER OPERASJON: - Etter operasjonen mistet Eva Aastrup Lia vekt, og fikk på plass regelmessig bevegelses- og treningsvaner. Hun mistet også først hår. - Så fikk jeg krøller, ler Eva Aastrup Lia. Foto: Petter Emil Wikøyren
SPREK OG KRØLLETE ETTER OPERASJON: - Etter operasjonen mistet Eva Aastrup Lia vekt, og fikk på plass regelmessig bevegelses- og treningsvaner. Hun mistet også først hår. - Så fikk jeg krøller, ler Eva Aastrup Lia. Foto: Petter Emil Wikøyren
Fedmeoperasjoner gir mer vekttap og har bedre effekt på type 2 diabetes enn bare å endre livsstil, men det mentale er tøft for mange.

Denne saken handler om:

Risiko og bivirkninger

 • Komplikasjoner ved operasjon, som blødning og lekkasjer fra tarmen.
 • 5–10 prosent får gallesteinsanfall og flere av disse må opereres.
 • Redusert næringsopptak krever daglig vitamin- og mineraltilskudd livet ut.
 • Opp imot halvparten kan få en eller flere mage-/tarmplager.
 • Dumping (kvalme, svetting, skjelvinger og uvelfølelse hvis man inntar visse matvarer, varer som regel en halv time).
 • Lavt blodsukker på grunn av økt insulinutskillelse.
 • Vektreduksjonsfasen er forbundet med håravfall og frysing.
 • Magesår, spesielt der man har sydd sammen tarmen på den lille magesekksresten.
 • Relativt liten, men livsvarig økt risiko for tarmslyng, som kan være livstruende uten operasjon.

  (Kilde: Dag Hofsøe/Senter for sykelig Overvekt, Sykehuset i Vestfold, Helse Sør-Øst i Tønsberg)

- Fedmeoperasjon er ingen lettvint løsning, mener Eva Aastrup Lia (41) i Kristiansand.

Lia (41) ble operert ved SSO i Tønsberg i august 2007, etter å ha vært sykelig overvektig siden 20-årene. Da hadde hun en BMI på 48 og veide 150 kilo. Siden har hun gått ned cirka 65 kilo.

Les hvem som kan få fedmeoperasjon nederst i saken

Har du for høy BMI? Sjekk her 

- Jeg har blitt kvitt høyt blodtrykk, søvnapné og kneplager, forteller hun.

Hun har vennet seg til fysiske bivirkninger som «dumping» (kvalmereaksjon av mange matvarer), plutselig tretthet og lavt blodsukker, spesielt under fysisk aktivitet.

- I tillegg til å akseptere og lære deg å leve med de fysiske bivirkningene, må du fremdeles gjøre hovedjobben med å opprettholde vekten og livsstilsvanene selv, understreker hun.

Trenger du hjelp til å gå ned i vekt eller holde vekten? Meld deg inn i VGs Vektklubb.no 

Fedmeoperasjon best mot diabetes

- Det er gjort en god del studier på effekter hos gastrisk bypassopererte, men dette er en av få sammenlignende studier, forteller Dag Hofsøe, lege ved Senter for Sykelig Overvekt (SSO) i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold.

Dette er gastrisk bypass: Magesekken reduseres med cirka 95 prosent til 25 milliliter for å begrense matinntaket, mens tynntarmen kobles om for å redusere næringsopptaket. Utgjør 90-95 prosent av alle de totalt 2000 årlige fedmeoperasjoner i Norge i dag, og 50 prosent på verdensbasis.

Torsdag denne uken forsvarte han sin doktoravhandling, hvor en gruppe sykelig overvektige, som har fått utført gastrisk bypass-operasjon ved SSO, sammenlignes med en gruppe sykelig overvektige som har fått livsstilsendringsbasert behandling ved Evje-klinikken.

Begge pasientgruppene ble evaluert ett år etter at de hadde fullført de to behandlingsformene. Kirurgigruppen hadde et gjennomsnittlig vekttap på hele tretti prosent, mot åtte prosent i livsstilsgruppen.

- Det var ikke overraskende, understreker Hofsøe.

- Det nye er at vi i en sammenlignende studie viser at kirurgi også gir klart best effekt på følgetilstander av sykelig overvekt, som type 2 diabetes, høyt blodtrykk og høyt kolesterol.

Les også: Symptomfri fra diabetes med riktig mat og trening 

Hans analyse viser at det er den store vektreduksjonen, og ikke selve inngrepet, som er hovedårsaken til at kirurgigruppen får så god effekt på følgesykdommer.

Hormonendring

Men de gode resultatene av fedmekirurgi kan ha flere årsaker. Ved SSO i Tønsberg skal det nå forskes videre på hvordan end-ringer i hormonsystemet som følge av inngrepet kan gi økt insulinutskillelse i bukspyttkjertelen.

- Det kan forklare hvorfor mange diabetespasienter opplever at diabetesen forsvinner nesten umiddelbart etter gastrisk bypassoperasjon, sier Dag Hofsøe.

Men Hofsøe vil ikke promotere gastrisk bypass som en enkel løsning.

- De fleste bivirkninger er relativt milde og knyttet til matinntak og fordøyelse. De kan lett reduseres eller fjernes helt ved å følge rådene for matinntak og spisevaner, understreker han.

Les også: Eldre overvektige nektes fedmebehandling 

Det er svært individuelt hvilke bivirkninger man får og i hvilken grad. Men enkelte kan være relativt krevende å leve med.

Livsstilsendring

Forskeren poengterer at flere i livsstilsgruppen også hadde betydelig og god effekt.

- De av dem som gikk ned mer enn ti prosent, har effekt på samme nivå som de opererte. Du kan altså oppnå gode resultater uten de risikoene du løper ved fedmekirurgi, poengterer Hofsøe.

Få hjelp til livsstilsendringer i Vektklubb.no! 

Anslagsvis én prosent av befolkningen i Norge, og som utgjør cirka 100 000 nordmenn, er i kategorien sykelig overvektige, ifølge leder av SSO, Jøran Hjelmesæth.

- De tilfredsstiller minstekravet for operasjon, men det betyr ikke at alle disse bør opereres, understreker han.

Siden 2004 er rundt fem tusen nordmenn operert, 95 prosent med gastrisk bypass.

Disse kan få fedmeoperasjon

- Sykelig overvektige med BMI på 40 eller mer, og vesentlig redusert livskvalitet grunnet fedme, eller de med BMI på 35-40 med alvorlige følgesykdommer relatert til fedme.

- Du må ha prøvd å gå ned i vekt med andre metoder før.

- Du må ikke ha alvorlige sykdommer eller på annen måte svekket allmennhelse (sett bort fra fedmerelaterte sykdommer), rusproblemer eller alvorlige psykiske lidelser.

- Veiledende aldersgrenser 18 - 60 år. Alder over 60 år gir økt risiko for komplikasjoner og krever derfor spesielt nøye vurdering.

FØLG VEKTKLUBB.NO PÅ FACEBOOK! 

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse