Hovedinnhold

Unngå oppkast i bilen

HØR PÅ MUSIKK. For å unngå krangling i baksetet gi barna en MP3-spiller eller liknende hver. Foto: Knut Falch/SCANPIX
HØR PÅ MUSIKK. For å unngå krangling i baksetet gi barna en MP3-spiller eller liknende hver. Foto: Knut Falch/SCANPIX
Barna i baksetet sier de er kvalme, trøtte og slappe. Diagnosen kalles bevegelsessyke. Her er tipsene for å unngå dette.


- Det er vanlig at barn blir bevegelsessyke. Sannsynligvis opplever de fleste dette i større eller mindre grad inntil de blir vant til å kjøre bil. Det avtar vanligvis med tilvenning, sier lege Gunnar Hasle ved Reiseklinikken.

I påsken er det mange familier som reiser på langtur. For noen kan lange bilturer innebære mye skrik og hyl fra barna i baksetet, og ikke minst oppkast og sure oppstøt.

Men det er faktisk mulig å få turen til påskefjellet til å bli en hyggelig opplevelse uten spying, skriking og krangling i baksetet.

Se på horisonten

- Barna bør sitte slik at de kan se ut. Barn blir bevegelsessyke fordi det er et misforhold mellom synsstimuli og bevegelsesstimuli fra balanseorganene. Dersom de ser ut av vinduet blir de mindre kvalme. Røyking i bilen er bannlyst, sier Hasle.

Han legger til at det er viktig å kjøre så lite vinglete som mulig.

- Noen sjåfører har for vane å dreie rattet frem og tilbake, sier han.

På barnas premisser

Barnelege Marianne Aas ved Ullevål universitetssykehus gir tilsvarende råd.

- Reis på barnas premisser. Ta hyppige pauser og gå ut av bilen når barna blir kvalme. Få barna til å se fremover og på horisonten, og ikke på noe som er i bilen. De bør orientere seg ut, sier hun og legger til at foreldre ikke bør presse grenser.

Sørg også for at barna ikke leser i bilen og luft ut innimellom. Det kan også være lurt å gi barna et lett måltid før avreise, men uten melkeprodukter.

Lydbok og musikk

For å unngå krangling i baksetet anbefaler Hasle å gi barna en MP3-spiller eller liknende hver, eller spille lydbøker på bilens stereoanlegg.

Symptomene på bevegelsessyke varierer, men typiske kjennetegn er: kvalme og etter hvert oppkast, tretthet, svimmelhet, hodepine, blekhet, økt spyttproduksjon, svette og generell uvelhet.

Hasle anbefaler ikke å ty til medisiner.

Unngå medisiner

- Bruk minst mulig medisiner, sier nå jeg. Dette er en helt ufarlig tilstand. Ta heller korte etapper, anbefaler han.

I følge Aas kan ingefær hjelpe mot bevegelsessyke, ved å virke beroligende på magen og gi mindre kvalme.

Men hvorfor blir vi egentlig kvalme?

- Det er ingen som vet hvorfor. Kvalmen er helt unyttig for kroppen, sier Hasle.

Saken er skrevet av helsenettstedet Mozon.no

VG tar ikke ansvar for innholdet i eksterne saker.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse