Hovedinnhold

- Tren selv om du er alvorlig syk

AKTIVITET GIR OVERSKUDD: Både Gro Gjerdrum, Grete Waitz og Helle Aanesen merker at fysisk aktivitet gir dem mer energi. Foto: Bjørn Thunæs
AKTIVITET GIR OVERSKUDD: Både Gro Gjerdrum, Grete Waitz og Helle Aanesen merker at fysisk aktivitet gir dem mer energi. Foto: Bjørn Thunæs
Maratondronningen Grete Waitz trente seg gjennom kreftsykdommen. Nå tyder ny forskning på at flere bør gjøre som henne.

Denne saken handler om:

Tren også ved:

Hjerteinfarkt/ hjerneslag:
De som er rammet bør komme i gang så snart som mulig, men vær forsiktig i starten. Du skal ikke legge ut på joggetur en uke etter et hjerteinfarkt. Men å komme raskt ut av sengen forebygger blodpropp.

Muskel- og skjelettlidelser:
Her er det svært viktig å være i aktivitet. For disse lidelsene kan man godt kjenne litt smerte under trening uten at det er farlig. Har man for eksempel smerter i ryggen kan det gjøre vondt å komme i gang igjen. Turer i ulendt terreng er spesielt gunstig.

Psykiske lidelser:
I forhold til angst og depresjon er det vist at fysisk aktivitet virker vel så bra som medikamenter. Her er det ingen fysiske begrensninger, så det gjelder å finne aktiviteten du liker. Tren gjerne sammen med andre.

Diabetes:
Fysisk aktivitet er svært effektivt og gir en umiddelbar effekt ved å redusere blodsukkeret. For diabetes 2 kan man ofte slippe å bruke medisiner hvis man klarer å legge om livsstilen. Det er viktig å kombinere økt fysisk aktivitet med å spise sunt og eventuelt slutte å røyke.
Kilde: Henriette Øien, Avdelingsdirektør for fysisk aktivitet i Helsedirektoratet.

- Ikke for alle
Overlege dr. med Ingrid Thune ved Oslo universitetssykehus Ullevål advarer mot å bruke den danske studien som argument for at alle kreftpasienter under behandling bør drive hard trening.

- Generell fysisk aktivitet er gunstig for generell god helse for alle, men hard trening er noe annet. Et nylig møte mellom kreftspesialister og forskere i USA, hvor dette ble diskutert, konkluderte med at vi ikke har nok kunnskap om betydningen og nivået av fysisk aktivitet under pågående kreftbehandling, sier Thune.

- For noen kreftpasienter som er under kurerende cellegiftbehandling, kan hard fysisk aktivitet være så belastende for benmargen og fysisk aktivitet at neste cellegiftbehandling må utsettes. Da virker treningen mot sin hensikt.

Hun understreker at det er svært individuelt hva kreftpasienter tåler, alt etter hvilken kreftsykdom det dreier seg og om hvor tøff behandling de går gjennom.

- Skal kreftpasienter begynne å trene under kurerende cellegiftbehandling bør det skje i samråd med behandlende kreftlege.

Å gå turer i rolig tempo er bare bra. Men det er viktig å teste ut sin egen kapasitet, så man ikke overdriver.

Sammen med Helle Aanesen startet Grete Waitz «Aktiv Mot Kreft» i 2007. Organisasjonen jobber aktivt for å motivere til trening for å forebygge kreft og andre sykdommer, og for tilrettelegging av trening som en del av behandling for kreft.

- For bare noen få år siden sa legene at man skulle legge seg ned og ta det med ro og samle krefter når man fikk en kreftdiagnose. Nå vet vi at det ikke er riktig, sier Aanesen.

Les også:Bare litt trening gir lengre liv

Grete Waitz viser til at de siste årenes forskning har vist at trening parallelt med kreftbehandling er gunstig både fysisk og psykisk.

- Det som er gjort av forskning viser at fysisk aktivitet har en veldig gunstig påvirkning på livskvaliteten. Aktivitet reduserer også risikoen for å bli rammet av kronisk utmattelse, sier Waitz.

MED CELLEGIFT: En ny undersøkelse fra UCSP ved Rigshospitalet i København ble publisert i British Medical Journal 13. oktober. Den viser at oppegående kreftpasienter tåler et høyintensitets treningsopplegg også mens de får cellegift.

- Vi ser at etter seks uker med vårt treningsopplegg har pasientene mer energi, de er mindre trette, de får økt kondisjon, økt styrke, og de rapporterer også at de får det bedre psykisk, sier Morten Quist, en av hovedforfatterne bak studien.

Les også:- Jevnlig trening minsker risikoen for brystkreft

For å bli med i studien måtte man ikke være sengeliggende mer enn en halv time om dagen, og man skulle være i cellegiftbehandling. Pasienter i både oppfølgende behandling og kurerende behandling kunne trene, sier Quist.

- ALLE BØR TRENE: - Vi råder nå alle kreftpasienter til å være fysisk aktive. Vi vet at kroppen klarer seg bedre hvis den er i god form, og enkelte amerikanske studier tyder nå også på at kvinner med brystkreft kan bedre sjansen for å overleve ved å trene etter behandling, sier Quist.

Avdelingsdirektør i Helsedirektoratet Henriette Øien understreker at det ikke er for sent å begynne når alvorlig sykdom er et faktum.

- For de som ikke har trent aktivt kan sykdommen brukes som motivasjon til å komme i gang. Og de som trente fra før bør fortsette med det de er glad i så langt det lar seg gjøre, sier hun.

Les også:Indre motivasjon gir fast trening

Mange sykehus har tilbud for ulike diagnoser, og kan hjelpe til med å skreddersy et opplegg som passer i forhold til de begrensningene sykdommen eventuelt gir.

Fikk råd av Grete

Gro Gjerdrum var aktiv maratonløper. Så fikk hun kreftdiagnose, og beskjed om å ta det med ro. Da søkte hun råd hos Grete Waitz.

- Jeg var veldig usikker på hva jeg kunne gjøre og ikke, og fikk ikke gode svar av legene. Jeg leste at Grete var i en tilsvarende situasjon og skrev et brev til henne og ba om råd, forteller Gro Gjerdrum.

Waitz skjønte godt problemstillingen.

- Da jeg ble syk i 2005 fantes det veldig lite å forholde seg til. Jeg fikk bare beskjed om å ta det med ro. Det var ikke noe snakk om å trene, forteller maratondronningen.

Men hun valgte å lytte til kroppen sin, og trene det hun greide.

- Kroppen klarer ikke å ta seg like raskt inn igjen når man er syk. Så balansegangen i forhold til å ikke trene for hardt kan være vanskelig for oss som er vant til å trene, sier Grete Waitz.

Les også:- Sportsdrikk kan ødelegge treningen

Og noen ganger er man rett og slett for dårlig og man bør da ikke presse seg, ifølge løpeeksperten.

- Når du får cellegift er det nok få som greier å være fysisk aktiv i uken etterpå. Men så har man som regel to uker hvor formen er bedre, og da bør man prøve å utnytte den tiden til å holde seg aktiv, sier Waitz.

RASKERE FRISK: Det er nå godt dokumentert at fysisk aktivitet hjelper mot depresjon. Og mange som blir alvorlig syke blir nedstemte.

- Når du får kreftdiagnosen tenker man jo at livet er over. Det er viktig å føle at man fortsatt har noe å stå opp til. Jeg opplevde at treningen ga en følelse av mestring, sier Gro.

Grete Waitz opplevde også at det ble lettere å takle den tøffe kreftbehandlingen når hun holdt seg fysisk aktiv.

- For meg sier sunn fornuft at du også vil bli raskere frisk igjen, sier Waitz.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse