Hovedinnhold

Lene Alexandra tester barfotsko

BARFOTSKO: VG har testet Vibrams fivefingersko, typene vi testet var Bikila (de fargerike) og Speed (de svarte med lisser). Begge skoene har identisk såle.
BARFOTSKO: VG har testet Vibrams fivefingersko, typene vi testet var Bikila (de fargerike) og Speed (de svarte med lisser). Begge skoene har identisk såle.
De ser spesielle ut og passer som fot i hanske. Fivefingersko er på full fart inn på det norske markedet. - Et morsomt alternativ, sier Lene Alexandra Øien, en av VGs fire testpersoner.

Denne saken handler om:

Testpanelet

  • Lene Alexandra Øien: Artist som nå utdanner seg som personlig trener. Trener mye. Skal løpe halvmaraton i Göteborg i slutten av mai.
  • Eystein Enoksen: Førsteamanuensis ved Norges idrettshøgskole. Tidligere landslagsløper i friidrett. Har utgitt mange publikasjoner om løpstrening.
  • Egil Svendsby: Journalist i VG, har deltatt i de fleste typer kondisjonsidretter.
  • Anne-Lise von der Fehr: Nyhetssleder i VG. Løper, går på ski, sykler og deltatt i Birken.

VG har testet den nye skotypen, som er et alternativ til barfotløping. Vår konklusjon er: Gode på mykt underlag, håpløse på asfalt og passer best for godt trente personer. Vi gir skoene terningkast fire.

Alle i testpanelet løp med skoene i to uker, på forskjellig type underlag. Skoene er ikke testet for slitasje. Vi testet to typer: Vibram Bikila og Vibram Speed, skoene har identisk såle og kommer helt likt ut i testen.

LES:  Ekspert slakter treningstrendene 

Bikila koster 1400 kroner, Speed 1200 kroner. I tillegg må du kjøpe sokker med tær, hvis du ikke vil løpe barbeint i skoene.
Skoene er kjøpt hos Oslo Sportslager og Løplabbet.

Generell løpsfølelse

Eystein: Så lenge underlaget er mykt er de gode å løpe i. De tvinger deg til å løpe riktig og lande på tåballene. De har absolutt noe for seg. Ypperlige for fartstrening på bane. Vil ikke bruke de på langturer.

Lene Alexandra: Syntes de var rare å løpe med første tur. Men de gjør at du bruker og trener andre muskler enn med vanlige sko. Det er en tilvenning. Vi er jo skapt til å løpe uten sko.

Egil: Følte meg lett på foten. Men merker stein og grus gjennom sålene. Tok litt tid før jeg sluttet å rulle, som vi jo lærte vi skulle gjøre med vanlige sko.

Anne Lise: Veldig uvant med så tynn såle, merket at jeg bandt meg en del under løpingen, turde ikke ta stegene helt ut.

LES:  Få trent overkropp på 20 minutter 

ALTERNATIVT: Lene Alexandra Øien trener mye og synes fivefingerskoene er greie som en avveksling. Men hun vil ikke bruke skoene på langturer. Foto: FRODE HANSEN
ALTERNATIVT: Lene Alexandra Øien trener mye og synes fivefingerskoene er greie som en avveksling. Men hun vil ikke bruke skoene på langturer. Foto: FRODE HANSEN

På sti / mykt underlag

Eystein: Her er de veldig bra. Jeg har løpt mye med piggsko før. De gir noe av samme følelse. Du får god følelse med underlaget, terningkast fem på denne delen.

Lene Alexandra: Gode på mykt underlag. Har også løpt på tredemølle. Fungerer bra der også.

Egil: Synes egentlig de er best å løpe med i bratte motbakker. Da er det naturlig å løpe på tærne. På skogsti bør du passe deg for ikke å tråkke på store røtter.

Anne Lise: Slett ikke gærent. Det var nesten litt godt å kjenne den myke skogsbunnen. Kvister mellom tærne ble ikke noe problem til tross for at tærne er separate.

LES:  Ikke dropp treningen selv om du er støl 

På asfalt

Eystein: Anbefales ikke. Her er de maks terningkast to.

Lene Alexandra: Eller terningkast én. Vil ikke løpe med de på asfalt.

Fremtidig bruk

Eystein: Jeg vil løpe med dem. Vi skal gjennomføre en grundigere test av løpssko på Norges Idrettshøyskole i løpet av sommeren, inkludert disse.

Lene Alexandra: Kommer ikke til å bytte ut joggeskoene, men vil bruke de som et alternativ.

Anne-Lise: Jeg vil prøve dem i skogen for å se om jeg kan trene opp mine slarkete ankler. Vil bruke dem i båten når sommeren setter inn.

LES:  Gå deg sommersprek! 

Folkemote?

TETSTERNE: f.v. Anne Lise von der Fehr, Eystein Enoksen, Lene Alexandra Øien og Egil Svendsby. Foto: FRODE HANSEN
TETSTERNE: f.v. Anne Lise von der Fehr, Eystein Enoksen, Lene Alexandra Øien og Egil Svendsby. Foto: FRODE HANSEN

Eystein: Jeg tror denne type sko har en plass i markedet. Men jeg vil ikke anbefale utrente folk å kjøpe slike.
Lene Alexandra: Jeg vil bli veldig overrasket om dette blir en folkemote. Tror dette er mer for folk som er opptatt av litt spesielle ting.
Egil: De vil aldri ta opp konkurransen med vanlige løpesko.

LES:  Bli kvitt treningsskrekken 

Utseende

Eystein: De er jo litt spesielle, men jeg føler meg ikke dum når jeg løper med dem. Har problemer med å få lilletærne inn i sin lomme.

Lene Alexandra: Jeg har hatt så mange rare sko, så. Men ser jo at mange glaner på skoene når jeg har de på. De fungerer kanskje fint som en icebreaker?

Hovedkonklusjon

Eystein: En femmer på godt underlag, håpløst på asfalt. Men jeg har sansen for dette. Kan anbefales for godt trente personer. Samlet terningkast fire.

Lene Alexandra: Det er verken topp eller håpløst. Har både svake og sterke sider. Havner på en firer jeg også.

Egil: Et morsomt alternativ til vanlige sko. Føler at de er gode for beina mine etter å ha hatt de på en stund. Som rene løpersko vil jeg velge «gamletypen».

Anne Lise: Skeptisk og heller mot at dette er en jippo. Velger heller de gode gamle joggeskoene.

PS: Abebe Bikila fra Etiopia er tidenes mest kjente barfotløper. Bikila ble olympisk mester i maraton to ganger, første gang i Roma i 1960.Da løp han de 41 195 meterne barføtt.
Bikila var den første svarte afrikaner som vant olympisk gull.
Fire år senere i Tokyo ble Bikila olympisk mester igjen, denne gang med sko.

Zola Budd er den siste som har løpt en OL-finale barbeint, da hun som britisk statsborger ble nummer syv på 3000 meter i OL i 1984.
Zola, som var hvit sørafrikaner, satte verdensrekord barbent på 5000 meter som Sør-Afrikansk statsborger. Pga boikotten av landet, som da var et apartheidregime, ble denne rekorden aldri godkjent.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse