Hovedinnhold

Forbrukerrådet tester tyve pulsklokker

Treningsekspert i Vektklubb.no, Anne Mette Rustaden, bruker gjerne pulsklokke når hun trener for å øke motivasjonen til å yte mer. Innfelt bilde av de to testvinnerklokkene i Forbrukerrådets test. Foto: Janne Møller-Hansen og Forbrukerrådet
Treningsekspert i Vektklubb.no, Anne Mette Rustaden, bruker gjerne pulsklokke når hun trener for å øke motivasjonen til å yte mer. Innfelt bilde av de to testvinnerklokkene i Forbrukerrådets test. Foto: Janne Møller-Hansen og Forbrukerrådet
Å trene med pulsklokke kan både motivere og gjøre treningen før sommersesongen artigere å gjennomføre. Her er de beste og de dårligste pulsklokkene.

Denne saken handler om:

Testfakta

  • Pulsklokkene er grundig testet ved et laboratorium i Tyskland gjennom testsamarbeidet ICRT, hvor Forbrukerrådet er medlem.
  • Det er lagt størst vekt på hvor korrekt de klarer å gjengi både endringer i pulsen til testpersonene, samt gjennomsnittspulsen over tid. Det er også testet hvor godt pulsklokkene fungerer blant annet i nærheten av høyspentmaster og jernbanelinjer.
  • Syv testpersoner, tre kvinner og fire menn i ulik alder, har testet pulsklokkene på ergometersykkel og skimaskin.
  • Avlesningene fra pulsklokkene er hele tiden sammenlignet med en nøyaktig EKG-maskin.
  • Bruksområde, brukervennlighet, komfort og batterilevetid er målt.
  • Hvor godt urene takler støt og vibrasjon samt ripemotstand, er målt.
  • Bruksområdet for de ulike klokkene er også analysert.
  • Til slutt er innholdet av miljø- og helseskadelige stoffer undersøkt.
  • Høyeste oppnåelige hovedpoengsum er 100.
  • Prisene på klokkene er hentet fra norske nettbutikker men er ikke en del av vurderingen Forbrukerrådet har gjort.

Forbrukerrådet har i samarbeid med den internasjonale forbrukerorganisasjonen ICRT testet tyve pulsklokker.

- Produktene som er valgt ut til å bli med i testen, er blant bestselgerne i ulike europeiske land. Testene er internasjonale, sier Jogrim Aabakken, produkttestansvarlig i Forbrukerrådet.

Forbrukerrådet har testet klokkenes funksjoner i en lang rekke kategorier, så som måling av hjertefrekvens, batterikapasitet, lysstyrke på skjermen, brukervennlighet, komfort på brystremmen, og hvor vanskelig det er å skifte batteri. Også opplevelsen av førstegangsbruk av pulsklokken er testet, og ikke minst; hvor forståelig brukerveiledningen er.

Testpersonene har lest aller brukermanualene, og gitt dem poeng i forhold til hvor omfattende den er, hvor enkelt det er å forstå instruksjonene, hvor lett det er å plotte inn personlige data, og så videre. Ingen av pulsklokkene i testen fikk høyere score enn 4,5 poeng av 6 mulige. Det er de to testvinnerne fra Polar, samt de to klokkene fra Beurer, som scoret høyest. Laveste poengsum på dette punktet fikk Suuntos pulsklokke, med bare 2 poeng.

Les hele testen på Forbrukerrådets nettsider her 

Klokke med GPS

Pulsmålerne registrerer ikke selve pulsen i blodårene. I stedet måles de elektriske signalene som får hjertet til å slå. En reim rundt brystet er derfor avgjørende for om gir god kontakt med huden på brystet.

Flere av pulsklokkene har dessuten innebygd et program hvor du kan følge fremgangen du forhåpentligvis har av treningen.

Den mest avanserte klokken har dessuten GPS og tilkoblingsmuligheter til PC, så du kan få opp detaljert informasjon om treningsturen, høyder, belastning og treningslengde.

Testen er utført på et laboratorium i Tyskland. Forbrukerrådet har i tillegg til de tolv klokkene vi omtaler her, testet åtte klokker som ikke er til salgs i Norge, men som er tilgjengelige i utenlandske nettbutikker. Les hele testen her.

LES: Ikke dropp treningen selv om du er støl 
LES OGSÅ: Finn strandformen, her får du sixpack-planen! 
LES OGSÅ: Eldre bør trene styrke, her er øvelsene 

TESTVINNER!
Polar FT60 - 75 poeng

Polar FT60 Foto: ICRT/Forbrukerrådet
Polar FT60 Foto: ICRT/Forbrukerrådet

Pris: 1700 kroner

Deler førsteplassen med den litt enklere og billigere Polar FT40. Den har en kondistest, som fastslår startformen. Tilbyr tre treningsprogrammer. Har utførlig oversikt over treningshistorikken. Stort og godt display. Brystreim i tekstil, men senderen på brystet er noe klumpete.

LES: Slik får du stramme armer 
LES: 10 ting du bør vite om styrketrening 

TESTVINNER!

Polar FT40 Foto: ICRT/Forbrukerrådet
Polar FT40 Foto: ICRT/Forbrukerrådet


Polar FT40 - 75 poeng
Pris: 1200 kroner

Like bra som den litt mer avanserte og dyrere Polar FT60. Kondistest basert på hvilepuls. Stort og godt display. Brystreim i tekstil, men senderen på brystet er noe klumpete.

LES: Hva er best, å trene i apparater, eller med frie vekter? 

Garmin Forerunner 110 - 74 poeng

Garmin Forerunner 110 Foto: ICRT/Forbrukerrådet
Garmin Forerunner 110 Foto: ICRT/Forbrukerrådet

Pris: 1400 kroner

GPS-mottaker samt overføringsmulighet til PC, gjør at man kan få svært detaljert oversikt over treningen, både med lengde, høydeforskjeller og pulsen i den bratteste kneika. Ved bruk av GPS, reduseres batteritiden til åtte timer.

LES OGSÅ: Få sterk mage helt uten utstyr 

Godt kjøp!
Beurer PM62 - 71 poeng

Beurer PM62 Foto: ICRT/Forbrukerrådet
Beurer PM62 Foto: ICRT/Forbrukerrådet


Pris: 800 kroner

Klokken har røde og grønne lysdioder som indikerer om man trener med puls innenfor eller utenfor valgte pulsområde. Noe treg ved raske endinger i pulsen. Har mulighet for kondistest.

Garmin FR60 - 70 poeng

Garmin FR60 Foto: ICRT/Forbrukerrådet
Garmin FR60 Foto: ICRT/Forbrukerrådet


Pris: 1100 kroner

Garmin FR60 er et svært robust ur med ripebestandig glass. Litt treg respons på pulsendringer. Lager inntil hundremålinger per treningsrunde. Litt krøkkete betjening. Utførlig bruksanvisning på nettet.

Godt kjøp!
Beurer PM25 - 69 poeng

Beurer PM25 Foto: ICRT/Forbrukerrådet
Beurer PM25 Foto: ICRT/Forbrukerrådet


Pris: 600 kroner

Beurer PM25 er en enkel og billig modell med de fleste grunnfunksjoner. Tydelig display. At uret lar seg påvirke av elektrisk støy og andre pulsklokker i nærheten, trekker noe ned.

Sigma RC1209 - 68 poeng

Sigma RC1209 Foto: ICRT/Forbrukerrådet
Sigma RC1209 Foto: ICRT/Forbrukerrådet


Pris: 800 kroner

Sigma RC1209 har også en skrittmåler som viser tilbakelagt distanse. Relativt stor sender plassert på en brystreim av tekstil. I toppsjiktet på måling av hjertefrekvens, litt dårlig batterikapasitet, og middels god brukervennlighet.

Polar FT4 - 67 poeng

Polar FT 4 Foto: ICRT/Forbrukerrådet
Polar FT 4 Foto: ICRT/Forbrukerrådet


Pris: 900 kroner

Polar FT4 har et display med tydelig pulsvisning. Kan også vise kaloriforbruk, treningssone og tidsforbruk på trening. Tekstilreim og ganske stor sender. Får trekk for dårlig brukermanual, og at den er litt vrien å bruke for førstegangsbrukere. Den er heller ikke så allsidig som mange av de andre pulsklokkene i testen.

Sigma PC25.10 - 67 poeng

Sigma PC25.10 Foto: ICRT/Forbrukerrådet
Sigma PC25.10 Foto: ICRT/Forbrukerrådet

Pris: 500 kroner

Sigma PC25.10 er en enklere og billig modell med grunnfunksjoner, og godt synlig visning av pulsen, selv om displayet er litt uoversiktlig. Pulssenderen på brystreimen har testens lengste batterilvetid, noe som trekker opp.

Suunto M1 - 66 poeng

Suunto M1 Foto: ICRT/Forbrukerrådet
Suunto M1 Foto: ICRT/Forbrukerrådet


Pris: 800 kroner

Suunto M1 er en enklere og billig modell med grunnfunksjoner, og godt synlig visning av pulsen. Kunststoffreim. Høy score på måling av hjertefrekvens, lavere score på batterilevetid, også denne har en litt vrien brukermanual, og er litt vanskelig å bruke for førstegangsbrukere.

De dårligste klokkene

Disse to klokkene er de dårligste blant de pulsklokkene Forbrukerrådet har funnet tilgjengelig for salg på det norske markedet.

Polar FT1 - 66 poeng

Polar FT1 Foto: ICRT/Forbrukerrådet
Polar FT1 Foto: ICRT/Forbrukerrådet


Pris: 700 kroner

Polar FT1 - 66 p er en enklere og billig modell med grunnfunksjoner. Det er et forholdsvis lite og flatt ur. Enkelt å betjene med knapper for de ulike funksjonene. Uret må leveres inn for bytte av batteri, noe som trekker ned.

Suunto T1C - 62 poeng

Suunto T1C Foto: ICRT/Forbrukerrådet
Suunto T1C Foto: ICRT/Forbrukerrådet


Pris: 800 kroner

Dette er en enklere og billig modell med grunnfunksjoner. Har svært god visning av pulsen under trening. Får trekk for dårlig motstand mot støt, og har en av de dårligste bruksanvisningene i testen.

Testerne gikk systematisk til verks for å teste de forskjellige klokkenes egenskaper. Her testes ripemotstanden. Foto: ICRT/Forbrukerrådet
Testerne gikk systematisk til verks for å teste de forskjellige klokkenes egenskaper. Her testes ripemotstanden. Foto: ICRT/Forbrukerrådet


HELE FORBRUKERRÅDETS TEST AV PULSKLOKKER HER 

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse