Hovedinnhold

Barnehageansatte får personlig trener av NAV

** Skal få ned sykefraværet hos de ansatte

NY MÅTE Å NAVE PÅ: Ulvøya barnehage har fått godkjent et opplegg med personlig trener betalt av NAV for å forebygge sykmeldinger. Her trener Hege Kjær med PT Troy Falck. Foto: Terje Bringedal
NY MÅTE Å NAVE PÅ: Ulvøya barnehage har fått godkjent et opplegg med personlig trener betalt av NAV for å forebygge sykmeldinger. Her trener Hege Kjær med PT Troy Falck. Foto: Terje Bringedal
Her trener Hege Kjær med personlig trener Troy Falck. Regningen betaler NAV.

Denne saken handler om:


Kjær og tre andre ansatte ved Ulvøya barnehage i Oslo har fått godkjent Personlig Trener (PT) som tilretteleggingstiltak fra NAV. Målet er å hindre fremtidige sykmeldinger.

I utgangspunktet er NAV skeptiske til å betale for personlig trener, men opplegget selskapet Health Quality Projects/Fustra har laget i samarbeid med Ulvøya barnehage er nå endelig godkjent fra NAV.

Fire ansatte har fått timer med personlig trener betalt av NAV, så vidt vites som de første i Norge. Hege Kjær har fått 28 timer PT. Treningstimene er utenom arbeidstid, og alle trener alene med PT'en.

NAV betaler 600 kroner pr. time, de resterende 120 kronene er egenandel.

- Jeg skjønner at man stiller spørsmål om det er riktig at samfunnet skal betale for personlig trener. Men dette er et kostnadssparende tiltak. Her flytter vi en gruppe mennesker fra å være i risikogruppen til å bli i friskgruppen. Det kan virke som om dette er dyrt, men det koster uendelig mye mer dersom en person blir sykemeldt, sier Magnus Ekegren i Fustra.

Har du fått et nytt liv med NAV? Kontakt VGs journalist

Forebyggende

Han viser til en undersøkelse i Sverige som viser at kostnadsforholdene er 1-10, altså at det er ti ganger dyrere for samfunnet å rette opp en skade i etterkant, enn å forebygge.

- Vi trener jo ikke folk som skal bli gode til å hoppe høyde eller drive idrett. Dette er rent forebyggende trening. Vi kartlegger hver enkelt for å finne ut hva personen trenger, sier Ekegren.

Hege Kjær var ikke sykmeldt da hun ble en del av ordningen, det var ikke de tre andre heller, selv om en av de tre hadde vært sykemeldt relativt mye den siste tiden.

Hege Kjær, som er leder ved barnehagen, trener mye egentrening og er i god fysisk form. Men hun slet med rygg- og nakkeproblemer, og var i risikogruppen for å bli sykmeldt.

Bra opplegg

- Jeg er helt sikker på at vi hos oss allerede har hindret lengre sykemeldinger på grunn av dette opplegget. Selv merker jeg også en markant forskjell. Dette er bra, sier Kjær.

- Men er det ikke den enkeltes ansvar å holde seg i form?

- Jeg driver egentrening, jeg. Men her har jeg lært øvelser jeg ikke visste om, jeg lærer meg å bruke andre muskler. Vi får tett oppfølging, og målet er at jeg og de andre skal kunne klare å trene slik selv når vi har brukt opp våre timer.

Opplegget er veldig bra. Og som sagt; jeg er 100 prosent sikker på at flere av oss fire ville ha vært sykemeldt hvis vi ikke hadde fått til denne ordningen. Om det er samfunnets oppgave å gi støtte til trening, er ikke opp til meg å avgjøre. Men at samfunnet sparer penger på forebyggende tiltak, er jeg ikke i tvil om, sier Kjær.

Personlig trener Troy Falck gir Kjær nøyaktig samme program som han ville gitt en «vanlig» kunde.

- Jeg kartlegger kunden og finner behovet og setter opp program etter det. Forebyggende trening er vår spesialitet, sier Falck.

Dette sier NAV

- Forskriften for tilretteleggingstilskudd hjemler i utgangspunktet en vid bruk av skjønn for hvilke tiltak dette kan gis til, sier leder Truls-Ivar Ruud ved NAVs arbeidslivssenter i Oslo.

Tilretteleggingstilskudd blir gitt arbeidsgiver for igangsetting og gjennomføring av tiltak i form av utprøving, tilrettelegging, opplæring eller arbeidstrening. Tilskuddet kan gå til grupper av ansatte og individer.

- Åpner dette vedtaket for at det nå vil være mulig å få personlig trener via NAV?

- Nei. Våre vedtak skal ikke gå til ordinære treningsaktiviteter, men arbeidsgiver kan, basert på en helhetsvurdering, få tilsagn til veiledning og opplæring i øvelser relatert til arbeidsplassen for å hindre sykefravær. Det skal alltid foreligge individuell oppfølgingsplan som beskriver mål og hensikt med tiltaket, sier Ruud.

- Hvorfor kan det gis støtte til trening men ikke til eksempelvis fysioterapeut?

- Tilretteleggingstilskuddet er ikke et tilskudd til behandling. Derfor gis det ikke støtte til fysioterapeut eller kiropraktor, sier Ruud.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse