Hovedinnhold

Trekker tilbake alle varer fra økologisk meieri

KUTTER: En rekke stillinger ved Rikshospitalet fjernes. Foto: Janne Møller-Hansen
KUTTER: En rekke stillinger ved Rikshospitalet fjernes. Foto: Janne Møller-Hansen
(VG Nett) Varø Gardsmeieri trekker nå tilbake alle varer de har produsert etter høye funn av listeriabakterie.

FAKTA OM LISTERIA

Fakta om listeria
  • Bakterien listeria monocytogenes finnes mange steder i miljøet. Risikoen for å få den i matvarer er derfor relativt stor.
  • De fleste får i seg bakterien ofte, uten å bli syke av den. Det er vanligvis nødvendig med et svært høyt antall bakterier per gram matvare for at det skal oppstå sykdom
  • Det er særlig svekkede personer, som nyfødte og mennesker med nedsatt immunforsvar, som blir syke.
  • Det er høy dødelighet blant dem som blir syke, mellom 20 og 30 prosent.
  • Listeria monocytogenes finnes naturlig i vann, jord og råvarer, og vokser ved lave temperaturer, som for eksempel i kjøleskap.
  • Mellom 1999 og 2004 ble det årlig meldt om mellom 17 og 21 tilfeller av listeriainfeksjon i Norge. Fordi mange har infeksjon uten særlige symptomer antas mørketallene å være store.

Det er funnet et høyt antall listeriabakterier i to partier camembertoster og to partier brieoster fra Varø Gardsmeieri, melder Mattilsynet.

Derfor trekkes midlertidig alle varer tilbake fra markedet inntil nærmere analyse har avklart at det er trygt å spise disse.

Ifølge daglig leder, Reidar Andestad i økologiske bønders fellesorganisasjon (OIKOS) produserer meieriet kun 80 kilo ost i uken.

- De har tatt de fire siste produksjonene ut av markedet slik at forbrukerne skal være helt sikre. Men fremdeles kan det være flere årsaker til listeriafunnet ved Rikshospitalet. Det kan også komme fra en skitten kniv, sier Andestad til VG Nett.

To døde

To pasienter ved Rikshospitalet-Radiumhospitalet, som var smittet av listeriabakterien, har dødd. Fredag formiddag ble enda et tilfelle av listeriasmitte oppdaget. Med det har antall smittede ved sykehuset steget til tolv.

Etter listeriafunnene går meieriet ut og trekker spesielt tilbake camembertost av merket Namcam og brieost av merket Varø brie fra markedet. Begge ostene har holdbarhetsdato 23.10.07 eller 31.10.07.

TREKKER TILBAKE: Varø Gardsmeieri måtte blant annet trekke tilbake denne brien fra markedet. Foto: Scanpix Foto:
TREKKER TILBAKE: Varø Gardsmeieri måtte blant annet trekke tilbake denne brien fra markedet. Foto: Scanpix Foto:

Mattilsynet advarer publikum mot å spise disse ostene, dette gjelder spesielt gravide. Om noen har ost av overnevnte merker og datoer i kjøleskapet, ber Mattilsynet om at den kastes.

Mulige kilder

Det var under utredningen av listeriautbruddet på Riks- og Radiumhospitalet at det ble avslørt svært høye konsentrasjoner av listeriabakterien i camemberten fra Varø Gardsmeieri.

Men ifølge Mattilsynet gjenstår det ennå en del arbeid for å utelukke andre smittekilder. De tester derfor 65 andre matvarer som er servert ved sykehusene.

- Det er tatt flere prøver fra Rikshospitalet i dag som skal sjekkes i løpet av helgen, forteller Andestad.

Undersøkelsen av matprøver fra de to sykehusene fortsetter. Hovedkjøkken samt postkjøkkener er gjennomgått, vasket og desinfisert. Matvarer med usikker status er kastet og menyene er lagt om for å sikre mot videre smitte, skriver Mattilsynet.

- Foreløpig så vet vi ingenting som tilsier at det er den økologiske produskjsonsmåten som gjør at det eventuelt er listeria i disse produktene. Ostene er pasteuriserte på samme måte som ved andre meierer, sier leder Kristen Ulstein for OIKOS til VG Nett.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse