Hovedinnhold

Vil ha røyksalget inn på Vinmonopolet

RØYKER: Mange norske ungdommer røyker, til tross for holdningskampanjer i mange år. Foto: SCANPIX
RØYKER: Mange norske ungdommer røyker, til tross for holdningskampanjer i mange år. Foto: SCANPIX
(VG Nett) Tre av fem røykere vil at staten skal gjøre mer for å hindre unge i år røyke. Allmennlege Kenneth Gutterup har klare forslag til hva som kan gjøres.

Denne saken handler om:

I dag markeres Verdens Tobakkfrie dag i Norge. Men til tross for holdningsarbeid gjennom mange år er Norge langt fra røykfritt. En av tre jenter og en av fire gutter i tiende klasse røyker daglig eller av og til, ifølge Folkehelseinstituttet.

Allmennlegen Kenneth Gutterup i Sarpsborg mener at staten må ta hardere grep for å få bukt med tobakksbruken.

- Flytt tobakkssalget inn på Vinmonopolet og hev aldersgrensen. Da vil terskelen for voksne til å kjøpe røyk og snus til barn bli mye høyere. I dag blir mange barn nikotinavhengige på grunn av statens handlingslammelse, sier han.

Støtte

Også røykerne ønsker strengere tiltak for å hindre at nye generasjoner begynner å røyke.

Tre av fem røykere synes staten skal gjøre mer for å hindre at unge får tilgang til røyk. Og 34 prosent støtter et totalforbud mot salg av røyk i løpet av 20-25 år. Dette viser en spørreundersøkelse blant 957 personer som selv røyker. Undersøkelsen er utført av NorStat på vegne av Pfizer.

Les også:- Røyking er blitt «harryfisert»

ANTI-RØYK: Allmennlegen Kenneth Gutterup ønsker at staten skal gå lenger i kampen mot tobakkbruk. Foto: Privat
ANTI-RØYK: Allmennlegen Kenneth Gutterup ønsker at staten skal gå lenger i kampen mot tobakkbruk. Foto: Privat

- Forbudet vil komme en eller annen gang. Og jeg tror at dagens generasjon røykere, er villig til å gå på Polet for å kjøpe røyk, hvis de vet at de dermed trekker opp tobakksstigen for neste generasjon, sier Kenneth Gutterup.

Strammer inn

Assisterende divisjonsdirektør i Helsedirektoratet, Kari Huseby, synes ikke tallene i undersøkelsen er overraskende.

- Vi ser at holdningene har endret seg. Folk som røyker ønsker ikke at ungene skal begynne å røyke, sier hun.

Les også:Amerikansk domstol: - Lightsigaretter er lureri

Huseby er heller ikke fremmed for Gutterups forslag.

- Vi har anbefalt departementet å heve aldersgrensen fra 18 til 20 år. Dette krever en lovendring. Å flytte salget til Vinmonopolet er et interessant forslag som Gro Harlem Brundtland fremmet for noen år siden, sier hun.

Huseby minner om at én innstramming kommer: Fra nyttår vil all tobakk fjernes fra hyllene og kassene.

- Dette er et skritt på veien for at barn - og også folk som har sluttet å røyke - ikke skal bli fristet. Vi har også et forslag om fargefotoadvarsler på røykpakkene ute til høring. Dette kan komme fort, fordi det ikke krever lovendring, sier hun.

- Ser penger

Kenneth Gutterup mener at politikerne må ta mer ansvar.

- Helsedirektoratet er dirigert. De er som kongefamilien, styrt i hva de kan si. Men jeg lurer på hva som er viktigst for politikerne: Penger eller livet til barna våre, sier Gutterup.

Les også:Tobakksgigant må betale 8 millioner dollar til enke

- Hvis det oppdages spor etter et eneste giftstoff i en barneleke, trekkes leken umiddelbart fra markedet. Tobakk dreper 7.000 mennesker i Norge hvert år, men staten tjener 7 milliarder kroner på salg. Jeg tror de økonomiske inntektene går foran hensynet til barn og unge voksne som røyker, sier han.

- IKKE KNEBLET: Divisjonsdirektør Kari Huseby avviser at Helsedirektoratet er kneblet og bundet av departementet. Foto: Line Møller
- IKKE KNEBLET: Divisjonsdirektør Kari Huseby avviser at Helsedirektoratet er kneblet og bundet av departementet. Foto: Line Møller

Kari Huseby avviser at Helsedirektoratet føler seg dirigert.

- Vi ligger under Helse- og omsorgsdepartementet, men kommer med en del forslag. Vi føler oss ikke kneblet og bundet. Vi må derimot forholde oss til norske lover og EUs regelverk, sier hun.

Les også:Røyk farligst for kvinner

Tobakksfri skoletid

Generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen er positiv til 20 års aldersgrense. Det aller viktigste er likevel å sørge for at aldersgrensen overholdes, påpeker hun.

Hun mener staten bør prioritere å få på plass en tilsynsordning for dette.

- Et annet viktig tiltak er å innføre tobakksfri skoletid. I en overgangsfase vil det antakelig bli litt støy, men på sikt vil alle bli vant til det, både elever og ansatte, sier hun.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse