Hovedinnhold

Vil ha fargerike skrekkbilder på røykpakkene

KAN KOMME TIL NORGE: Advarslor som denne fra Canada kan bli en realitet i Norge. Foto: AP
KAN KOMME TIL NORGE: Advarslor som denne fra Canada kan bli en realitet i Norge. Foto: AP
(VG Nett) Nasjonalt råd for tobakksforebygging mener skremmende bilder i farger kan være den ekstra motivasjonen mange trenger for å slutte å røyke.

Denne saken handler om:

Ifølge ANB har departementet nå sendt forslaget ut på høring.

- Det er en del andre land som har fargefotografier, for eksempel England, Australia, Canada, Thailand og Egypt. Det er fordi det er dokumentert at tekst alene ikke er sterkt nok. Det gjelder både for å få ungdom fra å begynne å røyke, og så bidrar det til motivasjonen for de som allerede røyker og vil slutte, sier rådsleder Maja-Lisa Løchen til VG Nett.

Les også: Påbyr skremmebilder i Storbritannia

Ved at departementet sender forslaget på høring er man ett skritt nærmere de visuelle advarslene også her.

- Vi er fornøyde med at det har kommet så langt at de vil sende det ut på høring, bekrefter Løchen.

- Ikke redde for å skremme

Hun er ikke redd for at bilder av tobakkskader skal skremme røykere unødvendig.

- Vi er ikke så redd for å skremme, for virkeligheten for en røyker er mye verre - den er ganske jævelig for de som blir syke. Halvparten av de som røyker dør av det, og halvparten av disse dør for tidlig. Veldig mange får kroniske sykdommer, sier Løchen.

Les også: Vil ha 20-årsgrense på røyk og snus

Hun understreker at det siden 2003 har vært tatt i bruk sterke, visuelle kampanjer fra staten for å begrense antall røykere, og at det har virket.

- Nesten 70 prosent av dem som røyker prøver å slutte. De trenger en del forsøk og hjelp, og dette er en del av den hjelpen. Jeg er veldig opptatt av de som prøver å slutte og trenger et ekstra spark, sier Løchen.

I andre land varierer det hvor grafiske de visuelle advarslene på røykpakkene er, men Løchen sier at man foreløpig ikke har tatt stilling til nøyaktig hva slags bilder man eventuelt skal bruke dersom advarslene blir tatt i bruk her.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse