Hovedinnhold

Tobakken under disk

UNDER DISK: Tobakksvarer og røykeutstyr skal nå under disk. Foto: AP
UNDER DISK: Tobakksvarer og røykeutstyr skal nå under disk. Foto: AP
Tobakksvarer og røykeutstyr skal under disk. Mandag vedtar Odelstinget forbud mot synlig oppstilling av tobakksvarer og røykeutstyr i utsalgsstedene.

Denne saken handler om:

Det blir imidlertid unntak for spesialforretninger som ikke fører andre varer enn tobakk og røykeutstyr. Hva som er spesialforretninger, vil bli tolket strengt.

I Odelstinget mandag vil Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre stemme mot. Mindretallet mener det ikke er godtgjort at forbud mot synlig oppstilling vil være effektivt for å redusere røyking.

Les også:Røyking blant ungdom halvert

Det er ikke klart når forbudet skal tre i kraft. I forslaget heter det at loven gjelder fra den tid Kongen bestemmer. Men de ulike bestemmelsene kan settes i kraft til ulik tid.

Store omkostninger

Motstanderne viser blant annet til at et forbud vil bety store omkostninger og utgifter for handelsnæringen.

- Det er ikke rimelig å påføre næringslivet slike ulemper så lenge det er uklart om tiltaket gir helsemessige gevinster, heter det mindretallets merknad i innstillingen fra Stortingets helse- og omsorgskomité.

Les også:Helsedirektør forsvarer skremme-kampanje

Fremskrittspartiet foreslår også en annen endring i tobakksskadeloven slik at det kan åpnes for bruk av ubetjente røykerom som ikke er til sjenanse for andre enn dem som frivillig benytter seg av slike rom.

Enklere å slutte

Flertallet, som støtter regjeringens forslag, viser til at tobakk ute av syne kan være med på å gjøre det enklere for dem som forsøker å slutte, eller har sluttet med tobakk.

De mener også at Norge med denne lovendringen følger internasjonale trender for oppmerksomhet rundt bruk av tobakk og de negative konsekvensene dette har for helsa til folk.

- Forslaget er ikke til hinder for at voksne folk som ønsker å kjøpe tobakksvarer. De fleste røykere vet hvilke produkter de vil ha og trenger ingen visuell påminnelse om dette, skriver flertallet i innstillingen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse