Hovedinnhold

Snus med smak kan bli forbudt

IKKE LOV: Snus som dette - med smak - foreslås forbudt. Foto: ESPEN BRAATA
IKKE LOV: Snus som dette - med smak - foreslås forbudt. Foto: ESPEN BRAATA
STOCKHOLM (AFTONBLADET/VG) En EU-kommissær vil forby snus med smaker som mentol, kakao og lakris.

Denne saken handler om:

FAKTA OM SNUS

  • Har nå en markedsandel på 25 prosent av alt tobakkssalg i Norge og har dermed passert rulletobakken (22 prosent).
  • I Sverige selges 65 prosent av all tobakk som snus, og forekomsten av for eksempel lungekreft er den laveste i Europa.
  • En gjennomsnittlig norsk snusbruker putter rund tre kilosnus under leppen i løpet av et år. Gjennomsnittet i Sverige er 5,5 kg.
  • Snus fører til en umiddelbar økning i puls og blodtrykk, og dette varer så lenge du beholder snus i munnen.
  • Snus inneholder en rekke helseskadelige stoffer, deriblant arsenikk. I alt består snus av over 2.500 kjemiske stoffer.
  • Snusing kan føre til gule tenner. Mange snusere får også dårlig ånde. Dette skyldes i hovedsak ammoniakk som er den sterke og stramme lukten som du kan kjenne i nærheten av snusere.
  • Kilde: VG/NTB

Bare den rene snusen går gjennom nåløyet, dersom forslaget om forbud går gjennom.

Forskere tror at flere vil sluttte å røyke dersom myndighetene informerer om fordelene ved å bruke snus, og at dette vil redde liv.

Bare ren snus

EUs helse- og forbrukerkommissær John Dalli svarte i går på spørsmål om snusens fremtid.

- Sjokoladesmak på snus vil bli fjernet, akkurat som vi vil prøve å fjerne denne typen smak på sigaretter, sier Dalli på et lydopptak som Aftonbladet har fått tilgang på.

Han forklarte at kommisjonen vil ha bort karakteristiske smaker som mentol, kakao og lakris som smakstilsetninger i tobakk.

- Ren snus vil bli bevart, sa John Dalli.

Men nå kan det se ut som snusens glansdager er talte selv i Sverige, snusens hjemland.

Er dette en god idé? Diskuter nederst i saken!

Aftonbladet skrev forrige uke om et kommende forslag om forbud av smakstilsetninger i tobakk. Samtlige svenske snustyper inneholder noen av smakstilsetningene som står på forslagslisten.

Dallis svar beroliger ikke snusprodusenten eller svenske politikere - heller tvert imot.

Den svenske EU-parlamentarikeren Christofer Fjellner har engasjert seg i snussaken, og det var han som stilte Dalli spørsmål om hvilke stoffer som blir foreslått forbudt.

- John Dalli bekrefter trusselen mot snusen. En kan tolke det som om han ikke forstår at han truer all snus, men det råder ingen tvil om at han vil forby visse typer snus, sier Christofer Fjellner.

- Han viser at han har til dels dårlig kunnskap om snus som produkt. Prinsipielt må man bestemme seg: Enten tillater man snus i EU, eller så tillater man ikke snus i EU, fortsetter han.

- Usmakelig forslag

Hvis stoffene på forslagslisten blir forbudt, betyr det slutten for svensk snus som vi kjenner den i dag, ifølge snusprodusenten Swedish Match.

Selskapet står bak snusmerkene General, Ettan, Grov og Göteborgs Rapé, og har dermed en markedsandel på 85 prosent av snusmarkedet.

Swedish Match synes at forslaget er helt usmakelig. Selskapets kommunikasjonsdirektør, Patrick Hildingsson, er fortsatt bekymret.

- Kommisjonen innser ikke konsekvensene av forslaget. De har ingen interesse i å kontakte produsenter som oss, som er bemerkelsesverdig, sier Hildingsson. Aftonbladets avsløring har ført til at snusspørsmålet i går ble tatt opp i den svenske statsministerens spørretime.

Det mulige forbudet, har vakt ramaskrik blant snuselskere.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse