Hovedinnhold

- Røykebilder kan skremme barn unødvendig

KAN KOMME TIL NORGE: Advarslor som denne fra Canada kan bli en realitet i Norge. Foto: AP
KAN KOMME TIL NORGE: Advarslor som denne fra Canada kan bli en realitet i Norge. Foto: AP
(VG Nett) Røyker og kjendisprofessor Thomas Hylland Eriksen synes ikke skremmende fargebilder på røykpakker er noen god ide, og mener det kan skape frykt hos barn med røykende foreldre.

Denne saken handler om:

I går ble det klart at et forslag om visuelle advarsler på røykpakkene sendes ut på høring.

- Jeg synes det bør være en grense, særlig av hensyn til barn som har foreldre som røyker fordi de kan få helt unaturlige forestillinger om hvor farlig det er. Ingen vil jo at forledrene sine skal dø, sier Hylland Eriksen til VG Nett.

Han synes reklameforbudet fra 1975 var ypperlig, men er mot kampanjer som skal skremme folk fra å ta seg en røyk.

- Ingen røykere tror det er sunt. Vi trenger ikke flere kampanjer vi vet ikke hjelper, sier han.

Les også: Storbritannia påbyr skremmebilder

Forslaget om fargerike skrekkadvarsler på røykpakkene er ikke det eneste tiltaket som vurderes av myndighetene i disse dager:

- Samfunnet går i en sanitær retning

Helsedirektoratet foreslo tidligere i måneden at aldersgrensen skal heves til 20 år og at røyk kun skal selges steder som også kan selge alkohol. Et forslag som forbyr synlig tobakk i butikkhyllene er ventet å gå gjennom til våren.

- Dette er uttrykk for en tidsånd hvor helse blir den overordnede meningen med livet. Om du mener at helse er den eneste grunnen til at du lever vil du ikke synes røyking er noen god idé. Jeg vet ikke om man kan kjempe mot dette, det blir å kjempe mot tidsånden, men jeg registrerer at samfunnet går i en stadig med sanitær retning, sier Hylland Eriksen.

- Spørsmålet er om det blir like hyggelig.

SKEPTSIK TIL BILDER PÅ RØYKEN: Thomas Hylland Eriksen mener at det er et tegn i tiden at man har blitt veldig opptatt av helse. Foto: Karin Beate Nøsterud/VG
SKEPTSIK TIL BILDER PÅ RØYKEN: Thomas Hylland Eriksen mener at det er et tegn i tiden at man har blitt veldig opptatt av helse. Foto: Karin Beate Nøsterud/VG

Selv har han også vurdert å slutte og røyke.

- Jeg har funnet ut at det egentlig er hyggeligere å røyke, men det kan godt hende jeg slutter en gang, sier professoren.

- Tullete forbud mot synlig tobakk

Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH) er mot flere av forslagene som nå lanseres, først og fremst fordi det vil påføre mange bedrifter vanskeligheter.

- Forbudet mot synlig oppstilling har vi liten tro på virker. Det er allerede manuelt salg og 18-årsgrense. For den som ber om 20 Prince er det helt likegyldig om sigarettene hentes i en skuff eller en hylle. Det som det bidrar til er en storstilt ombygging i kiosker og butikker til ca en halv milliard kroner. Å bruke så mye på et tiltak som ikke vil ha innvirkning synes vi er tullete, sier direktør Thomas Angell til VG Nett.

VGD: Leserne diskuterer røykesluttmetoder

Han er derimot ikke mot kampanjer som vil begrense folks tobakksforbruk, men tror at det å begrense tilgjengeligheten i butikkene i første rekke bare vil føre til nedleggelser av forretninger.

- Er faktisk lovlig å selge tobakk

Også Fremskrittspartiets helsepolitiske talsmann, Harald Nesvik, er skeptisk til en del av de nye forslagene som nå ligger på bordet.

- Jeg stiller spørsmålstegn ved om ikke de største fanatikerne skal komme ut av skapet og foreslå å forby salget av røyk i Norge i stedet for å ta det punkt etter punkt, som skaper frustrasjon for de som selger en lovlig vare. For det er faktisk lovlig å selge tobakk i dag, sier Nesvik til VG Nett.

Han understreker at også han som helsepolitiker er svært opptatt av å få så mange som mulig til å stumpe røyken.

- Jeg har mer tro på gulrot enn på pisk. Når jeg sier gulrot snakker jeg om seriøs opplysning, gjerne mer inn i skolen knyttet til ungdom, og at vi har god informasjon som til enhver tid er tilgjengelig og har kampanjer som går over tid. Jeg ønsker at færrest mulig skal begynne og at flest mulig skal slutte. Røyk er helseskadelig, slår Nesvik fast som selv tidligere har røyket.

Han tror ikke bildene er en spesielt god idé.

- Jeg tror det norske folk kan lese skrift, når en tredjedel av pakken er preget av at røyking dreper, tror jeg folk får med seg at røyking er særdeles usundt og ufornuftig, sier Nesvik.

- Virkeligheten er verre enn bildene

Det er Nasjonalt råd for tobakksforebygging som har kommet med forslaget om visuelle advarsler på røykpakkene.

- Vi er ikke så redd for å skremme, for virkeligheten for en røyker er mye verre - den er ganske jævlig for de som blir syke. Halvparten av de som røyker dør av det, og halvparten av disse dør for tidlig. Veldig mange får kroniske sykdommer, sa rådsleder Maja-Lisa Løchen til VG Nett.

Hun mener at forskning viser at visuelle kampanjer har en effekt.

- Nesten 70 prosent av dem som røyker prøver å slutte. De trenger en del forsøk og hjelp, og dette er en del av den hjelpen. Jeg er veldig opptatt av de som prøver å slutte og trenger et ekstra spark, sier Løchen.

Regjeringens forslag om å forby synlig tobakk ble lansert av daværende helseminister Sylvia Brustad for et år siden.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse