Hovedinnhold

Forsker: - Snus vil kunne redde liv

SNUSFORNUFTIG: Forsker Karl Erik Lund mener myndighetene bør opplyse om fordelene med snus. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
SNUSFORNUFTIG: Forsker Karl Erik Lund mener myndighetene bør opplyse om fordelene med snus. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
Flere vil slutte å røyke hvis myndighetene informerer om fordelene ved å bruke snus, mener forsker Karl Erik Lund.

Denne saken handler om:

Et flertall av røykerne tror snus er like farlig som røyk og ønsker derfor ikke å bruke snus når de skal prøve å slutte med å røyke.

Forskningsleder Karl Erik Lund ved Statens institutt for rusmiddelforskning (Sirius) mener helsemyndighetene nå må på banen og fortelle sannheten om hvor mye mindre farlig snus er, skriver Aftenposten.

- Hvis vi fikk dagligrøykerne som ikke klarer å slutte over på snus, ville det kunne redde livet deres. Røyking er livsfarlig, sier Lund.

Tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser at antallet dagligrøykere nesten er halvert i løpet av 15 år. Samtidig øker andelen snusere.

TETT PÅ NETT: Slik stumper du røyken

Lund har forsket på røykeatferd i 20 år og sier at det er bred enighet om at snus har minst 90 prosent mindre skadepotensial enn tobakk.

- Snustypene på det norske markedet er ikke risikofrie, men de fører verken til kols, lungekreft eller munnhulekreft. De har sannsynligvis meget lav sammenheng med utvikling av hjerte- og karsykdommer, sier han.

Lunds oppfordring møter ikke særlig gehør hos Helsedirektoratet.

- Snus er et avhengighetsskapende stoff og vi vet det gir økt risiko for enkelte kreftformer. Det er derfor ikke aktuelt for Helsedirektoratet å anbefale snus som metode for å slutte å røyke, sier avdelingsdirektør Anne Hafstad i Helsedirektoratet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse