Hovedinnhold

Legen sov mens Evans (1) tørstet i hjel

**Politiet vurderer å gjenoppta etterforskningen
**Ni unaturlige Ahus-dødsfall i fjor
**Departementet ber om orientering

TØRSTET I HJEL: Lille Evans døde av dehydrering på sykehuset. «Jeg trenger en lege til å se på gutten min. Da fikk jeg til svar at doktoren lå og sov, sier gutten mor, Martha Wangui Kiiru. Foto: PRIVAT
TØRSTET I HJEL: Lille Evans døde av dehydrering på sykehuset. «Jeg trenger en lege til å se på gutten min. Da fikk jeg til svar at doktoren lå og sov, sier gutten mor, Martha Wangui Kiiru. Foto: PRIVAT
KJELLER (VG) Sykehuset ville skrive ham ut, men måtte vente på tolk. To dager senere tørstet Evans (1) i hjel. Han lukket øynene for siste gang i mammas armer.

Denne saken handler om:

Dette er saken

  • 8. februar 2011 ble Evans innlagt på Ahus, som «halv-øyeblikkelig hjelp». Han skulle få sondenæring på grunn av oppkast, manglende vektoppgang og løs avføring.
  • 29. mars 2011 mottok Fylkesmannen i Oslo og Akershus skademelding samt journalnotater fra Ahus.
  • 7. april mottok Helsetilsynet en klage fra pasientombudet i Akershus på vegne av ettåringens pårørende. Det ble opprettet tilsynsssak på bakgrunn av klagen.
  • Dødsfallet ble meldt til politiet, og det ble begjært rettsmedisinsk obduksjon.
  • Den første obuksjonsrapporten viste at sannsynlig dødsårsak var utløst av nedpusting av mageinnhold i forbindelse med skifting av sonde.
  • I en tilleggsmelding fra Folkehelseinstituttet (FHI) 12. juni i år, fremgår det at det ved et senere tidspunkt kom frem at det ble påvist rotavirus i en avføringsprøve fra pasienten.
  • Det medførte at det ble etterbestilt nye prøver, som gjorde at FHI endret sin konklusjon til dehydrering.

Nå vurderer politiet å gjenoppta etterforskningen i saken, hvor Evans døde av dehydrering under sykehusopphold.

Hans død er bare ett av ni unaturlige dødsfall på Ahus i fjor. I forrige uke konkluderte Statens helsetilsyn med at Ahus brøt spesialisthelsetjenesteloven § 2-2, i behandlingen av Evans.

- Ut fra den informasjonen vi hadde på daværende tidspunkt, henla vi saken da vi ikke så at det forelå noen grunn til å straffeforfølge noen. Men ut fra informasjonen som nå foreligger, vil vi vurdere å gjenoppta etterforskningen, sier konstituert kriminalsjef Mona Hertzenberg ved Romerike politidistrikt.

Moren ble ikke hørt

BUNNLØS SORG. Martha Wangui Kiiru sitter fortsatt igjen med utallige spørsmål rundt sønnens død.
BUNNLØS SORG. Martha Wangui Kiiru sitter fortsatt igjen med utallige spørsmål rundt sønnens død.

I en liten toroms leilighet på Kjeller står en plastboks med fargerike leker, pent lagt sammen. Siden Evans døde har lekeboksen stått urørt på stuegulvet.

Etter to ukers sykehusopphold med magesmerter og diare var Evans så uttørket at det vesle hjertet sluttet å slå 20. februar i fjor. Da hadde moren Martha tre ganger insistert på at sønnen måtte undersøkes av en lege, uten å bli hørt.

- Jeg forstår ikke hvorfor ingen hørte på meg. Første gangen jeg spurte etter en lege ignorerte sykesøsteren meg helt, og sa det ikke var nødvendig. Da Evans tydelig ble slappere ut over kvelden, ba jeg igjen om en legeundersøkelse, men fikk beskjed om at den eneste legen på avdelingen lå og sov, forteller hun.

Evans død er ett av ni unaturlige dødsfall i forbindelse med opphold på Ahus i fjor. Fylkeslege Petter Schou konkluderte forrige uke med at det var økt risiko for pasientsikkerheten ved Ahus i halve 2011.

- Ingenting mer de kunne gjøre

Da Martha for tredje gang fikk avslag om legevisitt, hadde øynene til sønnen forsvunnet helt inn i ansiktet hans. I desperasjon tok hun sønnen i armene og løp ut i sykehuskorridoren etter hjelp - forgjeves.

- Da sykepleierne oppdaget at han ikke pustet, rev de han ut av armene mine, og startet øyeblikkelig med hjertekompresjoner. Vi ble deretter overført til Ullevål sykehus, men det var ingenting mer de kunne gjøre for å redde livet hans, forteller hun stille mens tårene renner.

Kiiru kom til Norge fra Kenya i 2007, og snakker ikke norsk.

Ahus ville egentlig sende henne og Evans hjem to dager før han døde, men hadde ingen tolker tilgjengelig som kunne hjelpe til i forbindelse med utskrivelsen.

Får stryk

Statens helsetilsyn gir Ahus stryk for håndteringen av saken:

LYKKELIG. Martha beskriver sønnen som en blid og rolig gutt. Her er mor og sønn avbildet sammen i et bursdagsselskap i september 2010. Fem måneder senere døde Evans av dehydrering. Foto: PRIVAT
LYKKELIG. Martha beskriver sønnen som en blid og rolig gutt. Her er mor og sønn avbildet sammen i et bursdagsselskap i september 2010. Fem måneder senere døde Evans av dehydrering. Foto: PRIVAT

Både utreding, oppfølgning og behandling var uforsvarlig, ifølge tilsynets knusende rapport.

Overlegen som hadde nattevakt da Evans kjempet for livet, opplyser til tilsynet at han ikke tilså pasienten personlig i løpet av natten. Ahus-ledelsen beklager i dag på det sterkeste.

- Jeg har sett gjennom de ni dødsfallene. Dessverre er det sånn at det dør mennesker uventet på sykehus hvert eneste år. Vi vet ikke om det var en uventet økning av slike dødsfall ved Ahus i fjor. Det er ikke noen unnskyldning, for hvert av de dødsfallene er en tragedie i seg selv. Vi skal gi et svar til Helsetilsynet innen 15. november i forhold til rapporten, og hva situasjonen er hos oss i dag, sier viseadministrerende direktør Stein Vaaler ved Ahus til VG.

Sykehuset fikk ansvaret for 160.000 flere innbyggere i forbindelse med sykehussammenslåingen. Men Ahus-ledelsen understreker at dette berørte noen voksenavdelinger i stor grad, mens barne- og ungdomsavdelingen «bare» fikk ansvaret for 50.000 ekstra innbyggere.

- Vi hadde nok personell til stede i den helgen, og de hadde adekvat kompetanse. Det gjør ikke saken bedre, men denne hendelsen er knyttet til andre forhold. Dette er ting som aldri skulle ha skjedd, men saken er veldig kompleks, sier Vaaler.

Pasientombud Knut Fredrik Thorne i Akershus mener at hele saken er uforståelig håndtert av Ahus.

- Dette med dehydrering som følge av diare hos barn er så pleiefagelig elementært at det er fullstendig ubegripelig at barnet dør. Det er noen som ikke har gjort det man bør forvente, og attpåtil på en barneavdeling på et universitetssykehus, sier Thorne.

- Alvorlig

Nå har også Helse- og omsorgsdepartementet bedt om en orientering fra Helse Sør-Øst og sykehuset på grunn av sakens alvorlighet.

- Vi ser svært alvorlig på denne typen hendelser, som først og fremst er tragisk for dem det rammer. Helsevesenet har også et ansvar for å beklage og lære av feilo som dessverre oppstår, sier statssekretær Robin Kåss.

FÅR KRITIKK: Helsetilsynet slår fast at Ahus har brutt spesialisthelsetjenesteloven. Foto: Krister Sørbø/ VG
FÅR KRITIKK: Helsetilsynet slår fast at Ahus har brutt spesialisthelsetjenesteloven. Foto: Krister Sørbø/ VG

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse