Hovedinnhold

Kutter fødetilbudet i Odda og Nordfjord

VIL SIKRE GOD KVALITET: Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) forsvarer nyordningen. Foto: Frode Hansen
VIL SIKRE GOD KVALITET: Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) forsvarer nyordningen. Foto: Frode Hansen
Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) vil redusere fødetilbudet og ha jordmorstyrte fødestuer ved sykehusene i Odda og Nordfjord.

Denne saken handler om:

- Vi ønsker på denne måten å sikre god kvalitet og forutsigbarhet for den fødende og stabile fagmiljøer, sier Strøm-Erichsen.

Les også:  Fagfolk vil sentralisere fødetilbudet

Ordningen med forsterkede fødestuer blir avviklet. Det innebærer at gynekologstillinger fjernes ved fødestuene. I Helse Vest gjelder dette Odda og Lærdal. I tillegg forsvinner fødeavdelingen i Nordfjord. Den skal slås sammen med fødeavdelingen i Volda neste år.

- Tilbudet ivaretas

Strøm-Erichsen mener tilbudet ivaretas ved opprettelse av jordmorstyrte fødestuer i Odda og Nordfjord. I Lærdal kan fødetilbudet forsvinne hvis det ikke er mulig å rekruttere nok jordmødre i samarbeid med kommunene.

- Selv om fødeavdelingen blir flyttet til Volda vil regjeringen at det skal være en jordmorstyrt fødestue i Nordfjord. Det samme skal skje i Odda og i Lærdal, men for sistnevnte er det avhengig av at en klarer å rekruttere nok jordmødre til å jobber der, sier Strøm-Erichsen.

Beholder akuttfunksjoner

Både i Eid og i Lærdal vil indremedisinske akuttfunksjoner bli videreført, blant annet med døgnberedskap på laboratorietjenester og røntgen.

I Lærdal vil dessuten ortopediavdelingen bli videreført, blant annet fordi avdelingen mottar pasienter også fra andre steder i landet.

I Nordfjord vil Strøm-Erichsen satse på rus og psykiatri. Rusposten som har stått tom i tre år skal settes i drift. Regjeringen vil også bruke 25 millioner kroner over tre år i et lokalsykehusprosjekt.

- Vi vil legge et lokalsykehusprosjekt til sykehuset på Nordfjord der vi blant annet skal se hvordan vi kan utvikle lokalsykehusene, også i forhold til akuttfunksjoner, sier helse- og omsorgsministeren.

- Tung dag

Lokalsykehusenes skjebne skulle ha vært klar ved nyttår, men forhandlinger i regjeringen har utsatt avgjørelsen.

Senterpartiet er ikke fornøyd med løsningen i sykehusstriden.

- Dette er en veldig vanskelig sak for Sp, som berører oss langt inn i sjelen. Det er en tung politisk dag. Det er en regjering med forskjellige tre partier, der spesielt vi og Ap har en ulik tilnærming til dette politikkfeltet, sier partiets stortingsrepresentant Kjersti Toppe fra Hordaland til NRK.

Les også:  Bekymret for trygghet ved små fødeavdelinger

Det er spesielt spørsmålet om hva som skulle skje med tilbudet i Nordfjordeid, som har vært vanskelig. Og heller ikke Venstres ordførerkandidat i Eid er fornøyd med helseministerens svar.

- Regjeringens vedtak om å legge ned fødeavdelingen ved Nordfjord sykehus er utrolig skuffende. Vedtaket betyr at Regjeringen gir grønt lys for nedbygging av lokalsykehuset på Eid. Begrepet «lokalsykehus» blir nå tømt for innhold, sier Alfred Bjørlo i Eid Venstre.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse