Hovedinnhold

Ingen fikk behandling på sykehus i utlandet i fjor

Ikke en eneste person bosatt i Norge ble sendt til behandling i utlandet i fjor, selv om helsekøene her hjemme er lange og at loven åpner for behandling i utlandet.

Denne saken handler om:

I fjor brøt sykehusene tidsfristen for nødvendig behandling for over 70.000 pasienter. Når det skjer at fristen blir brutt, har pasientene krav på at staten betaler behandling enten hos private tjenesteytere eller i utlandet.

Men tall som Aftenposten har innhentet fra det statlige helseorganet Helfo, som skal hjelpe pasienter i kø med å få medisinsk hjelp, var det ikke en eneste pasient i fjor som ble sendt til utlandet for å få nødvendig helsehjelp på grunn av brudd på tidsfristen.

- Det er behov for økt informasjon til befolkningen om fristbruddordningen og hvordan pasientene skal gå fram når sykehusene bryter behandlingsfristen de opprinnelig har satt, sier direktør Kjell Arne Knutsen i Helfo.

Hittil i år er to pasienter blitt sendt til utlandet for behandling etter fristbrudd.

Siden 2004 har til sammen 25 pasienter blitt sendt til utlandet.

De fleste har fått behandling i Tyskland, men noen har blitt sendt til Sverige og Danmark.

Statistikken omfatter ikke pasienter som reiser for egen regning eller som må til utlandet fordi Norge ikke kan behandle dem.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse