Hovedinnhold

277.416 står i sykehuskø i Norge

Høyre-topp: - Systemsvikt på ventelister i Helse-Norge

I STRUPEN: Bent Høie (H) angriper helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap), og mener at hun ikke tar ventelistesituasjonen ved norske sykehus alvorlig nok. Foto: Scanpix
I STRUPEN: Bent Høie (H) angriper helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap), og mener at hun ikke tar ventelistesituasjonen ved norske sykehus alvorlig nok. Foto: Scanpix
Ventelistene har økt med 14.745 pasienter. Dermed står 277.416 i kø. Et bevis på at noe er fundamentalt galt ved norske sykehus, mener Bent Høie (H).

Denne saken handler om:

Venteliste-rot over hele landet:

 • Vinteren 2010, Helseforetaket Vestre Viken: VG avslørte 22. januar at tusenvis av pasienter kan ha blitt utsatt for grove regelbrudd ved det som da het Sykehuset Asker og Bærum.

  I sykehusets datasystem, DIPS, har frister for innkalling av pasienter blitt endret. Slik kan sykehuset ha spart penger fordi pasienter har rett til behandling ved andre sykehus når fristen brytes.

  Politiet har etterforsket saken, og konkludert med fem millioner kroner i foretaksbot.
 • Sommeren 2010, Universitetssykehuset i Tromsø: Universitetslektor Dag Rørbakk (54) er en av 450 urologiske pasienter som har ventet for lenge ved sykehuset i Tromsø.

  Han ventet 50 uker på undersøkelse. Da den endelig ble unnagjort, ble kreft med spredning påvist. Prostatautredning bør gjennomføres innen 16 uker, men Rørbakk ble satt på uprioritert venteliste.
 • Sommeren 2010, Helse Vest: En feil ved det nye elektroniske pasientjournalsystemet DIPS gjør at Stavanger Universitetssykehus ikke sender ut 92 informasjonsbrev. Dette gjør at pasienter ikke får beskjed om innkalling.
 • Høsten 2010, Helse Nordmøre og Romsdal: Steinar Eiksund (62) hadde ventet i fire år på at Molde sykehus skulle kalle ham inn til kontroll etter hjernesvulst. I høst fikk han brev om at ventelisten han sto på var slettet.

  180 pasienter som skulle vært til kontroll før 31. desember ble slettet fra listene. De eldste sakene går tilbake til 2002. Helsetilsynet har åpnet sak.
 • Høsten 2010, Helseforetaket Vestre Viken: Helsetilsynet fant flere alvorlige feil og mangler da de gjennomførte tilsyn ved ortopedisk avdeling på sykehuset i Drammen.

  Ifølge Helsetilsynet hadde behandlingsfristen gått ut for 63 prosent av pasientene da tilsynet ble avholdt. Avdelingssjef Amund Rudlang sier til Drammens Tidende at datafeil har gjort at tallene er høyere enn reelt.

  - Men samtidig klarer vi ikke å behandle alle innen fristen, innrømmet han.
 • Kilder: Helsetilsynet, Riksrevisjonen, NRK, Aftenposten, Stavanger Aftenblad, Drammens Tidende og VG.
FAKTA
 • 15000 flere venter
 • 277416 norske pasienter ventet på behandling ved norske sykehus ved utgangen av august. En økning på 14745, eller 5,6 prosent, fra samme tid i fjor.
 • 140048 av disse var såkalte rettighetspasienter, det vil si pasienter som har fått satt en individuell frist for behandling, fordi de blir dårligere om det ikke skjer raskt.
 • Ikke alle sykehus har meldt inn brudd på disse fristene. Av det som er meldt inn, var det registrert 15646 fristbrudd på et grunnlag av 190444 pasienter.
 • Når du blir henvist til spesialisthelsetjenesten har du krav på å bli vurdert innen 30 dager.
 • Sykehuset du er henvist til vurderer deg, og gir en individuell frist på når du skal ha behandling, ut fra tilstand og prognose.
 • Overholdes ikke behandlingsfristen, har du rett til behandling i privat virksomhet i Norge eller utlandet.
 • Ved fristbrudd kan du ringe Helseøkonomiforvaltningen (Helfo). Deres hjelpelinje er 81533 533.
 • Kilde: Norsk pasientregister

- Helseministeren må få hodet opp av sanden, sier lederen i Stortingets Helse- og omsorgskomité til VG.

VG bringer i dag listen over de mange ventelisteskandalene ved norske sykehus det siste året.

- Både Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) og hennes forgjenger Bjarne Håkon Hanssen (Ap) har avfeid ventelisterotet og skapt inntrykk av at det kun dreier seg om enkeltstående saker, uttaler Høie.

- Disse såkalte enkelthendelsene har etter hvert blitt mange. Regjeringen har ikke innsett at det dreier seg om systemsvikt.

Les også: Godtar millionbot etter venteliste-triksing

Høyres helsetopp mener de mange eksemplene på ventelisterot viser at det dreier seg om noe grunnleggende feil med systemet.

Kjenner ikke rettighetene

Han baserer seg på medieoppslag, rapporter fra Riksrevisjonen og Helsetilsynet, samt telefoner fra fortvilte pasienter som tar kontakt med ham på Stortinget.

Vet du noe om dette? Tips VG Nett her! 

- Jeg har inntrykk av at frister settes ut fra hva som er forventet ventetid, ikke medisinsk vurdering, slik loven sier. I tillegg vet for få pasienter hvilke rettigheter de har, dermed slipper sykehusene unna med det.

7. oktober kvitret Høie følgende på mikrobloggen Twitter:

«Det kan virke som enkelte sykehus har samme forhold til ventelister som Riis-Johansen har til mailboksen».

Les også: Ventelisteskandalen: - Hadde sett for meg en strengere straff

Høie tror flere norske sykehus bevisst undergraver pasientrettigheter, og at mange nordmenn tror de står i kø for behandling eller diagnose, uten at de gjør det. Og når de gjør det, får mange ikke behandlingen de har rett til, til korrekt tid.

- Så lenge bukken passer havresekken, vil det forbli slik.

Økt konkurranse

Han tror pasientflukt som ris bak speilet vil gjøre helseforetakene mer på tå hev.

- Sykehusene må ikke «eie» pasientene. Hvis de kan miste pasienter, vil de ta større ansvar for fristene.

Høyre-mannen vil at pasienter skal få større valgfrihet og bedre informasjon.

- Men er det virkelig så enkelt at økt konkurranse løser disse problemene?

- Det vil i hvert fall bidra stort. I tillegg må lederne i foretakene stilles til ansvar om frister ikke overholdes. Fristbrudd burde føre til samme konsekvenser som for helsetopper som ikke holder orden i økonomien.

- Feil skjer, men det skal bli bedre

- Jeg har ikke stukket hodet i sanden, sier helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen til VG.

- Selv om feil forekommer, så er det helt feil å si det er systemfeil i hele Sykehus-Norge.

Les også: Folket gir Strøm-Erichsen sykehuskritikk

Hun mener Høie er sent ute med kritikken.

- Vi er enige med Høie i at ventetider og fristbrudd må ned. Derfor har vi jobbet systematisk med temaet siden januar.

Statsråden viser til strengere rapporteringssystem, egen utrykningsenhet i Helsetilsynet og at alle helseforetak har fått beskjed om å gi bedre informasjon til pasientene.

- Resultater er i ferd med å skje. I Helse Førde har man halvert antall tilfeller. I Østfold har man en markant nedgang. Jeg forventer resultater hos alle foretak nå som de har fått så klar beskjed om å ha fokus på fristbrudd og ventelister.

Ministeren mener det er naturlig at det tar noe tid før man ser effekten av alle tiltakene.

- 100 milliarder brukes på spesialisthelsetjenesten hvert år. Det behandles et enormt antall pasienter. Feil skjer, men det skal bli bedre.

Ministeren avfeier at sykehus bevisst jukser for å spare penger. Hun forutsetter at de gjør det de er lovpålagt.

Les mer om denne saken i dagens papirutgave av VG!

Faksimile: VG (20.12.2010)
Faksimile: VG (20.12.2010)

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse