Hovedinnhold

- WHOs influensaplan er en medisinsk skandale

DEBATT: Debatten rundt massevaksinering fortsetter. Foto: AFP
DEBATT: Debatten rundt massevaksinering fortsetter. Foto: AFP
(VG Nett) Sjefen for Europarådets helsekomité mener vaksinebeslutningene rundt svineinfluensapandemien var påvirket av legemiddelindustrien.

Denne saken handler om:

Det er den tyske politikeren og legen Wolfgang Wodarg som skaper debatt med dette sitatet:

- Den falske epidemien var en av tiårets største medisinske skandaler, tordner han, ifølge blant annet bransjebladet Pharma Times og britiske Independent.

Wodarg skal også stå bak en debatt og mulig undersøkelse i helsekomiteen av hvorvidt WHOs dømmekraft har vært påvirket av legemiddelindustrien. Debatten skal foregå denne måneden.

- Ofrene av unødig vaksinering må beskyttes av sine stater. Definisjonen av en pandemi må ikke påvirkes av medisinselgere, sier Wodarg som har representert det sosialdemokratiske SPD i Tyskland.

Noen av innvendingene mot svineinfluensavaksinen har vært at den kom for tidlig, og enkelte har hevdet at den inneholder skadelige stoffer. Men myndigheter verden over har godkjent den for bruk, og den er nå gitt til millioner av mennesker.

Les også:Halve Norge er vaksinert

- For enkelt med profittdebatt

RISTER PÅ HODET: Karita Bekkemellem er helt uenig med utspillet fra Wolfgang Wodarg som nå vekker oppsikt. Foto: Nils Bjåland/VG
RISTER PÅ HODET: Karita Bekkemellem er helt uenig med utspillet fra Wolfgang Wodarg som nå vekker oppsikt. Foto: Nils Bjåland/VG

Wodarg får liten støtte fra en norsk sosialdemokrat som nå er administrerende direktør for Legemiddelindustriforeningen: Karita Bekkemellem er sterkt uenig i påstandene fra Wodarg om at epidemien er falsk og konstruert.

- Det har gått liv tapt i Norge. Vaksiner virker forebyggende og er et av de mest komplette tiltakene vi har for å gi en beskyttelse. Om vi kan redde bare ett liv, så er det et liv verd å redde, sier Bekkemellem til VG Nett, og minner om at i underkant av 30 nordmenn så langt har mistet livet på grunn av sykdommen.

Vaksineguiden:Les hvordan du kan få vaksine

Hun peker på at beslutningen om massevaksinasjon er tatt av eksperter i WHO og av hvert enkelte lands myndigheter, og hun avviser at avgjørelsene om vaksinering skyldes ønsket om profitt av legemiddelselskapene som lager vaksiner.

VGDebatt:Jeg har tatt sesong- og svinevaksinen. Bivirkninger: Ingen!Diskuter videre her.

Advarer mot å tro pandemien er over

FIKK VAKSINE: President Barack Obama lot seg nylig vaksinere. Foto:
FIKK VAKSINE: President Barack Obama lot seg nylig vaksinere. Foto:

Hun minner om at legemiddelselskaper ofte må gjennom årevis med forskning og prøver før man får tillatelse å sette en medisin på markedet.

- Hva mener du om at denne vaksinen kom så raskt på markedet?

- Mange av komponentene som er brukt er tidligere utprøvd og testet, derfor mente våre myndigheter at det var forsvarlig. Jeg kan ikke se at enkeltaktører, enten det er enkeltleger eller andre, skal ha mer troverdighet og kunnskap enn de som representere våre myndigheter og jobber med dette hele tiden, sier Bekkemellem, som synes det er trist at blant annet Folkehelseinstituttets troverdighet har blitt trukket i tvil av enkeltaktører.

I en artikkel publisert i tungtveiende British Medical Journal nyttårsaften advarer WHO-sjef Margaret Chan mot å tro at pandemien er over.

- Vi må passe oss for likegyldighet, sier hun.

Chan svarte også på beskyldninger om at svineinfluensaen ikke var en virkelig pandemi.

- Enhver beskyldning om at det ikke er en pandemi er fullstendig grunnløs. Vi har en ny situasjon der vi har et influensavirus som smitter i samfunn i 205 land, og millioner på millioner av mennesker er smittet av viruset, sier hun.

Hun beskriver derimot den lavere dødeligheten enn ventet som tiårets beste nyhet, i kontrast til Wodargs uttalelse.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse