Hovedinnhold

Svineinfluensaen rammer gravide hardere

FARLIG: En gravid kvinne med svineinfluensasymptomer får hjelp ved et sykehus i Buenos Aires i Argentina. Det viser seg at gravide kan rammes hardere av sykdommen enn andre. Foto: AP
FARLIG: En gravid kvinne med svineinfluensasymptomer får hjelp ved et sykehus i Buenos Aires i Argentina. Det viser seg at gravide kan rammes hardere av sykdommen enn andre. Foto: AP
(VG nett) Amerikanske forskere bekrefter nå det som har bekymret helseeksperter de siste ukene. Kvinner som er gravide har større sjanse for å bli rammet av svineinfluensaen.

Denne saken handler om:

Selv om gravide kvinner alltid har hatt en større sjanse til å pådra seg alvorlig sykdom ved vanlig influensa, virker det som om de er spesielt dårlig rustet mot svineinfluensa (H1N1), melder amerikanske forskere ifølge nyhetsbyrået Reuters.

- Vi ser en firedobling i sykehusinnleggelser blant gravide i forhold til den generelle befolkningen, sier Dr. Denise Jamieson i det nasjonale amerikanske senteret for sykdom og forebygging.

LES OGSÅ:- 369 bekreftede tilfeller svineinfluensa i Norge

Usikre dødstall

Hun sier at man også kan se en unormalt høy dødsrate blant gravide.

- I rapporten skriver vi at det er 13 prosent av de syke som dør, men det er et svært usikkert tall med tanke på hvor få dødsfall som er rapportert, sier Jamieson.

Studien, som er publisert i det anerkjente tidsskriftet Lancet, er basert på dødsfallene til seks gravide kvinner, rapportert til senteret mellom 15. april og 16. juni.

Alle de seks var friske før de ble smittet med H1N1-viruset. Da de ble syke, fikk alle kvinnene lungebetennelse og måtte kobles til respirator før de døde.

LES OGSÅ:Jentelag med svineinfluensa reiser hjem fra Norway Cup

- Kontakt lege

Hun sier at det derimot ikke er noe større fare for at gravide blir smittet i forhold til den generelle befolkningen.

- Det er ikke noe poeng å utsette graviditeten, eller å bli overdrevent redd. Man blir ikke smittet fortere enn andre. Det er bare det at om gravide får svineinfluensa, så kan de altså bli svært syke, sier hun.

Jamieson anbefaler gravide kvinner som tror de har influensa om å kontakte legen sin med en gang. Om man får Tamiflu innen 48 timer fra smitten er påført, er medisinen på sitt mest effektive.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse