Hovedinnhold

Seks døde av svineinfluensa i Norden

Elleve nordmenn kjemper for livet

INTENSIVT: Rikshospitalet tar i mot de aller sykeste svineinfluensapasientene fra helseregion sørøst. Foto: Marius Knutsen/VG
INTENSIVT: Rikshospitalet tar i mot de aller sykeste svineinfluensapasientene fra helseregion sørøst. Foto: Marius Knutsen/VG
Fire svenske og to danske pasienter er døde i årets svineinfluensasesong.

Denne saken handler om:

Hittil har Norge vært forskånet for dødsfall i forbindelse med årets svineinfluensasesong. De ferskeste tallene fra Folkehelseinstituttet viser at elleve nordmenn kjemper for livet på intensivavdelinger.

I Sverige har fire mennesker omkommet i år. Tre av de døde svenske pasientene skal komme fra Skåne sør i Sverige.

Risikogruppene

I nyttårshelgen døde en syv år gammel svensk gutt av svineinfluensa på sykehus i Helsingborg. Han skal ha hatt en kronisk sykdom.

- De to som døde den siste uken var en person i 60-årene og en person i 80-årene. Begge hadde underliggende sykdommer og tilhørte risikogruppene, sier fungerende smittevernslege Per Hagstam i Skåne til avisen Sydsvenskan.

Les også: Småbarn har størst risiko for å bli syke igjen

Ytterligere en svensk influensapasient er død etter nyttår.

De lokale helsemyndighetene melder om at svineinfluensa i hovedsak har smittet innbyggere i Sveriges tre største byer, Stockholm, Göteborg og Malmö.

To danske menn i 50-årene døde av svineinfluensa søndag og mandag i forrige uke. Begge var pasienter ved intensivavdelingen på Skejby sykehus i Århus.

Ingen hadde kjente kroniske sykdommer som skulle tilsi det alvorlige utfallet.

Les også: Influensasyke kan skvise ut andre pasienter

- Dessverre blir noen alvorlig syke og dør. Det gjelder også mennesker som ikke tilhører noen risikogruppe, sier direktør Else Smith i Sunnhetsstyrelsen til Ekstra Bladet.

Immunstoffer

Rundt 20 prosent av de influensasyke i Norge er smittet av svineinfluensa, resten har vanlig sesonginfluensa.

Men i sin ferske scenarierapport, skriver Folkehelseinstituttet at også Norge må regne med noen få dødsfall i løpet av årets influensasesong.

- Fjorårets dødsfall viste at svineinfluensa har høyere dødelighet i alle aldersgrupper under 60 år. Og langt lavere dødelighet for aldersgruppen over 70 år, sier avdelingsdirektør Bjørn Iversen.

Les også: På en uke er antall syke doblet

Han forteller at for vanlig sesonginfluensa er 90 prosent av de som dør eldre mennesker.

- Det er ikke registrert dødsfall av svineinfluensa hos personer over 70 år i Norge.

Årsaken til at de eldre er så mye mindre utsatt, er trolig at de har immunstoffer mot pandemien. Verden hadde et mildt utbrudd av spanskesyken - en lignende pandemi - i 1957.

En gutt under 18 år døde av vanlig sesonginfluensa på Rikshospitalet tirsdag i forrige uke. Det er svært uvanlig at unge mennesker, uten kjente risikosykdommer, dør av sesonginfluensa.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse