Hovedinnhold

På en uke er antall syke doblet

11 nordmenn får intensivbehandling

INTENSIVT: Rikshospitalet tar i mot de aller sykeste svineinfluensapasientene fra helseregion sørøst. For tiden har tre av pasientene fått konstatert denne influensaformen. Foto: Marius Knutsen/VG
INTENSIVT: Rikshospitalet tar i mot de aller sykeste svineinfluensapasientene fra helseregion sørøst. For tiden har tre av pasientene fått konstatert denne influensaformen. Foto: Marius Knutsen/VG
11 nordmenn ligger på intensivavdelinger med svineinfluensa. Tre er så livstruende syke at de er fløyet til Rikshospitalet.

Denne saken handler om:

De 11 intensiv-pasientene

 • Ikke risikogruppe:
 • Gutt (under 1 år) fra Oslo
 • Mann (40-49 år) fra Oppland
 • Kvinne (30-39 år) fra Vestfold
 • Mann (50-59 år) fra Møre og Romsdal
 • Mann (30-39 år) fra Telemark
 • Mann (40-49 år) fra Vestfold
 • Mann (40-49 år) fra Vestfold
 • Mann (40-49 år) fra Rogaland
 • I risikogruppe:
 • Mann (60-69 år) fra Buskerud
 • Mann (30-39 år) fra Hordaland
 • Kvinne (60-69 år) fra Finnmark

Av Julie R. Andersen og Mona Grivi Norman

I løpet av den siste uken har antallet personer smittet av influensa doblet seg. Hver femte influensasyke har svineinfluensa.

For de aller fleste resulterer det i en uke i senga med høy feber, muskelsmerter og laber form. For noen få blir sykdommen livstruende.

Kritisk syke

Da Folkehelseinstituttet la fram smittetallene i forrige uke, lå tre menn og en baby på intensivavdelinger. I går kveld viste de ferske tallene at 35 nordmenn ligger på sykehus med svineinfluensa. 11 av disse får intensiv behandling (se egen sak).

Les også: To nye innleggelser med svineinfluensa

Nå er tre av disse alvorlig syke pasientene flyttet fra sykehus på Sør- og Østlandet til Rikshospitalet. Her har de blant annet svært avanserte ECMO-maskiner - «kunstige lunger».

- En intensivavdeling er bemannet og utstyrt for å overvåke og behandle kritisk syke pasienter. Vår enhet er blant annet spesialisert mot behandling av alvorlig lungesvikt, sier klinikksjef Øyvind Skraastad ved Rikshospitalets intensivavdeling.

Grafikk VG 13.01.2011. Av: Ivar Gaasø
Grafikk VG 13.01.2011. Av: Ivar Gaasø

Hovedproblemet for de sykeste pasientene er angrepet på lungene som gjør at stadig mindre oksygen pumpes rundt i kroppen.

- Oksygenmangel behandles ved at pasienten får mer oksygen i innåndingsluften.

Ingen dødsfall

Hvor lenge de alvorlig syke pasientene blir liggende på intensivavdelinger varierer fra få dager til flere måneder i respirator.

- Pasienten risikerer et komplisert sykdomsforløp der immunforsvaret blir svakere, og andre organer svekkes av mangel på surstoff, sier Skraastad til VG.

Overlege Hans Flaatten jobber med den samme pasientgruppen på intensivavdelingen ved Haukeland sykehus. Han forklarer at svineinfluensa kan føre til infeksjoner, som igjen angriper hele kroppen.

Les også: Forventer ny bølge med svineinfluensa i Norge

Faksimile VG 13.01.2011
Faksimile VG 13.01.2011

- Det skaper en dominoeffekt. Vi har hatt en pasient med svineinfluensa som døde av blødning i hjernen. Ikke på grunn av hjernesvikt, men defekt koagulering og et blodkar i hjernen som sprakk, forteller Flaatten fra fjorårets runde av svineinfluensa.
- Vi har hatt pasienter der seks organer er rammet, og vi har hatt pasientene med bare lungesvikt. Det kan også være dødelig, men sannsynligheten for å dø er proporsjonal med antall organer som er i alvorlig svikt.

Det er hittil i sesongen ikke meldt om noen dødsfall etter svineinfluensasmitte.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse