Hovedinnhold

Kvinne (42) døde av svineinfluensa

NY INFLUENSAOPPDATERING: Bjørn Inge Larsen og Preben Aavitsland bekreftet på en pressekonferanse i dag at den første norske personen er død av svineinfluensa. Bildet er fra en tilsvarende pressekonferanse i sommer. Foto: Scanpix
NY INFLUENSAOPPDATERING: Bjørn Inge Larsen og Preben Aavitsland bekreftet på en pressekonferanse i dag at den første norske personen er død av svineinfluensa. Bildet er fra en tilsvarende pressekonferanse i sommer. Foto: Scanpix
HELSEDIREKTORATET (VG Nett) Den 42 år gamle kvinnen fra Akershus som døde i helgen er bekreftet død av svineinfluensa.

Denne saken handler om:

Det kom frem på en pressekonferanse i regi av Heldedirektoratet i dag.

- I dag har vi fått bekreftet at kvinnen fra Akershus som døde hadde den nye influensaen og at dødsfallet er relatert til denne, sier helsedirektør Bjørn Inge Larsen.

Dermed har svineinfluensaviruset krevd sitt første norske offer.

I tillegg døde nylig en dansk statsborger i Norge av den nye influensaen.

Oppmerksomhet rundt forverring

Larsen minnet også om de nye rådene som ble gitt til leger i går:

For å stille diagnosen svineinfluensa skal pasientene ha høy feber over 38 grader, luftveissymptomer og nedsatt allmenntilstand.

Det ble også sterkt oppfordret til at pasienter som har fått diagnosen og merker en forverring oppsøker lege raskt, og er særlig oppmerksome på pusteproblemer.

Larsen understreket at de fleste kun får mild sykdom, men at det likevel er viktig med forholdsregler for å hindre alvorlig sykdom.

- De alvorlige tilfellene er en påminnelse om at det kan skje, sier Larsen.

Samtidig har Folkehelseinstituttet (FHI) i dag nedjustert det såkalte planscenarioet for hvor mange personer man antar kan bli syke i Norge.

- Det er et slags verstefallsscenario for hva helsetjenesten må være forberedt på, sier avdelingsdirektør Preben Aavitsland i FHI.

Vaksinene kommer om få uker

Foreløpig er det derimot få bekreftede tilfeller i Norge.

4,1 prosent av fastlegekonsultasjoner i Norge forrige uke dreide seg om influensa eller influensalignende symptomer, men det ble presisert at de fleste prøvene som blir sendt inn er negative.

Vaksinene mot influensaen vil ankomme Norge om en to ukers tid, men vil først måtte godkjennes av europeiske legemiddelmyndigheter (EMEA) før de tas i bruk.

Dette venter man skal skje i løpet av første halvdel av oktober.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse