Hovedinnhold

Influensavaksinen inneholder kvikksølv

FORBEREDT: Norske myndigheter har kjøpt inn store mengder influensamedisin, som er lagret på Norsk Medisinaldepot. Foto: TROND SOLBERG Foto:
FORBEREDT: Norske myndigheter har kjøpt inn store mengder influensamedisin, som er lagret på Norsk Medisinaldepot. Foto: TROND SOLBERG Foto:
Vaksinen som skal brukes i massevaksineringen mot den såkalte svineinfluensaen i Sverige, inneholder kvikksølv.

Denne saken handler om:

Det svenske legemiddelverket bekrefter overfor Jönköpings-Posten at influensavaksinen som skal benyttes inneholder kvikksølvforbindelsen tiomersal.

Les også:Tester svineinfluensavaksine på mennesker

Sverige innførte forbud mot kvikksølv 1. juni i år, men legemiddelverket forsvarer likevel bruken i influensavaksine og mener at dosene er så små at det er ufarlig.

- Fisk er farligere

- Vi får i oss betydelig større doser gjennom å spise fisk fra Østersjøen, sier Jan Liliemark, som er professor i farmakoterapi i Läkmedelsverket.

Les også:195 millioner doser H1N1-vaksine til USA

Kemikalieinspektionen i Sverige forsvarer også bruken av kvikksølv i influensavaksine.

- Vi vil få bort unødvendig og risikabel bruk. Det man kan få i seg gjennom engangsvaksinering er relativt lite, eller kanskje til og med helt betydningsløst i forhold til det vi får i oss på andre måter, først og fremst gjennom mat, sier toksikologen Bert-Ove Lund ved Kemikalieinspektionen.

Også i Norge

Influensavaksiner som benyttes i Norge inneholder også kvikksølv, går det fram av Norsk legemiddelhåndbok.

Foruten å inneholde stammer av influensavirus, inneholder «noen av vaksinene kvikksølvforbindelsene tiomersal eller timerfonat som konserveringsmiddel», går det fram.

Les også:Svineinfluensa har vist resistens mot Tamiflu

Legemiddelhåndboken advarer mot bivirkninger hos folk med «hypersensitivitet overfor kvikksølvforbindelser».

Tiomersal er også å finne i hepatitt B-vaksine i Norge, samt i japansk encefalittvaksine som til tider gis til personer som skal oppholde seg lenge på landsbygda enkelte steder i Sørøst-Asia.

Forbud mot kvikksølv

Norge har i likhet med Sverige forbudt miljøgiften kvikksølv, blant annet i tannfyllingsmaterialet amalgam.

- Kvikksølv er blant de aller farligste miljøgiftene. Det finnes fullgode alternativer til kvikksølv i produkter, og derfor er det riktig å innføre forbud, sa miljø- og utviklingsministeren Erik Solheim da han kunngjorde forbudet i desember 2007.

Kvikksølveksponering gir varige utviklingsskader hos barn. Kvikksølv hoper seg opp i maten, særlig i fisk, og utgjør derfor en trussel mot fisk som global matkilde. Miljøgiften transporteres over store avstander, langt fra utslippskildene, ble det påpekt i den anledning.

Helsemyndighetene har også gitt kostholdsråd som advarer mot å spise for mye stor ferskvannsfisk og ber gravide om helt å unngå slik mat.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse