Hovedinnhold

Verdens Helseorganisasjon:

Hevder kaldt vær gir flere svineinfluensa-dødsfall

WHO: WHOs nestleder og pandemisjeg Keiji Fukuda har mye å henge fingrene i for tiden. Foto: AFP
WHO: WHOs nestleder og pandemisjeg Keiji Fukuda har mye å henge fingrene i for tiden. Foto: AFP
(VG Nett) Nå kommer vinteren til Norge. Og med det vil vi også få flere svineinfluensa-dødsfall, mener Verdens Helseorganisasjon (WHO).

Denne saken handler om:

Denne uken har vinteren kommet for alvor flere steder i landet. For de som jobber med å bekjempe svineinfluensaen, er dette dårlig nytt. Viruset trives nemlig ekstra godt i tørt og kaldt vær.

- Vi forventer å se tilsvarende eller økt aktivitet for viruset i vinterperioden på den nordlige halvkule. Dermed forventer vi også flere alvorlige tilfeller og dødsfall, sa WHO-topp Keiji Fukuda under en internasjonal pressekonferanse torsdag.

Les også:WHO-topp ringte til Norge

Værmeldingen tyder nå på at vinteren nærmer seg. I helgen holder det seg mildt mange steder, men fra midten av neste uke blir det kuldegrader over det meste av landet. I Tromsø kan temperaturen komme ned i minus 8 grader neste helg, melder Storm weather center på sine nettsider.

Følg VG Netts dekning på Facebook:Svineinfluensa i Norge

Trives best nå

Professor i hygiene og smittevern Bjørg Marit Andersen sier til VG Nett at vinteren er den tiden influensaviruset trives aller best.

- Tørt og kaldt vær er optimalt for influensaviruset. I tillegg er jo vinteren en tid hvor vi slår på den elektriske varmen innendørs, og da blir luften ekstra tørr. Dette viruset kan overleve to til fem dager i stuene til folk, sier Andersen.

Les også:Katt fikk svineinfluensa

Det er også andre ting som spiller inn og gjør at WHO forventer en økning i antall smittetilfeller nå i vinter.

- Om vinteren samles folk mye innendørs og omgås hverandre tett. Både på grunn av juleselskaper, men også fordi det er kaldt ute. Dermed øker også smittefaren, sier Andersen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

STØØRE PROBLEM: Bjørg Marit Andersen sier influensaviruset trives svært godt om vinteren. Foto: Magnar Kirknes/VG
STØØRE PROBLEM: Bjørg Marit Andersen sier influensaviruset trives svært godt om vinteren. Foto: Magnar Kirknes/VG

Sjeldent tidlig

Ifølge professor i indremedisin ved Universitetet i Bergen, Nina Langeland, stemmer prognosene fra WHO godt med det man vet om spredning av vanlig influensa. Hun understreker at alt tyder på at svineinfluensaen sprer seg på samme måte.

- Det var interessant å observere at den første bølgen av svineinfluensaen i sommer aldri fikk det store oppsvinget. Nå i høst derimot har vi fått en skarp økning i antall tilfeller i Norge. Dette stemmer godt med erfaringene fra vanlig sesonginfluensa, selv om den ytterst sjelden opptrer som en epidemi så tidlig som i begynnelsen av november, sier Langeland.

VIL DU VAKSINERE DEG?SE VAKSINEGUIDEN HER!

Sprikende hoste-råd

Hun oppfordrer folk til å bli hjemme og holde seg isolerte om de føler seg syke og å ha god håndhygiene. I motsetning til rådene fra norske myndigheter, anbefaler hun folk ikke å hoste i armkroken.

- Ta heller med deg papir. Host i det, og så kast det i en avfallsboks, og vask hendene etterpå, sier hun.

Hun påpeker at dersom man hoster og nyser samme sted - som i armkroken - får man en opphopning av virus. Når dette tørker inn kan det løsne fra klærne og spre seg i lufta.

- Det kan føre til større smittespredning, mer virus i nedre luftveier og trolig mer alvorlig sykdom, hevder hun.

Ifølge Andersen anbefaler verken WHO eller det amerikanske Centers for Disease and Prevention (CDC) at man tar armkroken i bruk når man hoster eller nyser. Likevel fastholder norske helsemyndigheter sin anbefaling.

- Dette synspunktet har ikke støtte i fagmiljøet, hverken i Norge eller internasjonalt, sier Folkehelsa-rådgiver Petter Elstrøm.

- Det er selvsagt en fordel å bruke et papirlommetørkle dersom du har det tilgjengelig, men det viktigste er å unngå å hoste direkte på andre mennesker. Da er det en fordel å bruke armhulen, fastslår Elstrøm.

Skrøt av Norge

WHO-topp Fukuda benyttet også torsdagens pressekonferanse til å dra fram Norge som et eksempel til etterfølgelse. Fukuda roste Norge for å la folk få tilgang til Tamiflu uten resept, og han la vekt på at dette gjorde belastningen på helsevesenet mindre.

Fukuda gjorde det samme da han ringte til den norske helsedirektøren fredag i forrige uke.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse