Hovedinnhold

Frykter dødelig nervesykdom av svineinfluensa-vaksine

INJISERES: En tysk lege demonstrerer hvordan svineinfluensavaksinen skal gis. Foto: AFP
INJISERES: En tysk lege demonstrerer hvordan svineinfluensavaksinen skal gis. Foto: AFP
(VG Nett) Det britiske helsetilsynet frykter nå at folk kan få en dødelig nervesykdom av å vaksinere seg mot svineinfluensa.

Denne saken handler om:

De britiske storavisene The Telegraph og Daily Mail skriver at britiske helsemyndigheter frykter at vaksinen mot svineinfluensa kan føre til at flere folk får nervesykdommen Guillain-Barrés syndrom. I verste fall kan nervesykdommen være dødelig.

LES: Dette bør du vite om svineinfluensa

Derfor har de nå bedt nevrologer om å overvåke bruken av influenvaksinen. Også her i Norge er leger og nevrologer bedt om å være ekstra på vakt av Folkehelseinstituttet (FHI).

- Det er viktig å være oppmerksom på dette, og vi har også planlagt et ekstra overvåkningsopplegg for å være ekstra på vakt, sier divisjonsdirektør i Folkehelseinstituttet, Hanne Nøkleby til VG Nett.

Les mer om svineinfluensa på FHIs sider.

Nervesykdom

Det britiske helsetilsynet har sendt et brev til rundt 600 nevrologer, datert den 29.juli i år, hvor de gir tydelig uttrykk for bekymring for at vaksinen i seg selv kan forårsake alvorlige komplikasjoner, og har bedt nevrologene om å være ekstra på vakt etter dette.

UTVIKLER: Forskere jobber med å fremstille vaksinen mot svineinfluensaviruset H1N1. Foto: Reuters
UTVIKLER: Forskere jobber med å fremstille vaksinen mot svineinfluensaviruset H1N1. Foto: Reuters

Guillain-Barrè syndrom (GBS) er en sjelden tilstand der de som rammes opplever å brått bli svak i beina, en svakhet som etterhvert kan krype oppover i kroppen og utvikle seg til lammelser. I verste fall kan også pustemuskulaturen lammes, skriver Pasienthåndboka.

Bakgrunnen for de britiske myndighetenes frykt er bruken av vaksine mot svineinfluensa i 1976 i USA som førte til 25 dødsfall - mens bare en person døde av svineinfluensa. 500 personer ble alvorlig syke av vaksinen.

Vaksinasjonsprogrammet ble stoppet etter ti uker, og myndighetene måtte betale flere millioner dollar i erstatning til de omkomnes familier.

- Kjent tilfelle

Nøkleby forteller at tilfellet fra 1976 er svært godt kjent, og at også norske myndigheter har vurdert dette alvorlig. Men vaksinen som brukes i dag er ikke lik den som ble brukt i 1976. I tillegg mener Nøkleby at det er svært stor sannsynlighet for at vaksinen som ble brukt i 1976 var forurenset - noe det ifølge Nøkleby er svært liten sannsynlighet for at dagens vaksine er.

- Risikoen for å få GBS etter vaksinasjon i dag er liten. I dag er eggene man bruker til å dyrke vaksinen mye bedre kontrollert, sier Nøkleby.

Hun mener risikoen for å bli kraftig angrepet av svineinfluensa er større enn risikoen for å utvikle GBS som følge av vaksinasjonen.

I Storbritannia bruker de vaksiner fra flere forskjellige selskaper, mens vi i Norge kun har bestilt vaksine fra vaksineprodusenten GlaxoSmithKline. Ifølge Nøkleby bruker også britene denne.

Les mer om vaksinen på FHIs sider.

KAMPANJE: Folkehelseinstiuttet lanserer nå en stor opplysningskampanje om svineinfluensa. Foto: Scanpix
KAMPANJE: Folkehelseinstiuttet lanserer nå en stor opplysningskampanje om svineinfluensa. Foto: Scanpix

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse