Hovedinnhold

6 av 10 nordmenn sier nei til vaksine

Smittevernoverlege: - De kan gjøre seg selv en bjørnetjeneste

OVERRASKET: Smittevernoverlege Tore W. Steen sier til VG at han håper folk ombestemmer seg og lar seg vaksinere. Foto: Markus Aarstad
OVERRASKET: Smittevernoverlege Tore W. Steen sier til VG at han håper folk ombestemmer seg og lar seg vaksinere. Foto: Markus Aarstad
Advarsler til kronikere og tilbud om vaksiner til tross: De fleste av oss frykter ikke å bli slått ut av viruset.

Denne saken handler om:

I går kveld var det meldt inn 791 tilfeller av bekreftet svineinfluensa i Norge. Grafen er forventet å stige fort, og legene frykter en ny bølge til høsten. Skoler og arbeidsplasser hamstrer desinfeksjonsmiddel og tar forholdsregler mot smitte. Til tross for advarsler mot ikke å ta sykdommen seriøst, er tallenes tale klar: Vi er ikke redde.

Les også:38 soldater smittet av svineinfluensa

I en undersøkelse analysebyrået InFact har utført blant 1018 nordmenn over det ganske land for VG, kommer det frem at hele 59 prosent av befolkningen har bestemt seg for ikke å vaksinere seg.

Les også:- Vaksinefrykt kan skape influensaproblemer

Les også:- Vaksine for alle er penger ut av vinduet

Nesten 25 prosent er i tenkeboksen, mens bare drøye 16 prosent har bestemt seg for å ta imot tilbudet om vaksinering.

Anbefaler vaksinen

- Det er jo menneskelig å tenke at det ikke rammer meg, når vi vet at bare noen få blir alvorlig syke. Problemet er at vi ikke vet hvem sykdommen rammer. Jo flere som blir vaksinert, jo flere tilfeller av alvorlig sykdom - og muligens dødsfall - vil vi forhindre, sier smittevernoverlege Tore W. Steen i Oslo til VG.

Les også:- Barn bør ikke ta Tamiflu

Han er overrasket over det høye tallet fryktløse nordmenn, og mener folk bør ombestemme seg og benytte tilbudet når det er klart. Han viser til nyhetsdekningen da influensaen først brøt ut i Mexico, og antyder at mange kan ha inntrykk av at influensaen er mindre farlig enn det først ble varslet.

- Jeg vet at noen har stilt spørsmål ved prioriteringene her, om det er riktig av staten å bruke så mye penger på vaksiner. Men vi har sett flere dødsfall, også i Europa. Det er dessverre sånn at noen blir alvorlig syke, og særlig unge, blant annet gravide, rammes, sier smittevernoverlegen.

Innenlandssmitte

I helgen meldte NTB at 9 av 10 menn ikke fryktet influensaen, mens tilsvarende tall for kvinner var 7 av 10. I utvalget som svarte på gårsdagens undersøkelse oppgir fortsatt 67,4 prosent at de føler liten eller ingen frykt for å bli smittet, men mennene har tatt igjen kvinnene blant de svært redde. 12,1 prosent av mennene sier nå at de føler stor eller svært stor frykt for å bli smittet, mens tilsvarende tall for kvinnene er 10,9 prosent. 69,3 prosent av mennene og 65,7 prosent av kvinnene sier de føler liten eller ingen frykt, til tross for at økningen i smittetilfeller nærmest har eksplodert de siste ukene.

- I begynnelsen var de fleste smittet i utlandet, men økningen i antall smittede har gått raskt, og nå smitter det også innenlands, sier smittevernoverlege Steen.

- Er det uansvarlig å droppe vaksinen?

- Jeg vil ikke bruke det ordet, men noen vil kunne angre på avgjørelsen. Og vi vet ikke hvem de er.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse