Hovedinnhold

Gravid med jentebarn to ganger - tok abort

Sosialmyndighetene i Sverige reagerer

GRAVID: Den svenske kvinnen ville ikke ha flere jenter. Foto: Scanpix
GRAVID: Den svenske kvinnen ville ikke ha flere jenter. Foto: Scanpix
En kvinne i Sverige tok abort to ganger fordi hun ventet jentebarn. Nå ønsker myndighetene i Sverige å begrense muligheten til å kontrollere fosterets kjønn.

Denne saken handler om:

Den gravide kvinnen hadde flere døtre fra før og ba derfor om en fostervannsprøve for såkalt kromosomundersøkelse. Hun oppga som årsak at hun var bekymret og at hun også ønsket å få oppgitt kjønn på fosteret, skriver Svenska Dagbladet.

Resultatet viste at det ikke var noe galt med fosteret, men ettersom det var en jente valgte kvinnen å ta abort.

Undersøkelsen ble utført ved kvinneklinikken på Mälarsjukhuset i Eskilstuna.

DEBATT:Er det riktig å ta abort på grunn av uønsket kjønn på fosteret?

DELTA I DEBATTEN HER!

Ifølge sykehussjef Kaj Wedenbergs brev til Socialstyrelsen fantes det ingen medisinsk begrunnelse for undersøkelsen, men en lege gikk likevel med på å utføre den.

Senere ble kvinnen nok en gang gravid og ba også da om å få bestemt fosterets kjønn. Samme dag som hun fikk vite at det var en jente tok kvinnen abort.

Vil begrense kontrollmulighet

Thomas Tegenfeldt, assisterende sjef ved Socialstyrelsens tilsynsavdeling, sier at det nå arbeides med å begrense mulighetene til å sjekke fosterets kjønn.

- I dag kan vi ikke med loven i hånd nekte noen å ta abort basert på kjønn. Derfor vil vi gjennomgå mulighetene for å kunne nekte kjønnsundersøkelse i de tilfeller der det ikke kan begrunnes medisinsk, sier Tegenfeldt.

Sosialminister Göran Hegglund er ikke glad for at kvinnen tok to aborter på grunn av at hun ventet jentebarn.

- Det er forferdelig at ikke kjønnene blir vurdert som likeverdige, sier han.

Tror ikke på lovendring

Hegglund tror likevel ikke at en lovendring er veien å gå.

- Om man blir nektet å ta abort på grunn av at man bærer et barn med «feil» kjønn, vil man bare finne på en annen grunn, sier Hegglund.

I Sverige har alle kvinner mulighet til å abortere fram til 18. svangerskapsuke. I Norge har kvinner samme mulighet fram til 12. svangerskapsuke. Etter det må abort innvilges av en nemnd.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse